Ankara

Erdoğan: “Ulaştırma Yatırımlarımızın Bugünkü Değeri 355 Milyar Dolara Ulaştı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulaştırma alanında son 24 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını belirtti. Ulaştırma yatırımlarının bugünkü değerinin 355 milyar dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, demir yollarına yapılan yatırımların ise yaklaşık 80 milyar doları bulduğunu söyledi. Erdoğan, yeni hattın Trakya’nın ulaşım imkânlarını geliştireceğini ve Türkiye’nin Avrupa ile ticari bağlantılarını güçlendireceğini vurguladı.

Erdoğan: “Ulaştırma Yatırımlarımızın Bugünkü Değeri 355 Milyar Dolara Ulaştı”

Ankara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulaştırma alanında son 24 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını belirtti. Ulaştırma yatırımlarının bugünkü değerinin 355 milyar dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, demir yollarına yapılan yatırımların ise yaklaşık 80 milyar doları bulduğunu söyledi. Erdoğan, yeni hattın Trakya’nın ulaşım imkânlarını geliştireceğini ve Türkiye’nin Avrupa ile ticari bağlantılarını güçlendireceğini vurguladı.

Çerkezköy-Kapıkule Hattı Hizmete Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın açılış törenine katılarak Kırklareli ve Trakya halkını selamladı. Projenin Türkiye açısından stratejik bir yatırım olduğunu belirten Erdoğan, açılışta kendilerine eşlik eden Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos’a da teşekkür etti.

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın 229 kilometre uzunluğunda olduğunu hatırlatan Erdoğan, projenin üç etaptan oluştuğunu, 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin ise en uzun bölümünü oluşturduğunu kaydetti.

Saatte 200 kilometre hızla işletilmesi planlanan hattın çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edildiğini belirten Erdoğan, proje kapsamında köprüler, tüneller, viyadükler, alt ve üst geçitler ile menfezlerin yapıldığını ifade etti. Bu yatırımla Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’nin hızlı tren ağına bağlandığını dile getirdi.

Erdoğan: “Ulaştırma Yatırımlarımızın Bugünkü Değeri 355 Milyar Dolara Ulaştı”

Yolcu Seyahati 4 Saatten 1,5 Saate İnecek

Yeni demir yolu hattının ulaşım ve lojistik alanında önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Erdoğan, Halkalı-Kapıkule arasındaki yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya düşeceğini söyledi. Yük taşımacılığında ise sürenin 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya ineceğini bildirdi.

Hattın kapasitesinin yaklaşık dört katına çıkacağını ifade eden Erdoğan, yıllık yolcu kapasitesinin 600 binden 3 milyona, yük taşıma kapasitesinin ise 1,5 milyon tondan 9,5 milyon tona yükselmesinin beklendiğini aktardı.

Erdoğan, ulaşım sürelerinin kısalmasıyla üretim, ihracat ve istihdamın destekleneceğini belirterek, projenin Trakya ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunacağını vurguladı.

Erdoğan: “Ulaştırma Yatırımlarımızın Bugünkü Değeri 355 Milyar Dolara Ulaştı”

Avrupa İle Ticaret Bağlantıları Güçlenecek

Halkalı-Kapıkule hattının yalnızca bölgesel ulaşım açısından değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, projenin Türkiye’nin uluslararası ticaret koridorlarındaki konumunu da güçlendireceğini ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu ve Marmaray üzerinden Avrupa’ya uzanan Orta Koridor’un önemli bir parçası olan hattın, Kalkınma Yolu Projesi’nin Avrupa bağlantısına da katkı sağlayacağını kaydeden Erdoğan, sanayi bölgeleri ile limanların Avrupa pazarlarına erişiminin kolaylaşacağını söyledi.

Erdoğan, hattın Anadolu’da üretilen ürünlerin Avrupa’ya taşınmasında önemli bir lojistik güzergâh oluşturacağını belirterek, yatırımın Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasını destekleyeceğini dile getirdi.

Proje kapsamında Babaeski, Lüleburgaz ve Büyükkarıştıran’da yeni istasyon binalarının yapıldığını aktaran Erdoğan, Kapıkule ve Edirne gar binalarının da yenilendiğini bildirdi. Kapıkule Gar Sahası’nda hat sayısının 23’ten 42’ye, toplam hat uzunluğunun ise 15 bin 675 metreden 51 bin metreye çıkarıldığını söyledi.

Erdoğan: “Ulaştırma Yatırımlarımızın Bugünkü Değeri 355 Milyar Dolara Ulaştı”

“Demir Yolu Yatırımlarının Payı 80 Milyar Dolar”

Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarına ilişkin verileri paylaşan Erdoğan, son 24 yılda bu alanda kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirildiğini savundu.

Erdoğan, “İktidarlarımız döneminde ulaştırma yatırımlarımızın bugünkü değeri 355 milyar dolara yükseldi. Bunun içerisinde demir yollarımızın payı yaklaşık 80 milyar dolardır” dedi.

Toplam demir yolu ağının 13 bin 919 kilometreye ulaştığını belirten Erdoğan, elektrikli hat uzunluğunun 2 bin 122 kilometreden 7 bin 274 kilometreye, sinyalli hat uzunluğunun ise 2 bin 505 kilometreden 8 bin 419 kilometreye çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye’yi hızlı trenle tanıştırdıklarını söyleyen Erdoğan, sıfırdan 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren hattı inşa ettiklerini kaydetti. Hâlihazırda hızlı tren hizmetlerinden nüfusun yüzde 51’inin yararlandığını belirten Erdoğan, Çerkezköy-Kapıkule kesiminin tamamlanmasıyla hızlı tren hatlarının toplam uzunluğunun 2 bin 604 kilometreye çıkacağını bildirdi.

Doğrudan hızlı tren bağlantısı bulunan il sayısının 14’e ulaşacağını söyleyen Erdoğan, 2028 yılı sonuna kadar bu sayıyı 27’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Yapımı devam eden 4 bin 858 kilometrelik demir yolu hattına da değinen Erdoğan, 2053 hedefinin toplam demir yolu uzunluğunu 28 bin 590 kilometreye yükseltmek olduğunu belirtti.

“Biz İcraat Üretiyoruz, Hizmet Üretiyoruz”

Konuşmasında hükümetin çalışmalarına da değinen Erdoğan, Türkiye’yi yeni yüzyıla hazırlamak amacıyla gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Son dönemde Şanlıurfa Şehir Hastanesi, İstanbul Havalimanı’ndaki ilave yatırımlar ve Samsun Şehir Hastanesi gibi projelerin hizmete alındığını hatırlattı.

Erdoğan, “Biz icraat üretiyoruz, icraat. Hizmet üretiyoruz, hizmet, laf değil. Taş üstüne taş koyuyoruz. Biz Türkiye’yi yeni yüzyıla hazırlamak için gece gündüz koşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhalefeti eleştiren Erdoğan, rakiplerinin somut projeler ortaya koyamadığını ileri sürerek siyasetlerini yalan, spekülasyon ve dezenformasyon üzerinden yürütmekle suçladı. Erdoğan, ülkenin sorunlarına çözüm üretmek yerine kendilerine yönelik eleştirilerin öne çıkarıldığını savundu.

Belediyelere Yönelik Eleştirilerde Bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında bazı belediyelerle ilgili iddiaları gündeme getirerek muhalefete hesap verme çağrısında bulundu.

Erdoğan, “Bir defa başkalarına laf söylemeden önce para kulelerinin hesabını vereceksin. Elimizde 32 saatlik kumpasın kaydı var. ‘Ben izledim’ dediğiniz baklava kutularının hesabını vereceksiniz. Siz önce arpalığa çevirdiğiniz eş, dost, akraba çiftliğine çevirdiğiniz, soyup soğana çevirdiğiniz belediyelerin hesabını vereceksiniz” dedi.

Kimsenin kendilerine siyasi etik dersi vermesine izin vermeyeceklerini belirten Erdoğan, kamu kaynaklarına ve milletin emanetine yönelik usulsüzlük iddialarının karşılıksız kalmayacağını ifade etti. Bu tür durumlarda devletin ilgili kurumlarının görevini yerine getireceğini söyleyen Erdoğan, hukukun ve meşruiyetin sınırlarını aşanlara karşı kararlı bir tutum sergileyeceklerini kaydetti.

“Adaletten ve Hakkaniyetten Sapmayacağız”

Yargı süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, suç işlediği tespit edilen kişilerin hukuk önünde hesap vereceğini söyledi. Bununla birlikte, medya ve siyaset üzerinden yürütüldüğünü ileri sürdüğü itibarsızlaştırma kampanyalarına izin vermeyeceklerini belirtti.

Erdoğan, “Haksızlığın, hukuksuzluğun, tamahkârlığın üzerine istismarcılara rağmen ciddiyetle gidiyoruz ve gideceğiz. Ama bunu yaparken adaletten, ahlaktan, vicdandan, özellikle hakkaniyet çizgisinden bir milim sapmayacağız” diye konuştu.

Sürecin sağduyu ve dikkatle yönetileceğini vurgulayan Erdoğan, milletin devletin çalışmalarına güvenmesini istedi. Soruşturmalar ve iddialar karşısında hem hukukun hem de hakkaniyetin esas alınacağını belirten Erdoğan, meseleleri titizlikle takip ettiklerini ifade etti.

Açılışın Ardından İlk Seferi Erdoğan Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın Çerkezköy-Kapıkule kesiminin ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını diledi. Programa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos da törende konuşma yaptı.

Uraloğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tablo takdim etmesinin ardından dua edildi ve açılış kurdelesi kesildi. Törenin devamında makinist koltuğuna geçen Erdoğan, hattın ilk seferini gerçekleştirerek Babaeski’den Lüleburgaz’a yolculuk yaptı.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.