İstanbul

Farkındalık için pembe kurdele takılıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 2.3 milyon kadına meme kanseri tanısı konuyor. Dünyada en çok görülen bu kanser türünün erken tanı ile tedavi edilebilme oranı ise yüzde 85 gibi yüksek bir oran.

Farkındalık için pembe kurdele takılıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 2.3 milyon kadına meme kanseri tanısı konuyor. Dünyada en çok görülen bu kanser türünün erken tanı ile tedavi edilebilme oranı ise yüzde 85 gibi yüksek bir oran. Bu sebeple ekim ayı tüm dünyada meme kanseri farkındalık ayı olarak kabul ediliyor. Taypa Tekstil çalışanları da 26 Ekim ‘Pembe Kurdele Takma Günü’nde pembe kurdele takarak meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti. 40 yaş üstü toplam 453 kadın çalışanına ücretsiz mamografi desteği de sağlayan Taypa, bu taramaların yıllık olarak yapılması için çalışanlarını destekliyor.
Meme kanseri tüm kanser türleri içinde insanlarda en sık görülen kanser türü. Her yıl dünyada 2 milyon 300 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Hayat boyu her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riski var. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Türkiye’de her 4 kanser tanısı almış kadından biri meme kanseri. Diğer taraftan meme kanserinin erken tanı ile tedavi edilebilme oranı oldukça yüksek, yüzde 85.
Bu sebeple tüm dünyada 1-31 Ekim tarihleri Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor. Amaç bir bilinç oluşturarak bu hastalığın erken teşhis edilip tedavi edilebilmesini sağlamak. Bunun için sağlık otoriteleri başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, dernekler ve şirketler ekim ayı boyunca farkındalık oluşturmaya yönelik bilinçlendirici faaliyetlerde bulunuyor. 26 Ekim de tüm dünyada meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak kabul ediliyor.
İnsan kaynağının sağlığına ve memnuniyetine değer veren şirketler de ekim ayında çalışanlarını bilgilendirmek, onların erken teşhis ve tedavi şansını arttırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Türkiye’de yüzde 70’i kadın 3 binin üzerinde çalışanı olan Taypa Tekstil, 26 Ekim Pembe Kurdele Takma Günü’nde İstanbul Büyükçekmece’deki merkez ofisinde ve Bolu, Çorlu, Silivri’de bulunan fabrikalarında pembe kurdele takarak meme kanserinde erken tanının ve tedavinin önemine dikkat çekti.
453 kadına mamografi desteği
Taypa Tekstil, çalışan destek programı kapsamında 2021 yılından bu yana 40 yaş üstü tüm kadın çalışanlarına ücretsiz muayene, ultrason ve mamografi desteği sunuyor. İki yılda bir gerçekleştirilen mamografi taramalarının bu yıl itibarıyla her yıl yapılması kararını alan şirket bu hizmeti ücretsiz olarak çalışanlarına sunuyor. Bugüne kadar Taypa’da çalışan 40 yaş üzeri 453 kadın anlaşmalı hastanelerde muayene olup ultrason ve mamografi hizmeti aldı.
Uzmanlar meme kanserinde erken tanı için kendi kendine muayene, doktor muayenesi ve yıllık mamografik taramanın önemine dikkat çekiyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da meme  kanseri farkındalığı için gökyüzüne pembe balon bırakıldı
Sağlık

Antalya'da meme kanseri farkındalığı için gökyüzüne pembe balon bırakıldı

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi’nde düzenlenen meme kanseri farkındalık ayı etkinliğinde pembe balonlar farkındalık için gökyüzüne bırakıldı.

Meme kanseri farkındalık semineri yapıldı
Etkinlik

Meme kanseri farkındalık semineri yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ bünyesinde Mezitli Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara eğitim programı gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu
Sağlık

Prof. Dr. Can Küçük: meme kanseri hakkında konuştu

Genel Cerrah Prof. Dr. Can Küçük, 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna ve bu oranın giderek arttığına değinerek, kadınların ayda bir kez kendi kendilerini elle muayene etmelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Küçük, bu elle muayenenin yanı sıra 50 yaşından sonra her yıl mamografi ve ultrason çektirmeleri gerektiğini söyledi.

 Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenlendi
Etkinlik

Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü ve kentte faaliyet gösteren kanserle mücadele dernekleri Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü etkinliği düzenledi.

Çankırı'da “Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi”
Etkinlik

Çankırı'da “Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi”

Çankırı’da kadınlara meme kanseri ve erken teşhis konusunda bilgilendirme eğitimi düzenledi.

Bu hastalığa dikkat; meme kanserinden sonra görülüyor

Bu hastalığa dikkat; meme kanserinden sonra görülüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Öznur Öken, özellikle meme kanseri tedavisi sonrası sık rastlanan lenfödem hastalığının hayat boyu tedavi gerektirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Öken, hastalığın ilerlemesi durumunda ikincil kanserlerin ortaya çıkabileceğine dair uyarıda bulundu.