Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: "Kasım ayında ilimizin ihracat hacmi %2,8'lik düşüş ile 20 milyon 116 bin 530 dolar oldu" dedi.

Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: "Kasım ayında ilimizin ihracat hacmi %2,8'lik düşüş ile 20 milyon 116 bin 530 dolar oldu" dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf KEYİK, aylık olarak Türkiye'nin ve Burdur'un ihracat performansı hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanı KEYİK, Burdur ve Türkiye'nin 2023 yılı kasım ayı ve 1 Ocak- 30 Kasım 2022 / 2023 dönemlerindeki ihracat hacmi hakkında değerlendirmede bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) aylık olarak güncellediği veriler hakkında açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: "2022 yılı kasım ayı ihracatı 20 milyon 702 bin 690 dolar, bu yılın kasım ayı ihracatı ise %2,8'lik azalışla 20 milyon 116 bin 530 dolar oldu. Geçen yılın aynı ayına göre 586 bin 160 dolarlık daha az ihracat gerçekleştirdik.

1 Ocak- 30 Kasım 2022 dönemindeki ihracat hacmimiz 250 milyon 936 bin 430dolarken, 1 Ocak- 30 Kasım 2023 dönemindeki ihracatımız %7,3'lik düşüşle 232 milyon 518 bin 980 dolar oldu. İhracatımız geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyon 417 bin 450 dolar azalmıştır.

İlimizden 2023 yılı kasım ayında serbest ticaret bölgeleri hariç 52 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.

Tabi geride bıraktığımız kasım ayı da dahil olmak üzere değerlendirdiğim bu rakamlar ihracatımızın asgari rakamlarıdır. Çünkü şubesi ilimizde olduğu halde başka illere kayıtlı firmalar bulunmaktadır. Dolayısıyla ilimizden yapılan gerçek ihracat tutarı TİM tarafından açıklanan rakamlardan daha fazladır" diye konuştu.

İhracat Performansı Değişimleri

BUTSO Başkanı Yusuf KEYİK, 2023 yılı kasım ayı için ihracat performansı değişimlerini- en fazla hareketli sektörleri içeren tabloyu paylaştı:

 Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

 

Burdur'un İhracat Yaptığı Ülkeler

Kasım ayı itibarıyla Burdur'un dış ticaret yaptığı bazı ülkeler hakkında detaylar veren Başkan KEYİK: "Serbest İhracat Bölgelerinden yapılan ihracatlar ve işletmesi ilimizde olduğu halde başka illerin vergi dairelerine kayıtlı firmaların yaptığı ihracat tutarları hariç bu yılın kasım ayında en çok dış ticaret yaptığımız ülkelerden bazıları:

1- Çin Halk Cumhuriyeti: 9.508.190,00 USD

2- Amerika Birleşik Devletleri: 2.877.880,00 USD

3- İsrail: 953.380,00 USD

4- Irak: 872.570,00 USD

5- Suudi Arabistan: 810.970,00 USD" dedi.

Ülkelere Göre İhracat Performansı

Başkan Yusuf KEYİK kasım ayında; bazı ülkelerle ihracat hacmini gösteren tabloyu ve Burdur'un 2023 yılı için ihracat fasıllarındaki değişimleri gösteren tabloyu da açıkladı.

 

Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Türkiye'nin Dış Ticaret Hacmi

Başkan KEYİK, Türkiye'nin ihracat hacmi hakkında; "TİM verilerine göre ülkemizin 2022 yılı kasım ayı dış ticaret hacmi 21 milyar 871 milyon 039 bin dolardı. Bu yılki kasım ayı dış ticaret hacmi ise %5,2'lik artışla 23 milyar 011 milyon 478 bin dolara çıktı.

1 Ocak – 30 Kasım 2022 dönemindeki ülkemizin dış ticaret hacmi: 231 milyar 270 milyon 999 bin dolarken bu yılın aynı döneminde %0,7'lik artışla 232 milyar 915 milyon 365 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

Geçen yılın ilk 11 ayına göre bu yılın ilk on bir ayında 1 milyar 644 milyon 366 bin dolarlık daha fazla ihracat yaptık" ifadelerini kullandı.

BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI TABLOSUBurdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

 

TİM tarafından yayımlanan dış ticaret endekslerini incelediğimizde 2023 yılı Kasım ayı ihracatımızda bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8'lik düşüş gerçekleşti. Yıllık bazda gelişen bu değişim İsrail ve diğer büyük ithalatçı ülkelerdeki ekonomik zayıflık, bozulma ve daralmadan kaynaklanmaktadır. Rusya- Ukrayna savaşının başlangıcından itibaren Avrupa ekonomisinin içerisinde bulunduğu zor durumdan etkilendiğini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Almanya, Birleşik Krallık ve diğer ihracat pazarlarımızın yerine Asya ülkelerindeki büyümeyi de işin içerisinde katarsak Avrupa pazarımız yönünü Asya pazarımıza çevirdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Amerika Birleşik Devletleri'ne ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne dış ticaretimiz devam etmektedir.

İlimizin ihracatındaki eşik değeri 20 milyon dolar olarak baz alırsak bu yılın ilk 11 ayında 3- 4 ay hariç kalan tüm aylarda eşik değerin üzerine çıktığımızı söyleyebilirim.

İlimizde iktisadi faaliyetler ve ihracatçı firmalarımızın çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Maden sahasındaki veya fabrikadaki işçilerden işletme- fabrika sahiplerine kadar ihracatımıza ivme kazandırmayı sürdürüyoruz.

Odamız üyelerine yenilikçi hizmetler sunarak, sanayimizin sürdürülebilir gelişmesini desteklemekte ve rekabet gücünün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu amaçla; inovasyon, teknoloji geliştirme, üniversite-sanayi iş birliği, mesleki eğitim, uluslararası ilişkiler, çevre ve enerji gibi sanayimiz için hayati önem taşıyan konularda yurt içi ve uluslararası ortaklıklarla yeni çalışmalar, planlamalar, projeler ve hizmetler geliştirerek sanayicilerimizin ve ekonomimizin kullanımına sunmaktadır. Burdur sanayisi ile ilgili en geniş bilgi birikimine sahip olan ve bir asrı geride bırakan Odamız, gerçekleştirdiği ekonomik çalışmalar, raporlar ve derlediği verilerle bir yandan sanayicilerimize yön gösterirken diğer yandan ekonomi ve sanayi politikalarının şekillenmesine katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Üretim Maliyetleri

Dünyada son yıllarda yaşanan ölümcül virüs hastalıkları, doğal afetler, gıda arzındaki sıkıntılar, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, borsalardaki düşüşler, emtia fiyatlarındaki artışlar, enerji ve akaryakıt fiyatlarının zamlanması ve çeşitli ülkelerin sıcak savaş yaşaması dış ticaret hacmini küçülttü. Bununla birlikte uluslararası ticarette otomatik olarak gerçekleşen talep daralmalarına karşın ilimiz ve ülkemizdeki ihracatçı firmalarımızın daha rekabetçi olabilmeleri için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Özellikle sanayicilerimizin istihdam ve katma değere katkı koymakla beraber ihracatta da ticari hayatlarını sürdürebilmeleri açısından daha düşük maliyette daha fazla emtia üretmeleri gerekmektedir. Bu yüzden ihracatla uğraşan tüm işletmelerimize sağlanan kolaylıkların ve verilen desteklerin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Enflasyona dayalı olarak yüksek seyreden üretici fiyat endeksini de düşürmek zorundayız. Bu konuda ciddi adımlar bekliyoruz. Üretimin, istihdamın ve ihracatın yara almadan devam edebilmesi için işletmelere yeni teşvikler şart. İhracat Destek Ofislerinin işlevselliği artırılmalıdır. Üyelerimizin bankalar nezdinde finansmana erişebilmeleri daha fazla hacimle sağlanmalıdır. Odamız üyelerine en uygun koşullarda kredi, destek ve hibe gibi çeşitli imkanların güncellenip kolaylaştırılması için bankaların yöneticilerine çağrıda bulunuyorum.

Teşekkür

Başkan Yusuf KEYİK, yaptığı değerlendirmenin son bölümünde kasım ayı ihracatında emeği geçenlere teşekkür ederek; "İhracatımızın sürekliliği ilimiz ekonomisi adına sevindirici gelişmeler arasındadır. Üreten ve dış ticaret yapan tüm işletme sahiplerine teşekkür ediyorum. Küresel ekonomideki rekabet koşullarına, döviz kuru ve borsalardaki anlık değişimlere, girdi maliyetlerinin yükselmesine ve ülkemizin yaşadığı büyük afetlerden sonraki toparlanma sürecine, dünyada devam eden savaşlara rağmen ilimizin ihracatını sürdürülebilir kılan tüm üyelerimiz, sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve işletme sahiplerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Burdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlarBurdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlarBurdur'un Kasım Ayı ihracatı ne kadar? İşte rakamlar

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kasım Ayında Tarım Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 38.82 Arttı
Bölgesel

Kasım Ayında Tarım Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 38.82 Arttı

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Kasım ayında açıklanan Tarım Girdi Fiyat Endeksi'ni değerlendirdi. Çandır'a göre, tarım girdi fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 38.82'ye ulaştı. Ayrıca, veteriner harcamaları ve hayvan yemi fiyatlarında dikkat çekici artışlar yaşandı.

Kayseri'nin İhracatında Artış: Kasım Ayında 332 Milyon Dolarlık Başarı
Yaşam

Kayseri'nin İhracatında Artış: Kasım Ayında 332 Milyon Dolarlık Başarı

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kasım ayında ekonomik güven endeksi belli oldu
Yaşam

Kasım ayında ekonomik güven endeksi belli oldu

Ekonomik güven endeksi ekim ayında 96,5 iken, kasım ayında yüzde 1,3 oranında azalarak 95,3 değerini aldı.

Kasım ayında denizin sefasını sürdü, herkese tavsiye etti
Yaşam

Kasım ayında denizin sefasını sürdü, herkese tavsiye etti

Eski basketbolcu Mete Felek, boş zamanlarını yüzerek değerlendiriyor.

Kasım ayında güzel havayı gören sahile indi
Yaşam

Kasım ayında güzel havayı gören sahile indi

Aydın’ın Didim ilçesinde, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken güzel havayı fırsat bilenler Kasım ayında denize girmenin keyfini yaşadı.

Kiğılı Kasım ayı indirimlerini duyurdu
Bölgesel

Kiğılı Kasım ayı indirimlerini duyurdu

Kiğılı, sonbahar kış sezonuna özel Kasım kampanyasını duyurdu.