Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü uyardı

Bayburt İl Sağlık Müdürlüğünce, Ramazan ayında dengeli beslenmeye dikkat çekilerek, yazılı açıklama yapıldı.

Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü uyardı

Bayburt İl Sağlık Müdürlüğünce, Ramazan ayında dengeli beslenmeye dikkat çekilerek, yazılı açıklama yapıldı. 11 ayın sultanı Ramazan ayında insanların beslenme düzeninde ciddi değişikliklerin olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır.
Bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 15 saatlik bir açlık gerektirmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlanmamalı, günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılarak özellikle iftarda yüklü bir öğün tüketmekten kaçınmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. Bunun için Türkiye için hazırlanmış olan sağlıklı yemek tabağı örnek alınabilir.
İftara kadar olan sürede günün verimli geçmesi için yeterli ve dengeli bir sahur öğünü oldukça önemlidir. Sahur günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olacaktır. Bir ay boyunca bu şekilde beslenmek sağlık açısından da risk oluşturacaktır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirmek için midenin boşalma süresini uzatacak kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketmesi uygun olacaktır. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
Gün içinde özlemle beklenen psikolojik ve fizyolojik açlığın en yüksek olduğu iftar öğününde miktar ve çeşitlilik açısından aşırıya kaçılabilmektedir. Yeterince çiğneyerek çok hızlı yememek sindirim problemleri yaşamamak için önemlidir. Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir.
İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda öncelikle meyve tatlıları, sütlü tatlılar tüketilebilir."
Sağlıklı bir oruç için uyulması gerekenleri vatandaşlara hatırlatan İl Sağlık Müdürlüğünün açıklamasında sıvı tüketiminin altı çizilerek, "Sıvı karşılanmasında suyun önemi büyüktür. Su dışındaki içecekler çay, kahve, bitkisel çaylar, süt, meyve suyu, sebze suları, soda, maden suyu vb.dir. Bir günde tüketilecek toplam sıvı miktarı 2-3 litredir. Sıvı karşılanmasında su başlıca tercih olmalıdır. Su enerji içermez ve en iyi şekilde hidrasyon sağlar. Susama hissi su ile giderilmelidir. Altmış beş yaşından sonra susama hissi azaldığı için bu bireyler susamadan su içmeye özen göstermelidir. Sulara, nane, çubuk tarçın, limon, meyveden yapılmış buzlar ile aroma katılabilir. Günde 8 su bardağı su içiniz şeklindeki öneri bazı bireyler için yetersiz, bazıları için ise fazla olabilir. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir." ifadelerine yer verildi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Muğla elektrik kesintisi! 28 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

Muğla elektrik kesintisi! 28 Nisan Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Muğla'da 28 Nisan 2024 Pazar Günü elektrik kesintisi var mı? Muğla'da yarın elektrikler kesilecek mi? Muğla'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İzmir elektrik kesintisi! 28 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

İzmir elektrik kesintisi! 28 Nisan İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İzmir'de 28 Nisan 2024 Pazar günü elektrik kesintisi var mı? İzmir ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? İzmir'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Afyonkarahisar elektrik kesintisi! Afyonkarahisar 28 Nisan 2024 elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Afyonkarahisar elektrik kesintisi! Afyonkarahisar 28 Nisan 2024 elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Afyonkarahisar'da 28 Nisan 2024 Pazar Günü elektrik kesintisi var mı? Afyonkarahisar'da yarın elektrikler kesilecek mi? Afyonkarahisar'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Ankara elektrik kesintisi! 28 Nisan Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!
Bölgesel

Ankara elektrik kesintisi! 28 Nisan Ankara elektrik kesintisi yaşanacak yerler!

Ankara'da 28 Nisan 2024 Pazar Günü elektrik kesintisi var mı? Ankara'da yarın elektrikler kesilecek mi? Ankara'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İstanbul elektrik kesintisi! 28 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

İstanbul elektrik kesintisi! 28 Nisan İstanbul'da elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İstanbul'da 28 Nisan 2024 Pazar günü elektrik kesintisi var mı? İstanbul'da yarın elektrikler kesilecek mi? İstanbul'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İzmir su kesintisi! İzmir 27 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler!
Bölgesel

İzmir su kesintisi! İzmir 27 Nisan su kesintisi yaşanacak yerler!

27 Nisan Cumartesi İzmir'de su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin.