Taceddin Akbaş

Öğretmenler 'ilk yardım' eğitimi almalı; düğün masraflarının yıkıcılığı önlenmeli ekmek ve gıda israfının önüne geçilmeli!

Taceddin Akbaş'ın 'Öğretmenler 'ilk yardım' eğitimi almalı; düğün masraflarının yıkıcılığı önlenmeli ekmek ve gıda israfının önüne geçilmeli!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

ÖĞRETMENLER ‘İLK YARDIM’ EĞİTİMİ ALMALI; DÜĞÜN MASRAFLARININ YIKICILIĞI ÖNLENMELİ EKMEK VE GIDA İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ!

Ülkemizin büyük bir bölümü maalesef ki maalesef 1. ve 2. Derecede deprem kuşağı üzerinde oturduğu, belirli aralıklarla ve yıkıcı depremler, sel, yangın ve benzer âfetler meydana geldiği ve bu âfetler esnasında da birçok insan göçük altından çıkarılmayı, suda, deniz veya göllerde boğulmaktan korunmak ve yangından kurtarılmayı beklediği gibi; gün, hattâ saat geçmiyor ki, bir trafik ve iş kazası yaşanmasın, dolayısıyla da birçok insan, çoluk çocuk hayatını kaybetmesin veya yaralanmasın!

Bütün bunlar neyse ne amma ve arada bir de olsa ilk ve orta okul, hattâ lise, hattâ hattâ üniversite öğrencisinin boğazını yiyecek ya da içecek cinsinden bir şey almasın veya nefes borusuna bir şey kaçmasın!..

İşte bu ve buna benzer durumlarda müdahalelerin zamanında ve ehil eller tarafından yapılmaması hâlinde çocuklar (büyükler de tabii) ölebiliyor!.. O nedenle sevgili öğretmenlerimiz mutlaka kısa ama pratik ve özel bir ilk yardım eğitimi almalılar… Dolayısıyla da öğretmenler, ister öğrencilerinden olsun, ister öğretmen arkadaşlarından veya yakınlarından biri, isterse herhangi biri olsun adlarına ‘Heimlich Manevrası’ ve ‘bronkoskopi’ denilen ilk müdahaleleri yapabilmeliler; dolayısıyla da ve bir kişinin bile olsa hayatının kurtulmasına vesîle olmalılar-olabilmeliler!

DÜĞÜN MASRAFLARI YIKICI BOYUTLARDA!

Mâlûm olduğu üzere, ilk ve orta dereceli okullarda 2023-2024 öğretim ve eğitim yılı 14 Mayıs Cuma günü sona erecek ve okullar kapanacak inşaAllah… Ve havaların ve suların ısınması, dolayısıyla insanların ve çocukların serinlemek için kendilerini serin sulara atmalarıyla birlikte boğulmaların artması ayrı bir konu, düğün ve sünnet merasimleri art arda yapılmaya başlanacak… Amma velâkin sünnet ve düğün merasimlerinin maddî külfetleri önce ailelerin borca batmasına, dolayısıyla da aile içi çatışmaların başlamasına, sonra da eşlerin boşanmasına ya da ayrılmasına ve ailelerin darmadağın olmasına yol açıyor maalesef!

O nedenle kız ve oğlan babaları, evlatlarını evlendirirlerken veya sünnet merasimleri düzenlerlerken, kendilerini zor durumda bırakacak borçlara girmemeliler, evlatlar da bu konu da ana babalarını zorlamamalar... Çünkü, ataerkil bir aile yapısına sahip olan Ülkemiz insanının ailesinden birisinin küçücük bir (maddî mârevî) sıkıntısı bütün bir aileyi etkileyebiliyor!

Düğün masrafları Konusunda bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkan Bendevi Palandöken; bu yıl yapılacak sünnet ve düğünlerle birlikte ‘esnaf ve sanatkârlar olarak’ 500 milyar TL’lik bir ekonomi oluşmasını beklediklerini ifade etmiş ve “Tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışı var…” demiş. Palandöken en ekonomik bir düğünün bile 500 bin Liradan başladığını ve Hükümetin gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geldiğini yaptığını da hatırlatarak “Hükümetten birtakım teşvik ve destekler var… O nedenle, tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkânlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak…” demiş!

GIDA İSRAFI TAM GAZ DEVAM EDİYOR!

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu da yaptığı bir açıklama da, aldıkları bazı tedbirler sayesinde, Türkiye de günde 8 milyon ekmeğin isaf edilmesini önlediklerini, bu oranında israfın yüzde 60’ına tekabül ettiğini söylemiş. Kavuncu “Türkiye’de bugün 130 milyon ekmek üretimi var. Bunun yüzde 10’u israf ediliyordu… Yani ülkemizde üretilen günlük ekmeğin 13 milyonu çöpe gidiyordu. Devletin tüm kurumları ve sivil toplum teşkilatlarıyla (STK) bundan 15 yıl kadar önce bir program başlattık. Dolayısıyla da ekmek israfı önleme konusunda yüzde 60 oranında başarıya ulaştık. Yani israf edilen 13 milyon ekmeğin 8 milyonu kurtardık…” demiş!

İNSANININ YÜZDE 98-99’U MÜSLÜMAN VE AİLELERİ DE GENELDE DAR GELİRLİLERDEN OLUŞAN BİR ÜLKE DE 8 MİLYON EKMEĞİN İSRAF EDİLMESİ ‘’KIYÂMET ALÂMETİDİR!!”

Uzun süredir devam eder kuraklığın, iç ve dış savaşların, tabii, hattâ sûnî âfet ve felâketlerin dünyayı kasıp kavurduğu, dolayısıyla da kıtlığın kapımızı çalmak üzere olduğu bir devirde; ayrıca insanını yüzde 98-99’u Müslüman olduğu bir ülkede günde 8 milyon ekmeğin israf edilmesi, çöpe atılması bana göre ‘kıyâmet alâmetlerinden biridir!’ Ekmeğin dışında diğer yiyecek ve içeceklerle birlikte giyecek ve kullanılacak eşyalarda yapılan israflar apayrı bir değerlendirme konusu…

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; bendeniz ‘bu konuları bu kadar hatırlatmakla yetiniyor’, herkese ‘israfsız’ saygılar sunuyorum.

AKIL SONRADAN AH ÇEKMEK İÇİN DEĞİL

DÜŞÜNÜP TEDBİR ALMAK İÇİNDİR…

O NEDENLE, İŞTEN ÖNCE TEDBİR AL Kİ,

PİŞMANLIĞA YER KALMASIN! Hz. Ali (r.a)

ASMALI ASMASIZ BAĞLARI, ÇEŞİT ÇEŞİT RENK VE

TATLALARDA HURMALARI VE EKİNLERİ, ZEYTİN VE

NARLARI, KİMİ BAKIMDAN BİRBİRİNE BENZER, KİMİ

BAKIMDAN BENSZEMEZ BİÇİM DE YARATIP YETİŞTİREN

ALLAH’TIR. (c.c). ÜRÜN VERDİKLENİ ZAMAN ONLARIN

ÜRÜNLERİNDEN YİYİN; MAHSULÜN BİÇİLİP TOPLANDIĞI

GÜN DE FAKİRLERİN HAKLARINI VERİN. FAKAT, İSRAF

ETMEYİN! ÇÜNKÜ ALLAH İSRAF EDENLERİ SEVMEZ…

İsra Sûresi, Âyet.

…KİM BİR CANI, BİR KİŞİNİN HAYATINI KURTARIRSA

SANKİ BÜTÜN İNSANLARIN HAYATINI KURTARMIŞ

GİBİ OLUR!.. Mâide Sûresi, Âyet 32’nin meali.

ŞEYTAN İSE RABB’İNE KARŞI ÇOK NANKÖRDÜR…

İsrâ Sûresi, Âyet 27

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

13
TEMMUZ

2026

Yunanlar, Ülkelerini kadın askerlerle savunacaklarmış

Taceddin Akbaş'ın “Yunanlar, Ülkelerini kadın askerlerle savunacaklarmış” adlı köşe yazısı. Devamı

13
TEMMUZ

2026

Turis geldiler tırıs gittiler

Taceddin Akbaş'ın “Turis geldiler tırıs gittiler” adlı köşe yazısı. Devamı

29
HAZİRAN

2026

Pandemi balonunu şişirenler de Kovid yalanını köpürtenlerde mutlaka yargılanmalılar!

Taceddin Akbaş'ın “Pandemi balonunu şişirenler de Kovid yalanını köpürtenlerde mutlaka yargılanmalılar!” adlı köşe yazısı. Devamı

22
HAZİRAN

2026

TOKİ Konut kuralarında Hac kura yöntemi uygulamalı!

Taceddin Akbaş'ın “TOKİ Konut kuralarında Hac kura yöntemi uygulamalı!” adlı köşe yazısı. Devamı

22
HAZİRAN

2026

Siyonistler insan olamazalar (O nedenle görüldükleri yerde itlaf edilmeliler)

Taceddin Akbaş'ın “Siyonistler insan olamazalar (O nedenle görüldükleri yerde itlaf edilmeliler)” adlı köşe yazısı.. Devamı

20
HAZİRAN

2026

Bendeniz 'her yıl olduğu gibi' bu yılki 'Babalar Günü'nün de en mutlu babalarından biriyim !'

Taceddin Akbaş'ın 'Bendeniz 'her yıl olduğu gibi' bu yılki 'Babalar Günü'nün de en mutlu babalarından biriyim !' adlı köşe yazısı... Devamı

17
HAZİRAN

2026

Çürümüş, kana ve gözyaşına bulaşmış dünyanın kupasını alsan n’olur almasan n’olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Çürümüş, kana ve gözyaşına bulaşmış dünyanın kupasını alsan n’olur almasan n’olur!' adlı köşe yazısı... Devamı

16
HAZİRAN

2026

Cumhuriyete kadınlar değil kongar gibi cumhuriyetçiler kıyıyor ve zarar veriyorlar!

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyete kadınlar değil kongar gibi cumhuriyetçiler kıyıyor ve zarar veriyorlar!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
HAZİRAN

2026

Bugün hicrî 1447 yılına ‘elvedâ’ 1448 yılına ‘merhabâ’ diyeceğiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün hicrî 1447 yılına ‘elvedâ’ 1448 yılına ‘merhabâ’ diyeceğiz' adlı köşe yazısı... Devamı

15
HAZİRAN

2026

Vatandaş ‘Mutlak Butlan’dan çok ‘mutfak butlanına’ bakıyor!

Taceddin Akbaş'ın 'Vatandaş ‘Mutlak Butlan’dan çok ‘mutfak butlanına’ bakıyor!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Boğulmak üzere olan gence yardıma koşan Burdurlu öğretmen yaşamını yitirdi
Bölgesel

Boğulmak üzere olan gence yardıma koşan Burdurlu öğretmen yaşamını yitirdi

Denizli'de görev yapan İngilizce öğretmeni Fatih Ergün, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde denizde boğulma tehlikesi geçiren bir genci kurtarmak isterken yaşamını yitirdi.

Eskişehir Öğretmenevi'nin eşyalarını denetimli serbestlik yükümlüleri taşıyor
Bölgesel

Eskişehir Öğretmenevi'nin eşyalarını denetimli serbestlik yükümlüleri taşıyor

Eskişehir'de depreme karşı güçlendirme çalışması yapılacak olan Öğretmenevi'nin eşyalarının taşınması işlemi, denetimli serbestlik yükümlüleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Burdur Öğretmenevi 15 İşçi Alımı Yapacak
Eleman İlanı

Burdur Öğretmenevi 15 İşçi Alımı Yapacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Öğretmenevi ve ASO İktisadi İşletmesi, geçici süreli 15 işçi alımı için ilan yayımladı. Başvurular 22 Haziran’da sona eriyor.

İYİ Parti’nin Öğretmenler İçin Araştırma Önergesi TBMM’de Reddedildi
Siyaset

İYİ Parti’nin Öğretmenler İçin Araştırma Önergesi TBMM’de Reddedildi

İYİ Parti, öğretmenlerin çalışma koşulları, karşılaştıkları hak kayıpları ve eğitim kurumlarında yaşandığı belirtilen mobbing iddialarının kapsamlı şekilde incelenmesini talep etti.

Manisa'da emekli öğretmen Mesut Kuşcu hayatını kaybetti
Yaşam

Manisa'da emekli öğretmen Mesut Kuşcu hayatını kaybetti

Manisa’da uzun yıllar eğitim camiasına hizmet veren emekli öğretmen Mesut Kuşcu hayatını kaybetti. Kuşcu, Hatuniye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

40 yaşındaki öğretmenden acı haber! Ebru Bircan hayatını kaybetti
Yaşam

40 yaşındaki öğretmenden acı haber! Ebru Bircan hayatını kaybetti

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde uzun yıllar sınıf öğretmeni olarak görev yapan Ebru Bircan, bir süredir tedavi gördüğü hastalık nedeniyle 40 yaşında hayatını kaybetti.