
BİR ŞAİRİN GEZİ YAZILARI (BURDUR'UN MANEVİ ESERLERİ)
Kazancı Camii: Kazan Seslerinden Ezan Sadâsına
Bir şehrin geçmişini yalnızca taş binaları, hanları, hamamları değil; o şehri maya gibi yoğuran, dualarla yoğrulmuş gönül ehli insanlar da inşa eder. Burdur’un kalbinde, asırlık çarşıların arasında, geçmişin izlerini hâlâ taşıyan bir sokak vardır: Kazancı Sokak. Bu sokakta, zamanın yükünü sırtlamış mütevazı bir mâbed yükselir: Kazancı Camii.
Bugünkü sohbetimizin mihverini, işte bu caminin yükselen minaresinden yankılanan ezan sesleri, secdelere kapanan alınlar ve gönüllerdeki huzur iklimi oluşturuyor. Bu kıymetli sohbetin vesilesi ise Burdur’un eski belediye başkanlarından, kültüre ve maneviyata hizmet etmiş kıymetli bir isim olan Sebahattin Akkaya hocamızla gerçekleştirdiğimiz bir söyleşiydi. Sohbet esnasında kendisine Kazancı Camii’ni ve bu isme ilham olan aileyi sordum. Gülümseyerek anlatmaya başladı…
Vaktiyle, demircilerin ve bakırcıların Yukarı Pazar’da çekiç sesleriyle zanaatına can verdiği günlerde, Yörük kültürünün olmazsa olmazı büyük kazanlar yapılırdı. Bu kazanlar yalnızca aşların kaynadığı kaplar değildi; bazen bir çamaşır suyunun ısıtıldığı, bazen bir hayır yemeğinin kaynadığı, bazen de komşulukla harmanlanmış yoksul bir sofraya vesile olan bereketin simgesiydi.Muhtemeldir ki Kazancı Camii bu adı, ataları kazancılık mesleğini icra eden bu aileden almıştır.
Ailenin evi, yani “Kazancı Konağı”, bugün Adliye Caddesi’nde bir marketin yer aldığı noktada yüksek duvarlarla çevrili bir parselde yükselirdi. Aile Burdur'umuzun kadim ailelerinden di. Ailenin büyüklerinden olan Kazancızade Ziya Efendi Burdur Müdafaa-yı Hukuk-ı Milliye Cemiyetinin üyelerindendi.Mesleklerinde mahir, esnaflıkta dürüst ve en mühimi hayırda yarışan bir aileydi Kazancılar.
Bir zamanlar bu cami oldukça büyüktü. Bugünkü Kalekapı Caddesinin ortasına kadar uzanıyordu. Ne var ki 1960 yılların sonuna doğru yol genişletme çalışmaları nedeniyle ahşap olan cami ortasından kesilerek yarısı yola terk edildi. Yalnız taşlar değil, hafızalar da molozların altında kaldı o gün... Buna rağmen halk sahip çıktı, Caminin etrafındaki yapılar satın alınarak cami arsası genişletilip ahşap ve küçük olan cami yıkılarak bugünkü cami yapıldı.
Bu hayır kervanının başını çekenlerden biri de kısa süre önce Hakk’a yürüyen, adı gönüllerde yer etmiş olan Veli Turan Dedemizdir. Bu cami onun öncülüğünde, nice hayırseverin katkısıyla inşa edildi. Üst katı erkek Kur’an kursu, alt katı ise hanımlara tahsis edilerek hem ilme hem irfana ev sahipliği yapar hale getirilmiştir.
Bu çalışmalara destek olanlardan biri de Ahmet Sipahi amcamızdı. O'da bugünkü yapısına katkı sundu. Şimdi Kazancı Ailesi’nin bir zamanlar çekiçle kazandığı helal kazanç, minberden yükselen Kur’an sadâsına dönüştü.
Bugün o camide ezan okunuyor, sela veriliyor. O mabedin duvarları dualarla yoğrulmuş, her taşına bir hayır dokunmuş… Veli Turan Dede’nin ruhu da, bu dualarda anıldıkça şüphesiz taçlanıyordur.
Allah hepsinden razı olsun. Mekânları cennet, ruhları şâd olsun.
04.05.2025.
Hüseyin Yıldız (Kalemşah )
Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi









2025
KOÇAŞ DERLER: YÖRÜK KIZI BAHAR DEMİRALAY’IN SESİYLE AKMUĞAR'DAN YAYILAN EZGİ Devamı
2025
Yine aynı kadro, yine aynı emek… Ve yine notalardan süzülen sözlerin sihriyle büyülenen bir gece… Devamı
2025
.Sahnelerin ve Yörük camiasının aran ismi Şehriban Tekce yeni klibi karanfil Ekeceğim adlı eserini çıkardı Devamı
2025
Baki Bey’in konagında Beyimizle Burdur'un dertlerini konuştuk Devamı
2025
Burdur’un tarihi taşlarında sanatın zarafetiyle yükselen bir çocuk gülüşü… Devamı
2025
Kemer İlkokulu’nun minik neferleri geçmişin izini süren, geleceğe köprü kuran birer kültür elçisiydiler. Devamı
2025
EMNİYET ASAYİŞ: 1 - YAKALAR KÖYÜ: 2 Devamı
2025
Kocapınar sussada Ama biz hâlâ onu içimizde duyuyoruz. Devamı
2025
Yazar Hüseyin Yıldız'ın Burdur'un Avcıları Bu Defa Köpek Güzellik Yarışmasında Buluştu adlı köşe yazısı Devamı
2025
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Atmaca hocamız anlatıyor... Devamı
Isparta'nın Merkez İlçesinde bulunan Gülcü (Hacı Ivaz) Camii, 1510'lu yıllarda inşa edilen tarihi bir yapıdır. Cami, ilk olarak mescid olarak yapılmış, daha sonra mahallenin nüfusunun artmasıyla camiye çevrilmiştir.
Rize’nin Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyünde bulunan tarihi Sahil Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde elektrikler kesilince Yıldırım Bayezid Cami’nin iki müezzini minareye çıkarak ezan okudu.
AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tıp Fakültesi kurulumu süreci devam ederken kente kalp–akciğer makinesi kazandırıldığını duyurdu. Yeni cihaz, açık kalp ameliyatlarının Burdur’da yapılabilmesi için önemli bir kapasite artışı sağlayacak.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde muz bahçeleri ve maki bitki örtüsüyle kaplı alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kontrol altına alındı.
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, ilçedeki 97 okulda 20 bin 534 öğrenciye yapılan göz sağlığı taramasının ardından, görme sorunu tespit edilen öğrencilere gözlüklerini teslim etti.
Yorumlar (0)