Siirt

Müzik eşliğinde kitap okuma saatleri

Siirt Said Nursi Ortaokulu’nda öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen okul idaresi, müzik eşliğinde kitap okuma saatleri düzenliyor.

Müzik eşliğinde kitap okuma saatleri

Siirt Said Nursi Ortaokulu’nda öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen okul idaresi, müzik eşliğinde kitap okuma saatleri düzenliyor.
Her gün 1 saat müzik eşliğinde bütün sınıflarda öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte müfredat aksamadan kitap okuyorlar ve sene sonu başarılı olan öğrenciler okul girişinde sergilenen bisikletlerle ödüllendiriliyor. Okul idaresi tarafından alınan karar ile okuma alışkanlığını geliştirmek için örnek bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Türkçe Öğretmeni Dilvin Bilen, öğrencilerin bu uygulamayı çok sevdiklerini ve derslerine de katkı sağladığını belirtti. Bilen, "Kitap okuma saatinde çocukların zihnini açacak düşünme becerisini geliştirecek kitap okumaya odaklanacak, rahatlatıcı, stresini attıracak müzikler seçmeyi tercih ediyoruz. Kitap okuma saatimiz her gün bir ders saati müfredatta aksatmayacak şekilde yapılmaktadır. Okuma saati sonucunda geçen sene iyi sonuçlar elde ettik. Bu senede aynı şekilde ilerletmeye çalışıyoruz. Burada her şeyden önce çocukların okuma alışkanlığını, anlama becerilerini, düşünme becerisini geliştirmek amaçlanıyor. Burada öğrenciler okudukları kitabı merakla beklediklerinden dolayı daha sonra evde de kitap okuma alışkanlığını sürdürüyorlar. Bizim buradaki en büyük amacımız çocukların okuduğunu anlama becerisinin gelişmesidir" dedi.
Kitapların öğrencilere birden fazla hayat sunduğunu belirten Sosyal Bilgiler Öğretmeni Taliye Ergüney Ekinci, "Bazen kitaplarda bir kahramanın yerine geçebiliyoruz. Bazen de bir kelebek olup uçabiliyoruz. Yani tek bir hayatı biz kitaplarla çoğaltıyoruz. Ayrıca kitaplarda üzülüyoruz, seviniyoruz, sinirleniyoruz. Bu da bizim aslında beynimizi canlı tutuyor ve bu şekilde kitaplar bize birçok katkı sağlıyor. O yüzden öğrencilerimize kitap okumayı aşılıyoruz. Tabi kitap okumak önemli olduğu gibi kitapları seçmek de çok önemli. Yani her kitabı değil gerçekten onların hayatına katkı sağlayacak faydalı kitapları onlara tavsiye ediyor ve bu şekilde okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Sürekli kitap okumak derslerimde başarımı arttırdı"

Said Nursi Ortaokulu öğrencilerinden Ayşenaz Gödek, sürekli kitap okumanın derslerine olumlu yansıdığını söyledi. Gödek, "Öncelikle kitap okuma alışkanlığı çok güzel bir alışkanlık. Kitap okumak çok güzel bir şey. Hem kelime dağarcığımızı geliştiriyor hem de derslerimize olan başarımız arttırıyor. Ben kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra, ilerleyen zamanlarda derslerimde olan başarımı fark ettim. Gitgide derslerimdeki başarım da artmıştı. Ve zaten beceri temelli sorularda okumaya dayalı. Yani bu da hem derslerimizdeki başarıyı arttırıyor hem de ilerleyen zamanlarda üniversite sürecimize de bir etkisi olmuş olacak" diye konuştu.
Okullarında uygulanan kitap okuma saatinden önce kitap okumayı sevmediğini, bu uygulama ile kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğini dile getiren okul öğrencilerinden Onur Yıldırım ise, "Ben eskiden kitap okumayı pek sevmeyen bir çocuktum. Ama okulda kitap okuma saatinde öğretmenlerim sayesinde kitap okumayı bana sevdirdiler. Onlara buradan çok teşekkür ediyorum. Ayrıca burada okuduğum kitap eğer güzel ve sürükleyici bir kitapsa evde bu kitaba devam etmek istiyorum. Böylece kelime dağarcığım geliştiği için arkadaşlarımla da daha iyi iletişim kurabiliyorum" şeklinde konuştu.
Öğrenci Dılğaz Altın da, "Kitap okuma alışkanlığı gerçekten çok güzel bir alışkanlık hem kelime dağarcığımızın gelişmesini sağlıyor hem de okuduğumuz anlamı üzerinde bize büyük bir etkisi alıyor. Seneye önümüzde LGS sınavı var. LGS dahil bütün sınavlar okuduğunu anlama üzerine, bunun için kitap okuma gerçekten önemli bir etkiye sahip. Kitap okuduğumuz zaman sanki kendimizi farklı bir yerdeymişiz gibi hissediyoruz, sanki kitabın bir kahramanıymışız gibi" ifadelerini kullandı.
2023-2024 eğitim öğretim yılını başarıyla tamamlayan öğrencilerin bisikletle ödüllendirileceğini ve bu uygulama ile öğrencilerin derslerine daha çok çalışarak rekabet içeresinde olduklarını belirten Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Naif Yıldırım, "Biz bu kararı öğretmenler toplantısında aldık. Bu sadece akademik başarı odaklı değil de bizim ölçütlerimiz bulunmaktadır. Akademik başarı, davranış durumları, öğrencilerin dersteki performansı gibi kriterleri göz önünde bulunarak bisiklet vereceğimiz öğrenciyi tercih ediyoruz. Biz bir nebze öğrencilerin tekrardan dikkatlerini desteğine odaklamaları için böyle bir faaliyeti yapmış bulunmaktayız. Geçen yılda bunu yaptık. Faydasını gördüğümüz için bu yılda bu faaliyeti bu etkinliği gerçekleştirdik" dedi.

İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 ‘Yaşlı Haftası’nda Yaşlı korosundan müzik şöleni
Etkinlik

‘Yaşlı Haftası’nda Yaşlı korosundan müzik şöleni

Muratpaşa Belediyesi, ‘Yaşlı Haftası’nda Bayındır Park’ta yer alan Soğuksu Yaşlı Evi’nde koro grubu ve modern dans topluluğunu bir araya getirdi.

Ömür Dediğin'in Yorumcusu Hüseyin Cengiz, Müzikseverlerle Buluşuyor - Haberler
Yaşam

Ömür Dediğin'in Yorumcusu Hüseyin Cengiz, Müzikseverlerle Buluşuyor - Haberler

Genç müzisyen Hüseyin Cengiz, Ömer Zülfü Livaneli’nin ölümsüz eseri Ömür Dediğin’i yorumladı.

Ukrayna'nın Elektronik Müzik İkonu ARTBAT, İstanbul'da Sahne Alacak
Etkinlik

Ukrayna'nın Elektronik Müzik İkonu ARTBAT, İstanbul'da Sahne Alacak

Ukrayna’nın küresel elektronik müzik sahnesine kazandırdığı ARTBAT, 20 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’ta sevenleri ile buluşacak.

Başkan Alagöz, seçim araçlarında müzik yayınına son verdi
Bölgesel

Başkan Alagöz, seçim araçlarında müzik yayınına son verdi

MHP Tefenni Belediye Başkan Adayı Ümit Alagöz, vatandaşların önerilerini göz önünde bulundurarak özel program yapılan günler hariç seçim araçlarından müzik yayını yapmayı durduracağını duyurdu.

İstanbul^da Muhteşem Bir Konser Gecesi!
Etkinlik

İstanbul^da Muhteşem Bir Konser Gecesi!

Limak Filarmoni Orkestrası, geleneksel yeni yıl konserlerinin ilkini İstanbul'da Zorlu PSM'de gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü tenorlar Murat Karahan, Ramon Vargas ve Rame Lahaj ile sahne alan Limak Filarmoni Orkestrası izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

ASO Konseriyle Müzikseverleri Büyüledi
Etkinlik

ASO Konseriyle Müzikseverleri Büyüledi

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası (ASO), düzenlediği konser ile müzikseverlerle buluştu.