Ankara, 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde yoğun diplomasi trafiğine sahne oluyor. NATO üyesi 32 ülkenin liderleri, yaklaşık 100 bakan ve binlerce yabancı konuğu ağırlamaya hazırlanan başkente gelen ilk isim NATO Genel Sekreteri Mark Rutte oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'yi bugün saat 18.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmesi bekleniyor. Görüşmede zirvenin gündemindeki başlıklar ile ittifakın geleceğine ilişkin değerlendirmelerin ele alınması öngörülüyor.

Savunma Sanayi Forumu İle Başlayacak
Zirvenin ilk günü, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenecek NATO Savunma Sanayi Forumu ile başlayacak. NATO tarihinde şimdiye kadar gerçekleştirilecek en kapsamlı savunma sanayi forumu olarak gösterilen etkinliğin açılış konuşmasını NATO Genel Sekreteri Mark Rutte yapacak.
Forumda ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in de katılımcılara hitap etmesi bekleniyor. NATO üyesi ve ortak ülkelerden üst düzey yetkililer ile savunma sanayisi temsilcileri, iş birliği ve ortak projeleri değerlendirecek.
Diplomatik Temaslar Gün Boyu Sürecek
İlk günün programı kapsamında saat 17.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile İstanbul İşbirliği Girişimi üyesi Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin temsilcileri bir araya gelecek.
Aynı saatlerde Ay Yıldız Karargâhı'nda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in ev sahipliğinde savunma bakanları onuruna resepsiyon düzenlenecek.
Akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde devlet ve hükümet başkanları ile eşleri için resepsiyon ve resmi akşam yemeği gerçekleştirilecek. Günün ilerleyen saatlerinde NATO-Ukrayna Dışişleri Bakanları Konseyi ile Kuzey Atlantik Konseyi Savunma Bakanları çalışma yemekleri de yapılacak.

Liderler Ana Oturumda Buluşacak
Zirvenin ikinci gününde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve müttefik ülke liderlerinin açıklamalarda bulunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rutte, devlet ve hükümet başkanlarını resmi törenle karşılayacak. Daha sonra zirvenin geleneksel aile fotoğrafı çekilecek.
Saat 11.15'te başlayacak Kuzey Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda ittifakın öncelikli güvenlik başlıkları ele alınacak. Zirvenin, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin saat 15.00'te düzenleyeceği basın toplantısıyla tamamlanması planlanıyor.
Gündemde NATO'nun Geleceği Var
Ankara Zirvesi'nin en önemli gündem başlıkları arasında, Avrupa'nın konvansiyonel savunmada daha fazla sorumluluk üstlenmesi, ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığının yeniden şekillendirilmesine yönelik değerlendirmeler ve "NATO 3.0" vizyonu yer alıyor.
Transatlantik ilişkilerde son dönemde yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, zirvede müttefik ülkelerin birlik, dayanışma ve ortak güvenlik anlayışını vurgulayan güçlü mesajlar vermesi bekleniyor.
Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)