Ankara

DEVA Partili İdris Şahin: “Sebep Hukukta, Tedavi Ekonomide Aranıyor”

Deva Partili İdris Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi kurultayına ilişkin verilen butlan kararının ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu

DEVA Partili İdris Şahin: “Sebep Hukukta, Tedavi Ekonomide Aranıyor”

CHP kurultayı kararının ardından piyasalardaki sert düşüşe dikkat çekti

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Milletvekili İdris Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi kurultayına ilişkin verilen butlan kararının ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şahin, hukuk güvenliğinin zayıflamasının ekonomik güveni de doğrudan sarstığını belirterek, “Bu ülkede hukuk devre dışı kaldığında ekonomi de devre keser” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’da yaşanan sert kayıpların sıradan bir piyasa hareketi olmadığını söyleyen Şahin, “BIST 100 günü yüzde 6,05 kayıpla kapattı. Bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 8,63’e ulaştı. Türkiye’nin risk primi yükseldi. Daha iki hafta önce rekor kapanış konuşulan piyasada bir yargı kararıyla panik havası oluştu” dedi.

“Piyasa hukuk tamponu arıyor”

Ekonomideki temel sorunun hukuk alanında yaşandığını savunan Şahin, finansal istikrarın yalnızca teknik ekonomi politikalarıyla sağlanamayacağını ifade etti.

Şahin, “Sayın Mehmet Şimşek’in başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi toplandı. Güçlü sermaye tamponları ve piyasaların sağlıklı işleyişi vurgulandı. Ancak piyasanın neden sarsıldığı açıkça konuşulmadı. Piyasa sermaye tamponu değil, hukuk tamponu arıyor” diye konuştu.

“Devre kesici borsada çalıştı ama hukuk devletinde çalışmadı”

Yatırımcıların yalnızca faiz ve kur politikalarına bakmadığını vurgulayan Şahin, hukuk sistemindeki öngörülebilirliğin ekonomik güven açısından belirleyici olduğunu söyledi.

Şahin, “Bir ülkede mahkeme kararlarının siyasi dengeyi ve ekonomik beklentileri altüst edip etmediğine de bakılır. Bugün devre kesici borsada çalıştı ama hukuk devletinde çalışmadı. Hukuki öngörülemezlik devam ettiği sürece güven kaybı da devam eder” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik güvenin ilk şartı adalettir”

Piyasaların artık şirketlerden çok ülke riskini fiyatladığını belirten Şahin, açıklamasında hukuk devleti vurgusunu öne çıkardı.

Şahin, “Ekonomiyi sadece faizle, rezervle ve teknik açıklamalarla yönetemezsiniz. Hukuk yoksa güven yoktur, güven yoksa yatırım yoktur. Bugün küçük yatırımcının ekranına düşen kırmızı rakamlar aslında hukuk devletinin hanesine yazılan eksidir” dedi.

Türkiye’nin ihtiyacının kriz sonrası toplanan komiteler değil, kriz üretmeyen bir hukuk düzeni olduğunu söyleyen Şahin, “Finansal istikrarın ilk şartı hukuki istikrar, ekonomik güvenin ilk şartı adalettir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.