Burdur

Bakan Varank Burdur'da; İmzalar Atıldı Tescil Belgeleri Teslim Edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank çeşitli temaslarda bulunmak, tören ve açılışlara katılmak üzere Burdur'a ziyarette bulundu.

Bakan Varank Burdur'da; İmzalar Atıldı Tescil Belgeleri Teslim Edildi

Burdur programı  kapsamında İl Özel İdaresi Meclis Salonunda düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projeleri imza ve coğrafi işaret tescil belgeleri teslim törenine katılan Bakan Varank'a programı süresince Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş eşlik etti.

Düzenlenen törende Burdur Karamanlı ilçesinin  'Karamanlı Cevizi',  'Karamanlı Kişnişi',  'Karamanlı Rezenesi',  Burdur Bucak İlçesi'nin 'Bucak Salebi',  Burdur Tefenni İlçesinin 'Tefenni Rezenesi',  Altınyayla ilçesinin 'Dirmil sipsisi'  coğrafi işaret tescil belgelerini Bakan Varank tarafından İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanlarına takdim edildi.

Törende ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonunda yürütülen  2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)  kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan Karamanlı Belediye Başkanlığı adına Başkan Fatih Selimoğlu, Kızılkaya Belediye Başkanlığı adına Başkan İlkay Güngör,  Yusufça Beldesi Yusufçam Çalışkan Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Lütfiye Güngör ile birlikte BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler tarafından projelerin protokolleri imzalandı.

Bakan Varank törenin ardından Burdurlu sanayici iş insanları ile istişare ve değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

Programa başta Bakan Varank olmak üzere Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş, Burdur Milletvekilleri Sayın Bayram Özçelik, Sayın Yasin Uğur, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Kaymakamlar, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İlçe - Belde Belediye Başkanları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanları katıldı.

Bakan Varank programda yaptığı açıklamada;

"Bugün hasret gidermek, açılışlar yapmak ve temaslarda bulunmak üzere sizlerle bir aradayız. Güne Ankara’da başladık, buraya Afyonkarahisar’daki bir fabrikamızın açılışından geliyoruz. Buradan sonra da Bucak’a gidip kapalı Pazar yeri kompleksinin açılışını yapacağız. Ardından da arkadaşlarımızla birlikte Antalya’daki bir programa iştirak etmek üzere oraya yola çıkacağız. Dışarıdan yorucu bir program gibi gözüküyor ama emin olun biz sizlerle bir araya geldiğimizde bütün yorgunluğumuz gidiyor. Biz milletimize aşığız. Ülkemizi çok seviyoruz, Burdur’u ve Burdurluları çok seviyoruz, inanıyoruz ki Burdur’da bizi seviyor. İşte o yüzden Burdur’a elimiz boş gelmedik. Hizmetlerimizle, projelerimizle geldik. Bugün Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız vasıtası ile kısa süre içinde Burdur’a kazandıracağımız projelerin imza törenini gerçekleştireceğiz. Yine Burdur coğrafyasına özgü, birbirinden değerli ürünlerin coğrafi işaret tescil belgelerinin teslimini bu salonda gerçekleştireceğiz. Bunların ardından da iş dünyasından gelen arkadaşlarımızla burada bir istişare gerçekleştireceğiz.

Burdur her şehrimiz gibi kendi ölçeğinde ülke ekonomisine değerli katkılar sağlıyor. 2021 yılındaki 291 milyon dolarlık ihracatı ile 2020 yılına göre yüzde 36’lık bir artış kaydetti. Burdur’un sürekli gelişiyor olması elbette bizi memnun ediyor. Bu manada biz de şehrimize her zaman destek olmak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz. Burdur’daki 3 OSB’de 4 bine yakın vatandaşımız şu anda istihdam ediliyor. Son dönemde Burdur 2’inci OSB ile şehrimize önemli firmalar yatırım yapmaya başladılar. Son 2 yıldaki taleplerle şu anda Burdur’daki OSB’lerimizde hiç boş parsel kalmadı. Bu noktada Burdur 2. OSB ve Bucak Organize Sanayi Bölgesinin genişlemesi ile ilgili taleplerin farkındayız bunları da en kısa sürede yerine getirmek için yereldeki paydaşlarımız ile çalışmaya devam ediyoruz. Yeni üreteceğimiz parsellerle Burdur’a olan sanayici talebini hızlıca karşılamak istiyoruz tabi biraz önce bir silah firmamızdan buraya geldik. Burdur’da farklı kümelenme anlayışı ile aslında katma değerli sanayinin de önünü açmak istiyoruz. Burada silah sanayisinde geçmişten gelen bir tecrübe var bunu nasıl değerlendirebiliriz, tarım makineleri iler ilgili tecrübe var zaten mermer ve mermer makinelerinden herhalde bahsetmeme gerek yok dolayısıyla bunların tamamına dönük biz projelerimizi, valimizle, milletvekili arkadaşlarımızla bakanlığımızın ilgili birimleri ile inşallah geliştirmeye devam edeceğiz. Tabi biz Burdur sanayisinin yanında Burdur’un başka hangi alanlarda rekabetçiliği öne çıkabilir, bu alanları da önemsiyoruz bu anlamda MAKÜ BAKA Teknoloji Geliştirme Bölgesi şehrimiz için aslında önemli bir kazanımdır. Bunun gibi onlarca desteğimiz. Hayata geçirdiğimiz projemiz ya tamamlandı ya da devam ediyor.

Bugün imza törenini gerçekleştireceğimiz SOGEP Projelerinden, BAKA neler yapıyor bunlardan da bahsetmek istiyorum. BAKA aracılığı ile bugüne kadar Burdur’da 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon lira destek sağladık. Böylece şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon liralık yatırımın önünü açtık. 2019 yılından beri yürüttüğümüz SOGEP projelerine artık bütün illerimiz aşinadır.  Burdur’da bugüne kadar 7 SOGEP Projesine yaklaşık 11 milyon lira destek sağladık. Bugün ise yine SOGEP kapsamında önümüzdeki dönemde destekleyeceğimiz 3 adet projenin imza törenini gerçekleştireceğiz.

Bir araya gelmemize vesile olan başka bir husus da anlatarak, konuşmamı bitireceğim. Burdur biliyorsunuz, her yönüyle zengin bir şehrimizdir. Bir çok farklı bu yöreye özgü ürüne de ev sahipliği yapıyor. Bildiğiniz gibi coğrafi işaretler her memleketin kendine has değerlerini temsil ediyor. Emeğin, alın terinin kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübenin korunmasını sağlıyor. Bakınız tescilli coğrafi işaret sayısı 2022 yılında sadece 50’li rakamlardaydı, şu anda bu sayı 1186’ya ulaştı. Burdur’da bu artışa katkı sağlayan illerimizden bir tanesidir. Son iki yılda Burdur’umuzun Karamanlı cevizi, Karamanlı kişnişi, Dirmil sipsisi, Karamanlı rezenesi, Bucak salebi ve Tefenni rezenesi olmak üzere 6 adet coğrafi işareti tescil edildi. bu belgelerin teslim törenini biz uzun süredir yapmaya çalışıyorduk, kısmet bugüneymiş.

Burdur’a yine elimiz boş gelmedik BAKA vasıtasıyla Burdur'a kazandıracağımız projelerin imza törenini gerçekleştireceğiz. Coğrafi İşaret Belgelerinin teslimi ve Bucak ilçemizdeki Kapalı Pazar Yerinin açılışını yapacağız.

Burdur her şehrimiz gibi kendi ölçeğinde ülke ekonomisine değerli katkılar sağlıyor. Burdur’daki 3 OSB’de 4 bine yakın vatandaşımız şu anda istihdam ediliyor. Burdurdaki OSB'lerimizde hiç boş parsel kalmadı bu manada Burdur 2'nci osb ile bucak organize sanayi bölgesinin gelişmesiyle ilgili taleplerin farkındayız. Yerel paydaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Burdurda farklı kümelenme anlayışında katma değerli sanayinin de önünü açmaya çalışacağız. Silah sanayi, tarım makineleri, mermer ve mermer makinelerinden herhalde bahsetmeme gerek yok. Biz projelerimizi bakanlığımızın ilgili birimleri ile inşallah geliştirmeye devam edeceğiz.

Burdurun başka hangi alanlarda rekabetçiliği öne çıkabilir, BAKA Teknoloji Geliştirme Bölgesi önemli bir kazanım. Hayata geçirdiğimiz projelerimiz ya tamamlandı ya da devam ediyor.

BAKA ile 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon TL destek sağladık. Böylece 155 milyon TL'lik bir yatırımın önünü açtık.

Bucak salebi, Tefenni rezenesi olmak zere 6 adet coğrafi işaret tescil edildi. bugün bu belgelerin teslim törenini gerçekleştireceğiz. Burdur’un refahını potansiyelini istişare etmek üzere biraz sonra iş insanlarımızla bir araya gelecek. Biz iş dünyasının önünü nasıl açabiliriz bunu konuşacağız." dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bayram Özçelik'ten dikkat çeken açıklama! Tek tek sıraladı
Bölgesel

Bayram Özçelik'ten dikkat çeken açıklama! Tek tek sıraladı

AK Parti Burdur 22,23,24,26 ve 27. Dönem Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Belediye Başkanlığı için neden aday olmak istediğini açıkladı. Detaylar ve video haberimizde...

Bayram Özçelik, Burdur Belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusunu yaptı
Bölgesel

Bayram Özçelik, Burdur Belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusunu yaptı

Aylardır adı Burdur Belediye Başkanlığı için kulislerde konuşulan 22,23,24,26 ve 27. dönem Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, aday adaylığı başvurularının son gününde başvuruyu yaptı.

Gölhisar Çameli ve Dostluk yolunda çalışmalar hızla sürüyor
Bölgesel

Gölhisar Çameli ve Dostluk yolunda çalışmalar hızla sürüyor

Isparta-Burdur dostluk yolu ve Gölhisar – Çameli yolu ne durumda ? Burdur Milletvekili Bayram Özçelik açıklamada bulundu. İşte detaylar...

Bayram Özçelik, Azerbaycan'da Haydar Aliyev’in 100. doğum yıldönümü törenlerine katıldı
Etkinlik

Bayram Özçelik, Azerbaycan'da Haydar Aliyev’in 100. doğum yıldönümü törenlerine katıldı

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Türkiye'yi ve TBMM'yi temsilen Azerbaycan'da düzenlenen Haydar Aliyev’in 100. doğum yıldönümü törenlerine katıldı.

Milletvekili Bayram Özçelik, NNC Haber'de canlı yayında
Bölgesel

Milletvekili Bayram Özçelik, NNC Haber'de canlı yayında

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçim öncesinde NNC Haber'de canlı yayında sizlerle bir araya geliyor.

Karaçal ve Badarmit köprüleri çalışmaları başladı
Bölgesel

Karaçal ve Badarmit köprüleri çalışmaları başladı

Burdur-Tefenni-Çavdır-Fethiye yolunun 2 köprüsünden Karaçal köprüsünde geçen hafta, Badarmit köprüsünde ise bu hafta inşaat çalışmalarına başlandı.