Burdur

Burdur'da AK Parti'den depreme karşı 10 önlem önerisi

Burdur Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Büyükkeleş'in Burdur belediye meclisinde başkanlığa sunduğu deprem tavsiyeleri oy birliği ile incelenmek ve detaylı görüşülmek üzere imar müdürlüğüne sevk edildi.

Burdur'da AK Parti'den depreme karşı 10 önlem önerisi

Ak Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş'in Burdur belediye meclisinde başkanlığa sunduğu deprem tavsiyeleri oy birliği ile incelenmek ve detaylı görüşülmek üzere imar müdürlüğüne sevk edildi.

“Deprem Öldürmez; DEPREME DAYANIKSIZ bina öldürür”

Ak Parti’den Burdur Belediye Meclisi’ne Depreme Karşı “10 Önlem” Önerisi:

Ak Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş, Ak Parti grubu adına 1. Derecede deprem bölgesinde bulunan ilimizde, özellikle yeni yapılacak olan yapılarda meydana gelebilecek hasar ve yıkımların önüne geçilebilmesi adına, çeşitli mühendis odaları ile yapılan görüşme ve çalışmalar sonucu birtakım önlemler alınması gerektiğini ve bu önlemleri meclis toplantısında dile getirdi.

“1914/46/71 depremleri hafızalardan silinmiş gibi görünse de şehrimizin birinci derece deprem bölgesi oluşunu 6 Şubat depremi ilimizde meydana gelebilecek büyük deprem gerçeğini bizlere tekrar acı bir şekilde hatırlatmıştır. Her an depreme hazırlıklı olmamız, deprem öncesi ve sonrası için gerekli tüm çalışmaları hızla gerçekleştirmemiz gerekmektedir. İlimizde yapılacak mevcut hasarlı binaların tespiti ve gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra yapılacak olan binalar ile ilgili birtakım önlemler ivedilikle alınmalı ve uygulamaya geçilmelidir.
“Deprem öldürmez bina öldürür.” cümlesinin aslında, “Deprem Öldürmez, DEPREME DAYANIKSIZ binalar öldürür” olduğunu öğrendiğimiz şu günlerde binaların depreme daha dayanıklı hale gelmesi ve önlemlerin en üst düzeye çıkarılması için mevcut yönetmeliklere ek olarak bir takım ilave mecburiyetler getirilmelidir. Yaptığımız çalışmalar sonucu fazlası olmayan, belki eksiği olan önlemler şu şekildedir.

1-Mevcut yönetmelikte emsal müsaade ettiği müddetçe yapılabilen kapalı çıkmalar tamamen kaldırılmalıdır.

2-Saplama kiriş yapılmasından kaçınılmalıdır. Yapılması zorunlu haller için ise özel koşullar getirilmelidir.

3-Hali hazırda 4 kat ve üzeri yapılarda uygulanmakta olan Bodrum katı yapılması mecburiyeti tüm yapılar için uygulanmalı.

4-Bodrum katlarının güçlendirilmesi adına rijit bodrum denilen, bodrum katlarının çevresinin perde betonla yapılması zorunlu hale getirilmeli.

5-Üst katlarda da binanın tüm köşelerinde perde betonla çevrilmeli.

6-Bitişik nizam yapıların tekrar gözden geçirilerek gerekli önlemlerin alınabilmesi gerekir. Binaların Kat kotlarının aynı olmasına dikkat etmek bunların başında gelmektedir. Aksi durumda binalar birbirine çekiç etkisi yapmakta ve şiddetli yıkımlara neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için yeni yapılacak imar plan ve revizyonlarında bitişik nizamın önüne geçilmesi gerekmektedir.

7-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken yerlerin tekrar gözden geçirilerek bu bölgede zemin iyileştirme işleminin yaptırılmasının mecburi hale getirilmesi gerekir. Zemin sıvılaşması olan yerlerde raporlar daha ciddi incelenmeli, bu durumun önüne geçilmesi adına daha hassasiyet gösterilerek gerekli önlemlerin alınması.

8-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken bölgeler tespit edilip bu bölgedeki yapılara enjeksiyon yöntemiyle zemin güçlendirilmesi yapılmasının tavsiye edilmesi gerekir. Böylelikle mevcut binaların da meydana gelebilecek bir depremde oluşabilecek büyük hasarların önüne geçilmektedir.

9-Statik projelerin tamamında en az C30 dayanıma sahip betonun zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.”

10- Kolon, kiriş ve döşemelerde kullanılan donatı çapları için belirli özel koşullar altında bir takım minimum şart ve yasaklar getirilmeli.

Konunun ek gündeme alınmasının ardından Belediye Başkanı Ercengiz Hüseyin Büyükkeleş’e ve Ak Parti grubuna hassasiyetleri ve çalışmaları için teşekkür ederek konuyu daha detaylı incelenmek ve tartışılmak üzere imar müdürlüğüne sevketti. İmar komisyonunca görüşülmesi ve uygun görülmesinin ardından önlemler plan notları ve yönetmeliklere önümüzdeki günlerde ilave edilecek.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

AK Parti Burdur'a Yatırımlarını Kesmiyor, 14 Yeni Taşkın Koruma Tesisi!
Bölgesel

AK Parti Burdur'a Yatırımlarını Kesmiyor, 14 Yeni Taşkın Koruma Tesisi!

Burdur'un 14 köyü daha taşkınlardan korunacak. AK Parti hükümeti 2024 Yılı Yatırım Programı'na 14 yeni taşkın koruma tesisi ekledi. Detaylar haberimizde....

AK Parti Burdur'dan Cumhur İttifakı açıklaması! 'Güçlü teşkilatlarla yola devam!'
Bölgesel

AK Parti Burdur'dan Cumhur İttifakı açıklaması! 'Güçlü teşkilatlarla yola devam!'

Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, seçim sonuçlarına göre belediye meclisleri ve il genel meclislerinde Cumhur İttifakı ruhuna uygun bir işbirliği sağlanamadığını belirtti.

28 Şubat Darbesi'nin Yıldönümünde AK Parti Burdur'dan Kınama
Bölgesel

28 Şubat Darbesi'nin Yıldönümünde AK Parti Burdur'dan Kınama

AK Parti Burdur İl Başkanlığı, 28 Şubat Darbesi'nin 27. yıl dönümünde yaptığı basın açıklamasıyla darbecileri bir kez daha kınadı. Açıklamada, darbenin "insanlık tarihine kara bir leke" olarak geçtiği ve "vesayetçilerin hukuksuzluğunun, kirli hesaplarının net bir göstergesi" olduğu vurgulandı.

AK Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi ve İl Genel Meclisi Üyesi Adayları Belli Oldu
Bölgesel

AK Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi ve İl Genel Meclisi Üyesi Adayları Belli Oldu

Cumhur İttifakı'nın Burdur Belediye Başkan Adayı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanan liste belli oldu. Listede her kesimden temsilcilere yer verildi. Mehmet Şimşek'in listesinde kimler var? İşte o isimler....

Burdur'da Cumhur İttifakından ortak açıklama 'Cumhur İttifakı Burdur'da Güçleniyor!'
Bölgesel

Burdur'da Cumhur İttifakından ortak açıklama 'Cumhur İttifakı Burdur'da Güçleniyor!'

AK Parti ve MHP Burdur il başkanları, 31 Mart yerel seçimleri öncesi ortak bir açıklama yaparak Cumhur İttifakı'nın güçlenerek devam edeceğini belirtti. Detaylar haberimizde.

Başkan Adayı Mehmet Şimşek'e, Burdur'da Coşkulu Karşılama
Bölgesel

Başkan Adayı Mehmet Şimşek'e, Burdur'da Coşkulu Karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AK Parti Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen Mehmet Şimşek, Burdur'da coşkulu bir karşılama ile partilileriyle buluştu. Şimşek, partililere hitaben yaptığı konuşmada, Burdur için hayalleri olduğunu ve birlikte çalışarak şehri daha iyi bir noktaya taşıyacaklarını ifade etti.