Burdur

Başkan Ercengiz: “Suyu kaybediyoruz…”

Başkan Ercengiz, sulak alanların hayati önemine, değerine vurgu yaparken, su kaynakları hakkında da kamuoyuna çağrıda bulundu.

Başkan Ercengiz: “Suyu kaybediyoruz…”

Geride bıraktığımız Şubat ayının ilk haftasında ‘2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’ dolayısıyla çevre sorunları, çevreyle ilgili endişeler kamuoyunda geniş yer buldu.
Medyada çevre haberleri rağbet görürken, uzman görüşleri, bilim adamlarının uyarıları öne çıktı. Göller Yöresi’nde yer alan, adından da anlaşılacağı üzere göllerin yer aldığı, sulak alanların olduğu bir bölgede yer alan Burdur’da da başta Burdur Gölü olmak üzere azalan su kaynakları yok olmaya yüz tutan sulak alanlar, yine gündem oldu. Çevre kaygılarının yayıncılık anlayışının temel enstrümanlarından biri olduğu Yeni Gün gazetesi, birkaç gündür sulak alanlarla ilgili içerik üretirken, hafta başında da bu konunun ısrarlı fikri takibini sürdürüyoruz. 2014’ten bu yana 9 yıldır ‘çevre odaklı söylemleriyle’ dikkat çeken, Burdur Gölü’ndeki çekilmeyi, su kaybını her fırsatta dile getiren, kamuoyu oluşturmaya çalışan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile Yeni Gün medya ekibi özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Başkan Ercengiz, sulak alanların hayati önemine, değerine vurgu yaparken, su kaynakları hakkında da kamuoyuna çağrıda bulundu.

Burdur Yenigün Gazetesi Muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya konuşan Başkan Ercengiz’in açıklamalarındaki pasajlar şöyle;

SULAK ALANLARI KORUMAK ZORUNDAYIZ

Aslında bu sürece sulak alanları kaybederek başladık. Bugün Burdur Gölü’nün neredeyse yarısı kaybedilmiş vaziyette. Buna bağlı olarak oradaki birçok endemik bitki ve hayvan türünü de azaltıyoruz. Her geçen gün popülasyonda ciddi sıkıntılar olduğuna dair bilim adamlarının bize ulaştırdığı bilgileri üzülerek okuyoruz ve takip ediyoruz. Sulak alanları korumak zorundayız. Çünkü; insanlığın var olduğu günden itibaren insanlar yaşamı sulak alanlara yakın veya sulak alanların bizzat içine kurmuşlardır. Çünkü; su yaşam döngüsü içerisinde insanoğlu için ya da tüm canlılar için olmazsa olmaz, vazgeçilmez. Suyumuzu dikkatli kullanmalı, sulak alanları korumalı, sadece insana ait olmayan bu dünyanın döngüsü için tüm diğer canlılara yaşam hakkı tanıyabilmek içinde sulak alanları korumak zorundayız.

TÜM SU KAYNAKLARINDA AZALMA VAR

Geçen sene içme suyunda bir sıkıntı yaşadık. Burada yaşanılan sıkıntı su üretim kapasitesindeki yetersizlikten öte yer altı su kaynaklarının hızla kaybetmemizdendi.

2014 yılında 50 metrelerdeki sondajlarımız şu anda 210 metrelere kadar geriledi. Yani çok önemli bir su kaybını da yer altında yaşıyoruz. Görünür, görünmez tüm su kaynaklarında önemli bir azalma var.

SU TASARRUFLU KULLANILMALI

Vatandaşın suyunu tasarruflu kullanmasını istiyoruz. Bir meclis kararı aldık, aldığımız meclis kararında da suyu düşük tüketen yurttaşımızı cezalandıran değil, ama suyu fazlaca kullanan vatandaşımızı daha dikkatli kullanmaya sevk eden bir ücret tarifesini belirledik. Vatandaşlarımızın gereksiz su kullanımını derhal bırakmasını istiyoruz. Çünkü şu anda Ocak ayını bitirdiğimiz noktada halen bırakın kar yağışını yağmur yağışını bile görmediğimiz kış aylarını yaşıyoruz. Durumumuz sıkıntılı. Vatandaşımız lütfen bunu bir uyarı veya bir rica olarak algılasın. Ama suyunu dikkatli ve tasarruflu kullansın.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Dünya Sulak Alan gününde iki Şahin Doğaya bırakıldı
Bölgesel

Dünya Sulak Alan gününde iki Şahin Doğaya bırakıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda tedavisi tamamlanan iki şahin, 2 Şubat Dünya Sulak Alan Gününde doğaya bırakıldı.

Burdur'da DKMP'den tanıtım ve bilgilendirme standı
Bölgesel

Burdur'da DKMP'den tanıtım ve bilgilendirme standı

Burdur'da da sulak alanlar günü maksadıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur İl Şube Müdürlüğü olarak tanıtım ve bilgilendirme amaçlı stant açıldı.

Başkan Ercengiz ve meclis üyelerinden kahraman şehitlere ziyaret
Bölgesel

Başkan Ercengiz ve meclis üyelerinden kahraman şehitlere ziyaret

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Meclis üyeleri kahraman şehitleri ziyaret ettiler. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından karanfiller şehit mezarlarına bırakıldı.

Burdur'da Mezarlıklar Bayram Ziyaretlerine Hazır
Bölgesel

Burdur'da Mezarlıklar Bayram Ziyaretlerine Hazır

Burdur Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi Asri Mezarlık, Sultandere Mezarlığı, Kışla Mahallesi Mezarlığı ve Şehitlikte hummalı bir çalışma yürüttü.

Bucak OSB'de yangın! Ali Orkun Ercengiz incelemede bulundu!
Bölgesel

Bucak OSB'de yangın! Ali Orkun Ercengiz incelemede bulundu!

Burdur'un Bucak ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada yangın çıktı. Başkan Ali Orkun Ercengiz de incelemede bulundu.

Burdur Belediyesi kandil simidi geleneğini sürdürüyor
Bölgesel

Burdur Belediyesi kandil simidi geleneğini sürdürüyor

Geleneği sürdüren Burdur Belediyesi, Kadir gecesi nedeniyle esnaf ve vatandaşlara kandil simidi dağıttı. Kadir Gecesi nedeniyle, şehir merkezindeki esnaf ve iş yerlerine 5 bin kutu Kandil Simidi dağıtıldı.