Kışın uykuya daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz...

Yeni yapılan bir araştırma, insanların soğuk aylarda daha fazla uykuya ihtiyaç duyabileceğini gösterdi.

Kışın uykuya daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz...

Yapılan bir araştırma, kışın yataklarından çıkmakta zorlanan insanlara "tembel" denilmesini tersine çevirecek cinsten. Yeni araştırmalar, insanların soğuk aylarda daha fazla uykuya ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor.

The Guardian'ın haberine göre, uyku çalışmalarına katılan insanlar üzerinde yapılan analizler, insanların kışın daha fazla REM (hızlı göz hareketi) uykusuna daldığını ortaya koydu.

Toplam uyku süresinin kışın yaza göre yaklaşık bir saat daha uzun olduğu görülürken, değişen ışıktan etkilenen sirkadiyen saatle doğrudan bağlantılı olduğu bilinen REM uykusunun, kışın yaza göre 30 dakika daha uzun olduğu belirtildi.

Araştırma, kesintili uyku yaşayan bir nüfusta bile, insanların kışın yaza göre daha uzun REM uykusu ve sonbaharda daha az derin uyku yaşadığını gösterdi.

Araştırmacılar, çalışmanın bulgularının sağlıklı uykuya sahip kişilerde de tekrarlanabilirse, bunun uyku alışkanlıklarının mevsime göre ayarlanması gerektiğine dair ilk kanıtı sağlayacağını dile getirdi.

Almanya'daki St Hedwig Hastanesi Uyku Kliniği'nde görevli, çalışmanın yazarlarından Dr. Dieter Kunz şunları söyledi: "Mevsimsellik bu gezegende yaşayan her canlı için geçerlidir.

Genel olarak, toplumların uyku alışkanlıklarını mevsime göre ayarlamaları veya okul ve çalışma programlarını mevsimsel uyku ihtiyaçlarına göre ayarlamaları gerekir."

REM uykusu sırasında beyin aktivitesi artar ve insanlar rüya görebilir. Normal uyku önce üç aşamalı REM dışı uykuyla başlar, ardından kısa bir REM uykusu dönemine girer.

Araştırmacılar sonuçların uyku sorunu olmayan kişilerde de doğrulanması gerektiğini kabul etmekle birlikte, mevsimsel değişiklikler sağlıklı bir popülasyonda daha da büyük olabilir.

Çalışmada bir grup bilim insanı, polisomnografi adı verilen uyku çalışmaları yapılmış 292 hastayı çalışmaya dahil etti.

Bu çalışmalar uykuyla ilgili zorluklar yaşayan hastalar üzerinde düzenli olarak yapılıyor. Bireylerin özel bir laboratuvarda çalar saat olmadan doğal bir şekilde uyumaları istendi ve uyku kalitesi, türü ve süresi de izlendi.

Uykuyu etkileyen ilaçları kullananlar, teknik hatalar ve ilk REM aşamasını atlamış olabilecekler hariç tutulduktan sonra, yeni çalışmada 188 hasta kaldı.

Bulgular Frontiers in Neuroscience dergisinde yayımlandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kış Uykusundan Uyandı! Yiyecek Avına Başladı!
Yaşam

Kış Uykusundan Uyandı! Yiyecek Avına Başladı!

Erzincan’da kış uykusundan uyanan bir ayı, erimeye yüz tutan karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi.

Kars’ta  ayılar yine görüldü
Bölgesel

Kars’ta ayılar yine görüldü

Sarıkamış’ta ayılar bu kez site arasındaki parkta görüntülendi.

Tunceli'de Baharın Habercisi: Pülümür Vadisi'nde Ayılar Uyanmaya Başladı - Haberler
Yaşam

Tunceli'de Baharın Habercisi: Pülümür Vadisi'nde Ayılar Uyanmaya Başladı - Haberler

Tunceli’nin Pülümür Vadisi'nde kış uykusundan uyanan bir ayı, karlar altında yiyecek ararken görüntülendi.

Uyku Bozukluklarına Dikkat: Uyku Hastalıkları Sağlık İçin Tehlike Arz Ediyor - Haberler
Sağlık

Uyku Bozukluklarına Dikkat: Uyku Hastalıkları Sağlık İçin Tehlike Arz Ediyor - Haberler

- Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Dr. Leyla Köse Leba, bazı uyku hastalıklarının hayati önem arz ettiğini belirterek, “Uyku hastalığının olması kişinin ömrünü kısaltır ve yaşam kalitesini bozar” dedi.

Kalitesiz uyku, bakın nelere neden oluyor
Sağlık

Kalitesiz uyku, bakın nelere neden oluyor

Genel sağlığı etkileyen en önemli konulardan birinin yeterli ve dengeli uyumak olduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu’ndan Prof. Dr. Zahide Mine Yazıcı, 15 Mart Dünya Uyku Günü’nde kaliteli uykunun önemini vurguladı.

Uzmanından uyarı! Belirtiler ciddiye alınmalı!
Sağlık

Uzmanından uyarı! Belirtiler ciddiye alınmalı!

Acıbadem Kayseri Hastanesi uzmanları uykuda solunum durması anlamına gelen uyku apnesinin günlük yaşantıyı etkileyeceğini belirterek, gündüzleri uyuma isteği, dikkat eksikliği, unutkanlık gibi hastalık belirtilerinin ciddiye alınıp, hekime başvurulmasını söyledi.