MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun’dan Tarım Bakanına iki soru önergesi
Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Hilmi Durgun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tarım sektörünü ilgilendiren iki önemli konuda soru önergeleri yöneltti. 13 Kasım 2024 tarihli yazılı önergelerde, gübre üreticileri ve bitki koruma ürünleri bayiliği ile ilgili sorunlar ele alındı.
Gübre üreticileri ve fason üreticiler arasındaki lisans farkı
Milletvekili Durgun, ilk önergesinde gübre üreticileri ile fason üreticileri arasındaki lisans farklarının belirginleşmesi konusunu ve bu durumun sektörde enflasyona neden olduğunu vurguladı. 30 binden fazla aktif gübre tescil belgesi bulunduğunu belirten Durgun, bu durumun üretici lisansı ile fason üretici lisansı arasındaki farkların netleşmesini gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca gübre üretiminde kalite standartlarının artırılması gerektiğine de dikkat çekti.
Durgun önergelerinde şu sorulara yer verdi:
1- Fason üretici lisansı ve üretici lisansı arasındaki farkların belirginleşmesi konusunda bakanlığınızın attığı adımlar nelerdir? Bu konu hakkında düzenleyici bir yönetmelik hazırlanması planlanmakta mıdır?
2- Fason üretimlerde ürün etiketlerine üretici firmanın bilgilerini tam ve okunaklı şekilde yazma zorunluluğu getirilmesi hakkında bakanlığınızın ne gibi çalışmaları var ve bu çalışmalar nelerdir?
3- Gübre üreticilerine ISO gibi kalite standartlarının zorunlu hale getirilmesi konusunda bakanlığınızın aldığı veya almayı planladığı tedbirler nelerdir?
4- Gübre üretim sürecini daha detaylı ve etkili şekilde düzenlemek amacıyla hazırlanmış bir yönetmelik çalışmanız mevcut mu? Varsa bu yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecek?
MHP’li Durgun ikinci önergesinde ise Ziraat Mühendislerinin Bitki Koruma Ürünleri bayiliği ve toptancılığı sınavına tabi tutulmasının gerekliliği hakkında gelen yoğun talepleri gündeme getirdi. Ziraat Mühendisliği mezunlarının ÖSYM sınavına alınmasının anlamsız olduğunu belirten Milletvekili Durgun, bu durumun ilgili meslek gruplarının iş yükünü artırdığını dile getirdi.
Durgun ikinci soru önergesinde ise şu sorulara yer verdi:
1- Tarım ve Orman Bakanlığı ile ÖSYM arasında yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavına Ziraat Mühendislerinin, Bitki Koruma Bölümü lisans, yüksek lisans ve hatta doktora mezunlarının da sınava tabi tutulmasının gerekçesi nedir?
2- Bitki Koruma Bölümü lisans, yüksek lisans veya doktora mezunlarının bu sınavdan muaf tutulması hakkında bakanlığınızca yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?
3- Ziraat Mühendislerinin uzmanlık alanı olan Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılığında; başka meslek gruplarının Eczacılar, Kimya Mühendisleri, kimyagerler gibi diğer meslek gruplarının sınav yoluyla hak sahibi olmasını doğru bir uygulama olarak görüyor musunuz? Görüyorsanız, bu uygulamanın gerekçelerini açıklar mısınız?


Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)