Elazığ'da "Zimam" geleneği devam ediyor

Elazığ'da yıllardır hayır işleriyle uğraşan 57 yaşındaki İbrahim Kayaoğlu, alan ile veren elin birbirini görmediği zimem geleneğini, hayırseverlerin de destekleriyle ‘elçi’ olarak sürdürüyor.

Elazığ'da "Zimam" geleneği devam ediyor

Elazığ'da yıllardır hayır işleriyle uğraşan 57 yaşındaki İbrahim Kayaoğlu, alan ile veren elin birbirini görmediği zimem geleneğini, hayırseverlerin de destekleriyle ‘elçi’ olarak sürdürüyor.
Osmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği "zimem defteri" geleneği, Elazığ’daki hayırseverlerin girişimleriyle devam ettiriliyor. Bu çerçevede 57 yaşındaki İbrahim Kayaoğlu, her yıl Ramazan ayında mahalle mahalle bakkalları gezerek ihtiyaç sahibi olan ailelerin borçlarını ödeyip Osmanlı geleneği "zimem defteri" geleneğini 'elçi' olarak sürdürmeye çalışıyor. Kayaoğlu, ülke genelinde bazı şehirlerde valilik ve belediyelerin devam ettirdiği zimem geleneğini Elazığ’da yakınları, arkadaşları ve komşuların desteği ile gönüllü olarak yapıyor. Borca alışveriş yapan ve ödeme durumu olmayan kişilerin borçlarını ödeyerek alan el ile veren elin bir birinden haberdar olmamasını 'elçi' vasfıyla sağlayarak örnek olan Kayaoğlu, özellikle mahalle aralarındaki küçük esnafları gezdiğini belirterek, Ramazan ayı sonuna kadar büyük bir meblağda borç kapatmayı planladıkları kaydetti.

''İhtiyaç sahiplerinin borçlarını kapatıyoruz''
Fecir Eğitim Yardımlaşma ve Dostluk Derneği bünyesinde de çalışmalarını sürdüren Kayaoğlu, ''Her yıl olduğu gibi bu yıl da yine ‘ zimem defteri’ geleneğini sürdürmeye çalışacağız. Şanlı tarihimizde Osmanlımız çok zarif ve naif olan bu geleneği devam ettirmiş. Biz de bu geleneğimizi bu yıl da devam ettirmek için esnafımıza geldik. Veresiye defterimizi alıyoruz ve defterde ihtiyaç sahiplerinin listesini çıkarıp, onların borçlarını kapatıyoruz. Bu yıl bir farkındalık olsun diye Elazığ’da yaşayan bağışçı arkadaşlarımızla birlikte geliyoruz. Allah, izin verirse bugün başlangıcımızı yine Aksaray Mahallesi'nde başlayıp en az 4 tane mahallede 25 esnafımızı ziyaret edip, defterlerini kontrol edeceğiz. Sadece defterlerdeki ihtiyaç sahibi olan ödeme noktasında ödeme yapamayacak kişilerin defterlerini satın alacağımızı özellikle belirtmek istiyoruz. Çünkü ihtiyaç sahibi olmayan aydan aya ödemesini yapan insanlar da kendi borçlarının kapandığını zannediyorlar. Öyle bir ödeme söz konusu değil sadece ihtiyaç sahibi olanların borçlarını kapatacağız” dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!
Haber

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!

Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.