Konya’da Şeb-i Arus Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü heyecanı başladı.
Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlen toplantıda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Dr. Batuhan Mumcu, şehir protokolü ile bir araya geldi. Düzenlenen törenler hakkında bilgi veren Bakan Yardımcı Mumcu, “Tasavvuf ve İslam düşünce tarihinin büyük etkileri bulunan gönül coğrafyamızı büyük bir tepedeki sevgi ve hoşgörü misali Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri için sizlerle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu yılki törenimizin teması Hazreti Mevlana’nın sonsuz sevgi ve birlik mesajlarını daha yakından hissetme, yaşama ve paylaşma vakti. Onun sevgi dolu dünyasının yeryüzünde inşasını etme ve daha genişliklere ulaştırma vakti. 750. Vuslat Yıldönümü dünyadaki savaşların çatışmaların ve anlaşmazlıkların tesiri altındaki ruh dünyamızı karanlık olmaktan kurtaran, bugünümüze nur ve huzur eriştiren öğretisiyle Hazreti Mevlana’yı yeniden anmak ve anlatmak için bizlere fırsat sunmaktadır” dedi.
Bakan Yardımcı Mumcu, “Kültür Turizm Bakanlığımız, Mevlevi sema törenlerinin dünya çapında tanıtılması için birçok proje yürütmektedir. Nitekim UNESCO insanlığın sözlü ve somut olmayan kültürel mirası baş yapıtları programı çerçevesinde 2005 yılında baş yapıt olarak ilan edilen Mevlevi Sema Töreni Dışişleri Bakanlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yoğun girişimleri neticesinde 2008 yılında UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesinde ülkemiz adına kaydedilerek tüm dünyaca tanınmıştır” şeklinde konuştu.
Konya Valisi Vahdettin Özkan da, “Hazreti Mevlana’yı minnetle, şükranla anıyoruz. İnsanların kendisini aşması, kendisini bilmesi, çevreyi bilmesi çevredeki ve insandaki insani intizamı bilmesi, fırsat üzere, istikamet üzere hareket etmesi o zamanlardan Hazreti Pir adeta bütün insanlığın aklına, fikrine, vicdanına nakşeden bir şekilde söylemiştir. Bu vesileyle ben de tekrar Hazreti Piri rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu
Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş ise, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2023 Yılının Mevlana olarak ilan edilmesiyle Mevlana Hazretleri’nin evrensel mesajını çok daha geniş alanlara yayma fırsatı bulacağız. Bu vesileyle tüm Mevlana dostlarını büyük kültür şölenimizle ve Konya’nın bu manevi atmosferini yaşamaya davet ediyorum” dedi.
Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi de, “Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılı. Herkesin bir arada olması bizler için çok önemli. Projelerimizi geçtiğimiz sene hazırlamıştık ancak hepimizi çok üzen deprem dolasıyla bu seneye erteledik" diye konuştu. İHA
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)