Burdur

Burdur Ziraat Oda Başkanı Kubilay "Bol, Verimli Hasat Sezonu Geçirdik "

“BOL, VERİMLİ HASAT SEZONU GEÇİRDİK” Hasat sezonunu değerlendiren Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, “Buğdayda dekarda 500 kilogram ile 850 kilograma varan rakamlar ulaşıldı. Arpada da 350 kilogram ile 500 kilograma varan rakamlara ulaşıldı.

Burdur Ziraat Oda Başkanı Kubilay "Bol, Verimli Hasat Sezonu Geçirdik "

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, 2020 hasat sezonunu değerlendirdi.  Geçen yıla oranla bu yıl bol verimli bir sezon geçirdiklerini kaydeden Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Hasat sezonunda yağışın olmamasından dolayı hasadın kalitesi bu yıl iyiydi. Buğdayda dekarda 500 kilogram ile 850 kilograma varan rakamlara ulaşıldı. Arpada da 350 kilogram ile 500 kilograma varan rakamlara ulaşıldı. Geçen sene kuraklıklar vardı. Bu yıl bol verimli bir hasat sezonu geçirdik. Geçen sene kuraklıklar vardı bu kadar değildi” açıklamasında bulundu.

YAĞIŞLARI DEĞERLENDİRDİ

İlimizde de etkili olan yağışların yer altı ve baraj göletler için faydalı olduğunu kaydeden Burdur Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kubilay; “ Geçen hafta 2, 3 gündür yağan yağışlar, ekili pancara, silajlık mısıra, patatese daha önemlisi yer altı sularımıza, baraj ve göletlerimizin dolmasına son derece faydalı olmuştur. İnşallah bundan sonrada yağışımız zararsız ziyansız olur.  Ekim ayında çiftçilerimiz üreticilerimiz hububat tarlalarını sürer, bir sonraki sezon hazırlığına başlarlar. Bu yıl yağışları Ağustos ayının ortalarında başlaması son derece sevindiricidir” dedi.

YEM, MAZOT, GÜBRE VE ELEKTRİK DESTEĞİ İSTEDİ

 İlgili bakanlıklar tarafından çiftçilere verilen ürün bazındaki desteklemelerin son derece memnun olduğunu belirten  başkan Kemal Kubilay ek destek talebinde bulundu. Başkan Kubilay açıklamasında; “Hükümetimiz ürün bazında destekleme verdi . Ancak;  maliyetler Türkiye’de oldukça yüksek olmasından dolayı çiftçimiz yine de mağdur. Mazot fiyatları, gübre fiyatları, zirai ilaçlar, elektrik paraları aşırı derecede yüksek.  Kooperatiflerinin sondajların elektrik paraları çok yüksek. Devletimizden hükümetimizden bunların desteklenmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu

“KÖYLÜ ÇİFTÇİ KÜSTÜRÜLMEMELİ”

Köylünün, çiftçinin küstürülmemesi gerektiğine vurgu yapan Burdur Ziraat Odası Başkanı Başkan Kubilay açıklamasını devamında; “1 Litre çiğ süt 2 lira 30 kuruş Türkiye Süt Konseyi’nin açıkladığı rakam bu.  Fakat  1 yıl önce  70 - 75 liradan satılan 1 çuval  yem bugün 95 – 105 liradan satılmaktadır.  Bu konuda da  Çiftçimiz köylümüz mağdur. Bunları mutlaka yetkililer tarafından değerlendirilmesi lazım. Tarım arazilerimiz  mutlaka ekilmesi lazım. Köylümüzü, çiftçilerimizi arazisinden küstürmemiz lazım. Çiftçimiz tarlasına,  arazisine küstüğü zaman gıda diye bir şey olmaz. Gıda olmadan hiçbir şey olmaz. Hükümetimizden destek bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

“GEREKİRSE SAMAN DA SATARIZ”

Bu yıl verimli geçen hasat sezonunla birlikte samanında bol olduğunun altını çizen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fırsatçılık yapıp samanı köylüye, çiftçiye yüksek fiyattan  satanlara seslendi; “Gerekirse samanda satarız” dedi.

Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimize özel açıklamalarda bulunan Başkan Kubilay; “ Geçen sene bizim hayvancımız 1 lira 20 kuruşa varan saman fiyatlarını gördü. Geçen yıl bu yüksek fiyatı gören besicimiz, çiftçimiz, ‘acaba bu senede aynı  durumu yaşar mıyız?’ diye samana bir hayli talep gösteriyor.  Bu talebin olmamasını istiyorum. Bu sene gerçekten saman Türkiye’ye yetecek durumda Şu an 1 kilo saman 80-85 kuruş civarlarında.  Ama velâkin aşırı arz ve talepten dolayı saman fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Saman sezonunun başındayız.  Çok yüksek aşırı derecede de saman var.  Ama, hayvan pazarında saman pazarında  bir tane saman kamyonunun orada beklediğini görmüyorum. Neden vatandaş elindeki,  avucundaki   ineğini satarak veya  kestirerek kışlık saman temin etmek zorunda kalıyor. Durumu böyle olunca saman fiyatları yükselişe geçiyor.  Saman konusu da  en kısa zamanda çözeceğiz. Fakat ben şunu rica ediyorum çiftçilerimizden hayvancılarımızdan Türkiye’de Türkiye’ye yetecek saman fazlasıyla mevcuttur.  Besicilerden acele etmemelerini rica ediyorum. Kaç para olursa olsun alayım, kışın hayvanımın yiyecek ihtiyacını stoklayayım diyor.  Ama bu yanlış bir şey, bu  suni bir artış.  Saman olan aşırı talep fiyatı yükseltiyor. Çiftçilerimizin,  panik yapmaya gerek yok.  Biz Ziraat Odası olarak çiftçimizin 24 saat her türlü ihtiyacını karşılamak için hazırız. Gerekirse saman ticaretine de başlarız.  Toptan alıp çiftçilerimize, besicilerimize dağıtırız” dedi.

Halil İbrahim KARA(ÖZEL)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da hasat sezonu bayram sonrası başlıyor
Bölgesel

Burdur'da hasat sezonu bayram sonrası başlıyor

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Kurban Bayramı sonrası hasat sezonunun başlayacağını duyurdu. İşte detaylar...

Burdur Ziraat Odasında Kemal Kubilay güven tazeledi
Bölgesel

Burdur Ziraat Odasında Kemal Kubilay güven tazeledi

Burdur Ziraat Odası Başkanlığında 3 adayın yarıştığı kongrede Kemal Kubilay yeniden seçildi.

Başkan Kemal Kubilay'dan açıklama
Bölgesel

Başkan Kemal Kubilay'dan açıklama

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, yarın yapılacak olan Burdur Ziraat Odası Olağan Genel Kurulu hakkında açıklama yaptı.

Burdur Ziraat Odası başkan adayı Çakır'dan açıklama
Bölgesel

Burdur Ziraat Odası başkan adayı Çakır'dan açıklama

Burdur Ziraat Odası Genel Kurulu’nda başkan adayı olduğunu duyuran Ziraat Mühendisi Salih Çakır, açıklamalarda bulundu.

Burdur Ziraat Odası seçimlerinde 3 aday
Bölgesel

Burdur Ziraat Odası seçimlerinde 3 aday

Burdur Ziraat Odası seçimlerinde mevcut Başkan Kemal Kubilay'ın yanı sıra 2 aday daha çıkacak.

Burdur Ziraat Odası, TMO Arpa dağıtım kaydını bedelsiz yapacak
Bölgesel

Burdur Ziraat Odası, TMO Arpa dağıtım kaydını bedelsiz yapacak

Burdur Ziraat Odası Başkanı, Kemal Kubilay, çiftçimiz için çalışmaya devam ediyoruz...