Niğde

Lahana hem tatlı oldu hem de tuzlu

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri Pişirme Yöntemleri dersinde Niğde’ye özgü ürünlerden yemek çeşidi geliştiriyor.

Lahana hem tatlı oldu hem de tuzlu

NİĞDE (İHA) - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri Pişirme Yöntemleri dersinde Niğde’ye özgü ürünlerden yemek çeşidi geliştiriyor.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı mutfağında Pişirme Yöntemleri dersi çerçevesinde her hafta hocalarının belirlediği üründen yeni yemek türü geliştirmesi gereken öğrenciler bu kez çorbadan tatlıya kadar sadece lahana kullandı, ortaya birbirinden lezzetli yeni tatlar çıktı. Amaçlarının öğrencilerin yenilikçi düşünmelerini sağlamak olduğu kadar Niğde’de üretilen ürünlerden yemek reçetesi geliştirmek olduğunu söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, ortaya çıkan yeni ürünlerin Niğde gastronomisine kazandırılması için çalışma yaptıklarını da belirtti.

Yeni çıkan lezzetler kayıt altına alınıyor

Cihangir, "Pişirme yöntemleri dersinde ilk bir hafta kuru pişirme yöntemlerini öğretiyoruz. Diğer 7 hafta ise Niğde’ye özgü 7 farklı ürünü işliyoruz. Patates, elma, domates, lahana, fasulye gibi ürünlerden yeni çeşitler geliştiriyoruz. Bu haftaki konumuz da Niğde’nin meşhur Kaynarca lahanasıydı. 1. sınıf öğrencilerimiz Kaynarca’nın beyaz lahanasından çorbadan tatlıya dünyada olmayan farklı ürünleri üreterek lezzetlere dönüştürüyorlar. Buradaki lezzetleri biz de kayıt altına alarak ortaya çıkan ürünlerden yapılabilir, sürdürülebilir, Niğde’nin yöresel gastronomisine kazandırılacak reçeteleri arşivliyoruz. Ortaya çıkan tatları hem Niğdelilere hem de yöreyi ziyaret eden turistlere tattırma imkanı da buluyoruz. Hiç tatmadığımız, lahana denilince korkulan unsurlardan birisi de tatlıdır. Biz lahanadan tatlıyı bile geliştirebiliyoruz" dedi.
Grubu ile birlikte lahanadan tatlı yapan Aşçılık Programı öğrencisi Fatma Gül Karaçelebi, ortaya çıkan yeni lezzetin evlerde de denenebilecek bir tat olduğunu söyledi. Çelebi, "Her hafta yeni şeyler deniyoruz. Bugün lahana vardı, bize de tatlı yapmak düştü. Araştırdık ve lahanayla ilgili tatlı yok. Uyarlama ile biz lahanadan şerbetli bir tatlı yaptık. İç dolgusunda tarçın ve fındıkla beraber lahana kullandık. Şerbetledikten sonra da üzerine bademle birlikte kurutulmuş toz lahana kullandık. Ben de beklemiyordum ancak ortaya çok lezzetli, evlerde bile yapılabilecek bir tatlı ortaya çıktı" dedi.
Aşçılık Programı öğrencisi Resul Çako ise, "Pişirme Yöntemleri dersinde hocamız her hafta farklı konular veriyor elma, patates gibi. Elmadan, patatesten çorba yaptık. Bu hafta da konumuz lahanaydı. Biz de lahanadan börek yaptık. Türkiye’de de bir ilk oldu, iç ve dış harcında sadece lahana kullandık" diye konuştu.
Öğrencilerin gruplar halinde otaya çıkardığı yeni tatları deneyen ve değerlendiren Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, geliştirilen yeni lezzetlerden ilk 3’e giren grubu belirliyor, dereceye giremeyen öğrenciler ise mutfak temizliğinden sorumlu oluyor.Lahana hem tatlı oldu hem de tuzluLahana hem tatlı oldu hem de tuzluLahana hem tatlı oldu hem de tuzlu

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İklim Krizi Tokat'ta da Etkisini Gösteriyor: Kar Yağmayınca Lahana Adam!
Bölgesel

İklim Krizi Tokat'ta da Etkisini Gösteriyor: Kar Yağmayınca Lahana Adam!

Fatma Esin Tuna, "Doğaya sahip çıkmazsak bir gün iklim krizinin sonrası da gıda krizi olur. Bu lahanayı da bulamayız. O yüzden herkes üzerine düşen hassasiyeti göstermeli." dedi.

Kaçakçılar Yöresel Lezzetleri Tabanca Saklamak İçin Kullandı!
3. Sayfa

Kaçakçılar Yöresel Lezzetleri Tabanca Saklamak İçin Kullandı!

Tabancalar, karalahana ve tereyağı paketlerinin altına gizlenmiş mısır unu paketinde saklanmıştı.

Kara Lahana Çorbası' Aslında Başka Bir Yemek Çıktı
Yaşam

Kara Lahana Çorbası' Aslında Başka Bir Yemek Çıktı

TasteAtlas sitesinin ’Dünyanın en kötü 100 yemeği’ listesinde 7. sırada yer alan yemeğin sanılanın aksine Karadeniz’in meşhur kara lahana çorbası değil beyaz lahana çorbası olduğu ortaya çıktı.

Dünya'nın en kötü yemeği denmesine 1000 kaseli tepki
Bölgesel

Dünya'nın en kötü yemeği denmesine 1000 kaseli tepki

TasteAtlas tarafından, ’dünyanın en kötü 100 yemeği’ arasında karalahana çorbasının yer almasına, Rize Ülkü Ocakları da karalahana çorbası dağıtarak tepki gösterdi.

Mor Lahana Turşusunun lokanta usulü tarifi İşte ipuçları
Yaşam

Mor Lahana Turşusunun lokanta usulü tarifi İşte ipuçları

Lezzetli ve kıvamlı bir mor lahana turşusu yapmak istiyorsanız, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Bu tarif, lokantalarda yapılan mor lahana turşusuna çok benzer.

Denizli'de Butik Pasta Tasarımcıları ve Öğrenciler Buluştu!
Bölgesel

Denizli'de Butik Pasta Tasarımcıları ve Öğrenciler Buluştu!

Söyleşide, Denizli Butik Pastacılar ve Girişimci Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı Nahide Erkan ve diğer pasta tasarımcıları, sektör tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.