Burdur

Burdur'un ilçeleri, nüfusları ve ilçe belediyelerinin partileri

Burdur'un ilçelerine dair, nüfus, yüzölçümü, tarihleri, konumları ve belediye başkanlarının partileri ve fazlasını buradan okuyabilirsiniz.

Burdur'un ilçeleri, nüfusları ve ilçe belediyelerinin partileri

2021 yılı verilerine göre Türkiye nüfusu 84 milyon 680 bin 273 olup, bu nüfusun 42 milyon 428 bin 101'ini erkekler, 42 milyon 252 bin 172'sini kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye'nin 81 ili arasında yer alan Burdur nüfusu ise 2021 yılı verilerine göre 273 bin 716'dır. Trafik plaka numarası 15 olan Burdur'un alan kodu 0 (248)'dir.

Akdeniz Bölgesinde yer alan Burdur'un merkezle birlikte 11 ilçesi bulunmaktadır. Burdur'un ilçeleri ise; Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Burdur Merkez, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni, Yeşilova olarak sıralanır.

Ağlasun

Yerleşimin antik dönemlere kadar uzanan Burdur ilçelerinden olan Ağlasun ilçe merkezinin 7 km kuzeybatısında Sagalassos antik kenti bulunuyor. 1958 yılında ilçe olan Ağlasun'un adını 7 Ağustos 1951'de aldı.
Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 7 bin 652 olan ilçenin yüzölçümü 310,1 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Ali Ulusoy, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak %54,59 oy ile seçildi.

 

Altınyayla

Şu ana kadar bulunan tarihi bilgilere göre Likya tarihi ile örtüşen Burdur'un Altınyayla (Dirmil) ilçesi, Patara antik kenti içerisinde bulunan “Yol kılavuz Anıtı” üzerindeki Tlos, Oinoanda Balbura’dan gelip Trimili üzerinden Cibrya’ya ifadesi’nde yer alan Trimili yerleşim alanıdır.

 

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 5 bin 335 olan ilçenin yüzölçümü 340 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Ahmet Serttaş, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak %65,63 oy ile seçildi.

Bucak

1926'da Burdur iline bağlanan eski adı Oğuzhan olarak adlandırılan Bucak ilçesinde, aynı dönemde belediye teşkilatı kurulmuştur. Geçmişte Oğuzhan olarak bilinen Bucak ilçesi, 30 Mayıs 1926'da yapılan Cumhuriyet dönemi siyasi düzenlemesi ile 877 sayılı kanun kapsamında mevcut adını almıştır.

2 belde, 35 köy ve 20 mahalleden oluşan Bucak'ın nüfusu 2021 yılı verilerine göre 66 bin 156 olan ilçenin yüzölçümü 1.436 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Emrullah Ünal, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak %44,11 oy ile seçildi.

 

Çavdır

1 belde, 10 köy ve 5 mahalleden oluşan Çavdır'ın nüfusu 2021 yılı verilerine göre 12 bin 599 olan ilçenin yüzölçümü 371 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Süleyman Kayacan, 2019 yerel seçimlerinde MHP adayı olarak %42,52 oy ile seçildi.

Çeltikçi

Kesinliği belli olmasa da Cami Mahallesi ve Arvallı (Bağsaray) olarak bilinen bölgenin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Çeltikçi'nin hangi tarihte kurulduğu hakkında kesin ve açık bir kayıt bulunmamaktadır. 1725 yıllarında 'Koklan' Beyleri sülalesinden olduğu bilinen bir kişinin pınarlı boğaza gelerek yerleşmesi sonucunda Konak Mahallesinin oluştuğu rivayet ediliyor.

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 4 bin 936 olan ilçenin yüzölçümü 247 km²'dir. Mevcut belediye başkanı Adnan Bilkay, önceki başkan Recep Aydın'ın görevden alınması sonrası belediye meclis üyeleri tarafından seçilmiştir.

Gölhisar

Burdur'un ikinci büyük ilçesi olan Gölhisar, Yaylalar Diyarı olarak tanımlanır. Uluköy ile Horzum mahallelerinin birleşmesinin ardından Gölhisar, 13 Ocak 1953 yılında ilçe olmuştur.

 

 

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 23 bin 64 olan ilçenin yüzölçümü 300 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak %40,61 oy ile seçildi.

Karamanlı

Çok eski bir yerleşim yeri olduğu tarihi izlerden anlaşılan Burdur'un Karamanlı ilçesi, Ardıçlıtepe eteklerinde olup Karamanlı ovasına hakim bir alandadır. M.Ö. 800 - 500 tarihleri arasında Perslerin, Etilerin ve Yunanların idaresinde olduğu bilinen Karamanlı, Yakın Taş Çağının (Neolitik Çağ) yerleşim izlerini taşımaktadır.

Oğuz soyunun Kınık boyundan gelen Türk beyi Alparslan'ın 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesini kazanmasını takip eden yıllarda bölgeye Türkler tamamen hakim olmuştur. Türkler'in Anadolu'ya girişi ile birlikte Anadolu Selçuklu Devleti tarafından düzenli idare kurulan bölge, 1282'li yıllarda Hatay'dan Muğla'ya kadar uzanan Karamanlıoğulları Beyliği idaresindeydi.

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 8 bin 268 olan ilçenin yüzölçümü 440 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak %52,87 oy ile seçildi.

Kemer

7 köy ve 3 mahalleden oluşan Kemer'in nüfusu 2021 yılı verilerine göre 3 bin olan ilçenin yüzölçümü 254 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Ömer Aktürk, önceki başkanın istifa etmesi sonrasında belediye meclis üyeleri tarafından seçilmiştir.

Tefenni

M.Ö. 800 - 500 yılları arasından Bizans çağının İstefani köyü olarak kurulan Tefenni, 13. yüzyıla kadar Bizans yönetiminde olup, bu tarihin sonrasında Türkmenlerin, Selçuklu Hanedanlığının ve Osmanlı Devletinin yönetimine geçmiştir.

Eski yerleşim merkezi 1882 yılında yörede meydana gelen deprem sonrasında terkedilerek şu anda bulunduğu yere kurulan Tefenni'nin, İstefani olan adı 1886 yılında değiştirilerek bugünkü adını almıştır.

 

 

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 10 bin 744 olan ilçenin yüzölçümü 505 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Ümit Alagöz, 2019 yerel seçimlerinde MHP adayı olarak %60,59 oy ile seçildi.

Yeşilova

Türkiye'de ve dünyada herkes tarafından bilinen Salda Gölü ile ünlü olan Burdur'un Yeşilova ilçesi, turistik bir kent haline gelmektedir. Dünyanın en derin ve temiz göllerinden bir tanesi olan Salda Gölü, Yeşilova'ya değer katarak ilçeye turistik bir belde görünümü veriyor. Göller Yöresi olarak da adlandırılan Orta Akdeniz'in ortalarında yer alan Yeşilova, 1936 yılında ilçe olmaya hak kazandı.

Nüfusu 2021 yılı verilerine göre 14 bin 773 olan ilçenin yüzölçümü 1.224 km²'dir. Görevini sürdüren mevcut Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, 2019 yerel seçimlerinde CHP adayı olarak %51,32 oy ile seçildi.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    BEĞENDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İşte Ak Parti’nin Burdur İlçe Belediye Başkan Adayları
Bölgesel

İşte Ak Parti’nin Burdur İlçe Belediye Başkan Adayları

Resmi olmayan bilgilere göre Ak Parti'nin Burdur ilçelerinin başkan adayları belli oldu. Kulislerden edinilen bilgilere göre Burdur'un ilçelerinde başkan adayları şöyle: Ağlasun- Ali Ulusoy Altınyayla- Ahmet Serttaş Bucak- Emrullah Ünal Çavdır- Mustafa Uysal Çeltikçi- Rıza Yanar Gölhisar- İbrahim Sertbaş Kemer-İsmail …

Burdur elektrik kesintisi! 30 Mart Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

Burdur elektrik kesintisi! 30 Mart Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Burdur'da 30 Mart 2024 Cumartesi günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde.

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın
Bölgesel

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın

Çiftçilerin dikkatine! Bunu sakın yapmayın - Bucak Ziraat Odası, sıcak havada yapılan ilaçlamanın etkisiz olduğunu ve çiftçilere maddi kayıp yaşatabileceğini açıkladı.

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane
Bölgesel

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane

Yusuf Erdoğdu, Eğitime ve Öğrenciye destek olacak! Bucak'a Modern Kütüphane - MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, Bucak'a modern bir kütüphane kazandıracağını açıkladı.

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak
Bölgesel

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak - AK Parti Kemer Belediye Başkan Adayı İsmail Asan, Kemer'e dair önemli müjdeler verdi.

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu
Bölgesel

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu - Burdur'un Altınyayla ilçesinden Necip Güven, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.