Taceddin Akbaş

BÖYLE ŞİİRLER ‘‘YAZILMADAN ÖNCE’’ YAŞANIR O NEDENLE ‘BU ŞİİR’ MUTLAKA OKUNMALIDIR

Taceddin Akbaş'ın 'BÖYLE ŞİİRLER ‘‘YAZILMADAN ÖNCE’’ YAŞANIR O NEDENLE ‘BU ŞİİR’ MUTLAKA OKUNMALIDIR' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Genelde ilgilenenlerin, özelde de ilgililerin bildikleri gibi, Ülkemiz de her 10-16 Mayıs tarihleri arasında “Engelliler Haftası” ve “Engelliler Günü” olarak kutlanıyor… Ve sürekli okurlarımın bilecekleri ya da hatırlayacakları gibi, bendeniz bu özel gün ve hafta hakkındaki görüş ve düşüncelerimi 10 Mayıs tarihli yazımda ve sevgili okurlarımla paylaşmıştım… O nedenle ben bugün bu hafta ve gün ile alâkalı fazla bir değerlendirmede bulunmayacağım-bulunamayacağım, ama geçtiğimiz hafta ve Burdur Merkez Şehid Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslekî Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ‘Engelliler Günü’ ve Haftası’ programına katılamadığımı; dolayısıyla da program da yapılan birbirinden güzel etkinliklere tanıklık edemediğimi, ancak bu açığımı bir annenin engelli oğluna ‘10 yıl önce yazdığı’ ve bu haftaki ‘Engeliler Günü’nde okuduğu, daha da önemlisi isyan yerine şükür kokan şiiriyle kapatmaya çalışacağımı ifade etmek istiyorum:
Şöyle ki; ‘Engelliler Haftası veya Günü’ etkinliklerine katılan ve orada bundan 10 yıl önce sevgili Oğlu Muharrem Umut Tuncel’e yazdığı mükemmel şiiri okuyan Yeni Gün Gazetemizin Sahibi ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel’in sevgili eşi E. Selcan Tuncel, o şiiriyle âdeta tüm engelli bireylerin ve ailelerinin hissiyatlarına tercümân olmuş… Yani ben Şehid Hakan Aktürk Özel Eğitim Merkezi’nde düzenlenen program da, aynı merkez de eğitim gören biricik oğlu Muharrem Umut Tuncel’e ‘’bundan tam 10 yıl önce” yazmış olduğu mükemmel şiirini duygulu bir şekilde okuyan ve tüm dinleyenlerin hissiyatlarına tercüman olan Selcan Tuncel’in şiirini Yeni Gün Gazetesi’nde görüp okuyunca kendimi böyle bir yazıyı kaleme alma mecburiyetinde hissettim… O nedenle ben bugün sözü, E. Selcan’ın “10 Mayıs Engelliler Günü” dolayısıyla özel ve güzel bir konuşma yapan ve oğlu Muharrem Umut’a ‘bundan tam 10 yıl önce yazdığı ve oldukça duygusal bir şekilde okuduğu’ şiire getirmek; ayrıca dileyen okurlarımın, sevgili Selcan’ın o her satırı anlam, duygu, sevgi, saygı yüklü ve anne kokulu şiirini ‘Yeni Gün Gazetesi’nin 17 Mayıs tarihli nüshasından veya internet adresinin arşiv bölümünden bulup okuyabileceklerini hatırlatmak istiyorum!
DAMDAN DÜŞENİN HÂLİNDEN ‘’EN İYİ’’ DAMDAN
DÜŞENİN BİLECEĞİ GİBİ; ‘‘ENGELLİ BİR KİŞİNİN’ VE
ENGELLİ BİR AİLENİN HÂLİNDEN DE ‘YİNE ENGELLİ
BİR KİŞİ VEYA ENGELLİSİ BULUNAN KİŞİLER ANLAR
Konu ile alâkalı her yazım da ben ‘Allah (c.c) tamamımızı korusun’ ama hepimiz birer engelli adayıyız! O nedenle bu durumu hiç aklımızdan çıkarmayalım ve arada bir de olsa empati yapalım! Yani kendimizi bazen engelli bireylerin ve engellisi bulunan ailelerin yerine koyalım; dolayısıyla da onlarla irtibatımız-münasebetimiz yoksa eğer kuralım, varsa eğer bu münasebetimizi güçlendirelim! Ve böyle yaparak hem Cenab-ı Hakk’ın rızasına nail olalım, hem de engellilerin ve engelli yakınlarının gönüllerini alalım!’ derim:
Bu arada bir parantez açmak ve ‘şükürler olsun ki, aile bireylerim arasında herhangi bir engellim olmamasına rağmen, benim tüm engelli insanları birinci ya da ikinci derece de yakınım gibi görüp kabul ettiğimi, dolayısıyla da onlara elimden geldiği kadar maddî mânevî destek vermeye çalıştığımı hatırlatmak isterim!
Sadede geliyor ve sözü ‘eski(mez) bir komşumuz ve kadim dostlarımızdan biri olan merhum Muharrem Tuncel ile hayatta ve eşimin arkadaşı olan sevgili eşi Hüsniye Tuncel’in biricik oğulları Kürşat Tuncel ve değerli gelinleri E. Selcan Tuncel’in az engelli ama çok tatlı, sevimli, yakışıklı, benimle de iyi bir diyalogu ve muhabbeti olan oğulları Muharrem Umut Tuncel için bundan tam 10 yıl önce yazdığı ve “Engelliler Günü”nde okuduğu anlam yüklü şiire getirmek istiyorum:
ŞİİRLER ‘İLHAM… GELMEDEN’ YAZILMAZ-YAZILAMAZ
SELCAN’IN İLHAM KAYNAĞI DA OĞLU UMUT OLMUŞ
SELCAN O ŞİİRİNDE KENDİSİNİ ŞÂİR.., OĞLU UMUT’U
İSE ŞİİR YAPMIŞ!! DOLAYISIYLA DA DÜNYANIN EN İYİ
EN TATLI MEYVESİNİN EVLAT OLDUĞUNU, EN GÜZEL
SESİNİN DE ANNE NİNNİSİ OLDUĞUNU HATIRLATMIŞ
Profesyonel olmasam-olamasam da kendimi amatör bir şair olarak kabul ederim… Ve bunu da ‘arada birde olsa’ yazdığım şiirlerimden bazılarını köşeme iktibas ederek ispatlarım… Ancak, Selcan’ın özel ve güzel, ilham ve anlam yüklü şiirinin gölgesinde kalma ihtimali olduğu için bu gün ben kendi şiirlerimden bahsetmedim-bahsedemedim! O nedenle ben bu konu da son olarak ‘her insanın kalbi vardır ve insanlar üzüntülerini de sevinçlerin de farklı bir şekilde ifade ederler! Meselâ bunu bazıları gözleriyle, bazıları sözleriyle, bazıları kulaklarıyla, bazıları hal, hareket ve davranışlarıyla, bazıları şarkı ve türküleriyle tercüme veya ifade ederler… E. Selcan ise canının bir parçası ve ilk göz ağrısı olan sevgili oğlu M. Umut’a olan sevgisini şiirleştirerek anlatmış. Hattâ anlatmakla da kalmayıp kendisini dinleyenleri o ânı, gelmiş geçmiş ve gelecek olan zamanları yaşamış-yaşatmış! Ve ‘Umut’undan umudunu hiç ama hiç kesmemiş! ‘Ben de en doğrusunu yapmış!’ diyor, herkese ‘engelsiz ve özürsüz’ saygılar sunuyorum.
KİŞİ SEVDİĞİYLE BERABERDİR…
Hadis-i Şerif
ANA BAŞTA TAÇ İMİŞ, HER DERDE İLAÇ İMİŞ.
BİR EVLÂT PÎR OLSA DA, ANAYA MUHTAÇ İMİŞ!
AĞLARSA ANAM AĞLAR, GERİSİ YALAN AĞLAR!
Anonim
AŞK HİÇBİR ENGEL TANIMAZ. ENGELLİ ATLAR
ÇİTLERİ ATLAR VE UMUT DOLU HEDEFLERİNE
ULAŞMAK İÇİN DUVARLARI BİLE DELERLER…
Maya Angelou

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü

Taceddin Akbaş'ın 'Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü' adlı köşe yazısı Devamı

13
NİSAN

2024

'Un bitti-din bitti...' olmasın!

Taceddin Akbaş'ın ''Un bitti-din bitti...' olmasın!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!

Taceddin Akbaş'ın 'Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!

Taceddin Akbaş'ın 'Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!' adlı köşe yazısı Devamı

05
NİSAN

2024

Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun' adlı köşe yazısı Devamı

05
NİSAN

2024

Genelde her zaman, özellikle de Ramazan ve Arife Günlerinde fahiş fiyatlara dikkat edelim!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde her zaman, özellikle de Ramazan ve Arife Günlerinde fahiş fiyatlara dikkat edelim!' adlı köşe yazısı Devamı

03
NİSAN

2024

Dünya bugün 'iki lüzumsuz' ve bir 'olmayan' günü kutlayacak

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya bugün 'iki lüzumsuz' ve bir 'olmayan' günü kutlayacak' adlı köşe yazısı Devamı

03
NİSAN

2024

Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Başkan Ali Orkun Ercengiz'den engelliler haftası mesajı
Bölgesel

Başkan Ali Orkun Ercengiz'den engelliler haftası mesajı

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, " Engelli olmak hayatın dışında olmayı gerektirmez." dedi.

VALİ ŞILDAK’TAN REHABİLİTASYON MERKEZİNE ZİYARET
Bölgesel

VALİ ŞILDAK’TAN REHABİLİTASYON MERKEZİNE ZİYARET

Vali Hasan Şıldak Eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte, Burdur Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezine ziyarette bulundu.

Vali Şıldak ve Protokolden Engelliler Haftası Ziyareti
Bölgesel

Vali Şıldak ve Protokolden Engelliler Haftası Ziyareti

Valiliğimizin koordinesinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Engelliler Haftası programı kapsamında İlimizdeki engelli vatandaşlarımızı temsilen Vali Hasan Şıldak ve protokol üyeleri tarafından 12 aile evlerinde ziyaret edildi.

Vali Şıldak’tan “Engelliler Haftasında Öğrencilere Anlamlı Çağrı”
Bölgesel

Vali Şıldak’tan “Engelliler Haftasında Öğrencilere Anlamlı Çağrı”

Vali Hasan Şıldak, 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası Dolayısıyla Öğrencilere çağrıda bulundu. Hafta kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik hazırlanan “Engelliler Haftası Etkinlik Bültenini” sosyal medya hesabından paylaşan Vali Şıldak, …

MAKÜ’DE ENGELLİ SPORUNDA FARKLILIK
Spor

MAKÜ’DE ENGELLİ SPORUNDA FARKLILIK

MAKÜ Yeniler Topluluğu tarafından 40 takım ve 400 öğrencinin katılımı ile dönem başında başlatılan ‘’Yeniler Topluluğu Futbol Turnuvası’’ final müsabakası ve Engelliler haftası dolayısıyla ampute futbol maçı düzenlendi.

Alanya Üniversitesi’nde Dünya Engelliler Günü Paneli düzenlendi
Bölgesel

Alanya Üniversitesi’nde Dünya Engelliler Günü Paneli düzenlendi

Dünya Engelliler Günü Farkındalık Paneli, Alanya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.