Burdur / Burdur

İşimdeyim Güvendeyim Projesinin Maden Sektörü Eğitimleri Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinesinde “İşimdeyim, Güvendeyim Projesi” eğitim faaliyetleri düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile başladı.

İşimdeyim Güvendeyim Projesinin Maden Sektörü Eğitimleri Başladı

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinesinde gerçekleştirilen “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin hibe bileşeni kapsamında desteklenen “İşimdeyim, Güvendeyim Projesi” eğitim faaliyetleri düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile başladı.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde gerçekleştirilen toplantıya MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bayram Balban, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ise proje tanıtım filmi gösterimi yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını proje koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptı. Prof. Dr. Korkmaz konuşmasında, “İşimdeyim Güvendeyim Projemizin eğitim bilgilendirme toplantısı vesilesiyle bir araya geldik. Daha önce birkaç defa farklı amaçlarla toplantılar yapmıştık. Artık çok yoğun bir şekilde sahada eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, çalıştaylar, seminerler gibi yoğun çalışmalarla 31 Ocak tarihine kadar projemizin çok etkin ve yoğun bir faaliyet döneminin startını bugün veriyoruz. Tabii ülkelerin gelişmişliği, üretmiş oldukları gayrisafi milli hasılalar, ürettikleri teknolojilerle ifade edilebilir bir bakıma. Ama esas gelişmişlik dediğimiz konu insani gelişmişlik düzeyi. Yani içinde yaşadığımız dünyada insanların huzurlu, mutlu, iş ortamında istihdam süreci içerisinde, sosyal yaşamın bütün boyutlarında güvenli bir ortamda yaşıyor olması. Belli bir geliri kazanmak ya da işveren bakımından belli bir üretimi yapıyor olmak, ihracat rekorları kırmak, teknolojide yeni teknolojileri bulup dünyaya meydan okumak önemli olabilir ama ülkelerin gerçek gücü toplumda bir arada bulunan insanların sosyal ve motivasyonel faktörlerle güçlü bir varlığı halinde güçlü toplumlardan bahsedebiliriz. İşte iş sağlığı ve güvenliği kavramı da özü itibariyle başta iş ortamında olmak üzere yaşamın bütün boyutlarına ve alanlarını içine alan bir yaklaşımla bir anlayışı inşa etmek esasında. Yasaları hep konuşuyoruz. Mevzuat önlemleri, ya da cezai müeyyideler, düzenlemelerle konuyu bir bakıma bir yere kadar çözüyoruz, ama bir güvenlik anlayışı ve bilinci inşa etmemiz gerekiyor ki bu da eğitimle mümkün. Artık eğitimde okullaşma oranımız çok yükseldi. Artık neredeyse gerek örgün gerek yaygın gerek sertifikasyon ve mesleki eğitime dayalı eğitim almamış kimseler iş yerlerine artık giremiyor. Hele hele ağır ve tehlikeli işlerle ilgili yönetmeliklerde de belli bir eğitimi mesleki yeterlilik çerçevesinde almamış kimse iş yerinin kapısından içeriye giremiyor. Ancak eğitimlere rağmen iş yerlerimizde işverenlerimizin aldığı önlemlere rağmen kazalarımız sayısında istediğimiz hızda bir düşüş yok.” ifadelerini kullandı.


Maden sektörünü masaya yatırdıklarını söyleyen Rektör Korkmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz iş kazası ve meslek hastalığı bakımından ağır ve tehlikeli işler kapsamında sayılan bir sektörü masaya yatırdık bu proje vesilesiyle ve maden sektörü, özellikle mermer işletmelerinde ve ocaklarında iş güvenliğinin artırılması vesilesiyle bölgesel bir çalışma yürütüyoruz. Aynı sosyo-ekonomik ve sektörel yapıya sahip iki komşu ilin iki üniversitesinin iş birliğiyle yine sanayicilerimizin katılımı, Sosyal Güvenlik, İşkur İl Müdürlüklerimizin katılımıyla, Milli Eğitim Müdürlüklerimizin destekleriyle Öz Maden-İş sendikamızın proje katkılarıyla bölgesel bir projenin önemli bir aşamasındayız. Eğitim süreçlerimiz inşallah yakın zamanda başlıyor. Eğitim materyallerimiz hazırlandı. Şu anda simülasyon dediğimiz artık eğitimlerde teknoloji kullanımı çok önemli. Yani insanlara belli şeyi, teknolojiyi kullanarak göstermek çok daha etkili oluyor. Bu anlamda sanal gerçeklik uygulamalarından da faydalanıyoruz. Bu konudaki gerekli çekimler yapıldı. Şu anda üç iş yerinde simülasyon eğitimleri verilmeye başladı. 17 tane işletmeden de iş yeri eğitimleri konusunda talepler aldık ve talep almaya devam ediyoruz. İnşallah güzel çalışmalarla, güzel faaliyetlerle projemizi devam ettiririz.

Rektör Korkmaz’ın konuşmasından sonra proje kapsamında düzenlenecek olan eğitimler hakkında projenin eğitim sorumlusu ve iş güvenliği uzmanı Hikmet Gökhan Acar tarafından bilgiler verildi.

Toplantı katılımcıların toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da Kuş Gözlem Etkinliği Doğaya Duyarlılık Artıyor
Bölgesel

Burdur'da Kuş Gözlem Etkinliği Doğaya Duyarlılık Artıyor

Burdur Haber! Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi işbirliğiyle Çalış Kuş Cenneti'nde kuş gözlemi etkinliği düzenlendi.

Afetlerde Kriz Yönetimi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Önemli Seminer
Bölgesel

Afetlerde Kriz Yönetimi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Önemli Seminer

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından "Afetlerde Kriz Yönetimi" konulu seminer düzenlendi. Seminerde acil durum psikolojisi, gönüllülük, ampütasyon uygulamaları, ikincil travma, müdahale ve psikososyal destek ekipleri gibi konular ele alındı.

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor
Bölgesel

MAKÜ, Kurumsal Akreditasyon Sürecine Hazırlanıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), kurumsal akreditasyon süreci için çalışmalarını sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu sürecin üniversiteye önemli değerler kazandıracağını ifade etti.

MAKÜ'de Şiddetle Mücadeleye Yönelik Panel
Bölgesel

MAKÜ'de Şiddetle Mücadeleye Yönelik Panel

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ), Burdur Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde "Gençler ile Şiddet Üzerine" konulu panel düzenlendi.

MAKÜ'de kutlandı
Bölgesel

MAKÜ'de kutlandı

“22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü”, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen panel ile kutlandı.

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor
Bölgesel

MAKÜ, öğrencilere girişimcilik yolculuğunda eşlik ediyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), MAKÜ-BAKA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi birimleri tarafından öğrencilere yönelik olarak girişimcilik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri veriyor.