Ankara

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...

EYT'de yeni düzenleme geliyor. Bu kapsamda prim gününün indirilmesi beklenirken, şartlar araştırılmaya başlandı. Kısmi emeklilik şartları neler ? kimler yararlanacak ? İşte erken emeklilik detayları...

EYT'yi kaçıranlar için kısmi emeklilik! İşte detaylar...

EYT sonrası milyonlarca vatandaş emeklilik hayallerine kavuştu. Ancak EYT yasası sonrasında kapsam dışında kalanlar yeni düzenleme için gelecek açıklamaları yakından takip ediyor.

Hal böyle olunca kısmi emeklilik için şartlar araştırılan konular arasında yer alıyor. Planlanan düzenleme birçok kişi emeklilik hakkı elde etmiş olacak. Özellikle 5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lular için bu sürenin reform kapsamında 4500'e indirilmesi bekleniyor. "Kısmi emeklilik şartları neler? Kısmi emeklilikten kimler yararlanacak?" sorularının cevapları sorgulanıyor. İşte, erken emeklilik detayları!.

KISMİ EMEKLİLİKTE ŞARTLAR DEĞİŞEBİLİR

Yine bu düzenlemenin kısmi emekliliği de kapsaması gündemde.

5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin reform kapsamında 4500'e çekilmesi bekleniyor.

Bu sayede Bağ-Kur'lular için 900 günlük (2 yıl) bir avantaj ortaya çıkacak. Düzenlemenin çerçevesi yapılacak yasal düzenlemeyle çizilecek.

AZ BİR FARKLA KAÇIRANLAR...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini az farkla kaçıranlara 'kısmı emeklilik formülü' geliyor. EYT yasasından yararlanamayanlar yani 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için bir kademeli yaş şartıyla emeklilik masaya geldi.

Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilecek.

EYT'yi sağlamasına rağmen EYT'den yararlanamayan vatandaşlar ne yapacak? Bu noktada iki nokta önemli

1- HİZMET TESPİT DAVASI

Sosyal Güvenlik Kurumunun arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri var ise, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığına eminse Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edecekler ve arşiv kayıtlarını inceleyecekler. Gününün olup olmadığını tespit ettirmeleri gerekiyor.

2- ÖDENMEMİŞ PİRİM

Girişi yapılmıştır, primi ödenmemiştir. 4 aylık prim dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü görünmez. Sigorta günü gözükmediği için başlangıç olarak sayılmaz. Eğer 8 Eylül 99'dan önce ise emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonra yıllarda emeklilik şartları değiştiği için onun da bir anlamı olmuyor.

EYT'liye hesaplı emeklilik! Yeni asgari ücret ödemeleri nasıl değiştirecek? Artıştan etkilenmemek için nelere dikkat edilmeli?

Şartları sağlayan EYT'liler emeklilik için başvururken, eksik primi olanlar borçlanma ya da ihya planlıyor. Temmuz'da ara zam ile 10 bin lirayı aşması beklenen asgari ücret, bu ödemeleri yükseltecek. Haziran sonuna kadar başvuran az ödeyecek. İşte detayları.

Asgari ücrete ara zam için düğmeye basıldı. Temmuz'da hayata geçirilmesi planlanan ara zam ile 7 milyonu aşkın asgari ücretlinin geliri artacak.

Ancak yeni asgari ücretin etkisi bununla sınırlı kalmayacak.

İşsizlik maaşından tazminata kadar sosyal güvenliğe ilişkin pek çok ödeme, yeni asgari ücretle yükselecek.

ÖDEMELERE TEMMUZ FARKI

Asgari ücretin bir etkisi de emekliliğe olacak. Emekli olmak için borçlanma ve ihya planlayanların yapacağı ödeme yeni asgari ücretle birlikte artacak.

Bu nedenle borçlanma ya da ihya işlemini Temmuz ayı ve sonrasına bırakanlar daha fazla ödeme yapacak.

Haziran ayı sonuna kadar başvuranlar ise mevcut asgari ücret üzerinden ödeme yaparak emeklilik hayaline ulaşacak.

BORÇLANMAYA NE ÖDENİYOR?

Borçlanmada en düşük ve en yüksek tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. 1 aylık doğum ve askerlik borçlanmasında en düşük tutar, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor.

En çok da bunun 7.5 katı ödeniyor. 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücrete göre; şimdi doğum ya da askerlik borçlanması yapanlar her gün için en az 106,75 lira ödüyor.

Aylık en düşük borçlanma tutarı da 3 bin 202 lira 56 kuruş seviyesinde bulunuyor.

1 çocuk için 2 yıllık doğum borçlanması yapılırsa en az 76 bin 861, 18 aylık askerlik borçlanması için de en az 57 bin 646 lira ödeniyor.

Tüm bu tutarlar, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya girecek yeni brüt asgari ücretle değişecek.

NASIL DEĞİŞECEK?

Net asgari ücretin ara zamla 10 bin lirayı aşması bekleniyor. Eğer asgari ücret net 10 bin, brüt 11 bin 765 lira olursa borçlanma yapanların her ay için en az 562 lira daha fazla ödemesi gerekecek.

1 aylık en düşük borçlanma tutarı 3 bin 202 liradan 3 bin 764 liraya çıkacak. 2 yıllık doğum borçlanmasında 13 bin 496, 18 aylık askerlik borçlanmasında 10 bin 122 lira fark oluşacak.

Belirlenecek asgari ücrete göre bu fark daha da büyüyebilecek.

Örneğin; asgari ücret, Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ilk 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 20.92 oranında artırılırsa net 10 bin 286, brüt 12 bin 101 lira olacak.

Bu durumda 1 aylık borçlanma tutarı en az 670 lira artarken, 2 yıllık doğum borçlanmasında 16 bin 79, 18 aylık askerlik borçlanmasında 12 bin 59 lira fark ortaya çıkacak.

GURBETÇİ İÇİN DE YENİ TUTAR

Yurt dışı borçlanmasında da tutar yeni asgari ücretle artacak. Halen yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 4 bin 503 lira ödüyor.

Bu tutar örneğin asgari ücret net 10 bin lira olursa 5 bin 294 liraya çıkacak.

1 aylık borçlanmada 791 lira seviyesinde fark oluşacak. Asgari ücretteki artışın yüzde 20.92 olması halinde de 1 aylık borçlanmada 942 lira tutarında bir fark görülecek.

       

A Haber

.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

EYT'nin ilk maaşıyla lokma dağıttı
Bölgesel

EYT'nin ilk maaşıyla lokma dağıttı

Antalya’nı Alanya ilçesinde EYT’den emekli 45 yaşındaki Murat Nehirtaş, ilk maaşını alır almaz vatandaşlara lokma tatlısı ikram etti.

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek
Bölgesel

EYT'lilerin dikkatine Avans verilecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlardan aylık işlemleri henüz tamamlanmayan ve 90 gün geçtiği halde maaş almayan EYT'liler avans imkanından faydalanabilecek. İşte detaylar...

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü
Bölgesel

EYT'liler dikkat! İşte maaş bağlanma günü

EYT düzenlemesinin yapılmasının ardından maaş bekleyenler için sayılı gün kaldı. Bakan Nureddin Nebati, maaş bağlanma gününü duyurdu. İşte detaylar...

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor
Yaşam

Nisan EYT'lilerinin bayram ikramiyesi bugün yatıyor

Nisan ayından EYT kapsamında emekli olan vatandaşların, Ramazan Bayramı ikramiyesi bugün hesaplara yatıyor.

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?
Yaşam

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacak? İşte detaylar...

EYT'yi kaçıranlar müjde! 'Kısmi emeklilik' formülü geliyor
Yaşam

EYT'yi kaçıranlar müjde! 'Kısmi emeklilik' formülü geliyor

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla milyonlar büyük sevinç yaşarken, EYT'yi az farkla kaçıranlara ise "kısmı emeklilik formülü" geliyor.