36.NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Ankara'da gerçekleştirilen Savunma Sanayii Forumu'nda konuşan Mark Rutte, İttifakın savunma kapasitesini güçlendirecek yeni hava platformları ve gözetleme sistemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Rutte, NATO bünyesinde geliştirilen yeni hava araçlarının hem güvenliği artıracağını hem de Atlantik'in iki yakasında ekonomik katkı ve istihdam sağlayacağını söyledi.
NATO'nun İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) kabiliyetini daha da güçlendirmek amacıyla insansız hava araçlarını envanterine kattığını belirten Rutte, bu platformların geniş deniz sahalarında gece gündüz kesintisiz görev yapacağını ifade etti.
Yüksek irtifada uzun süre görev yapabilen yeni nesil hava araçlarının açık denizler başta olmak üzere geniş bölgeleri etkin biçimde izleyebileceğini dile getiren Rutte, bu sayede tehditlerin daha erken tespit edileceğini, deniz ulaştırma hatlarının korunacağını ve zorlu coğrafyalardaki operasyonlara önemli destek sağlanacağını kaydetti.
Yeni hava platformlarının büyük bölümünün NATO ülkelerinde üretildiğini vurgulayan Rutte, bu projelerin Avrupa ile Kuzey Amerika arasında savunma sanayii alanındaki ortaklığın en güçlü örneklerinden biri olduğunu söyledi.
Rutte, "Bu araçlar yalnızca güvenliğimizi artırmıyor, aynı zamanda Atlantik'in her iki yakasında da istihdam oluşturuyor. Transatlantik işbirliği tam da bu şekilde hayata geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut Boeing E-3 Sentry AWACS erken uyarı uçaklarının uzun yıllardır NATO'nun "gökyüzündeki gözleri" olarak görev yaptığını hatırlatan Rutte, bu filonun artık teknolojik ömrünü tamamladığını ifade etti.
Yerine yaklaşık 10 adet Saab GlobalEye erken uyarı ve kontrol uçağının tedarik edileceğini açıklayan Rutte, yeni sistem sayesinde NATO'nun hava gözetleme ve erken uyarı kapasitesinin uzun yıllar boyunca güçlü şekilde sürdürüleceğini söyledi.
GlobalEye platformunun hava, kara ve deniz unsurlarını tek bir sistem üzerinden eş zamanlı takip edebildiğini belirten Rutte, uçağın balistik ve seyir füzeleri dahil olmak üzere gelişmiş tehditleri tespit etme, izleme ve tanımlama konusunda yüksek kabiliyete sahip olduğunu vurguladı.
Programın Avrupa ve Kanada'nın öncülüğünde, ABD'nin katkılarıyla yürütüldüğünü aktaran Rutte, bu projeyi NATO'nun ortak üretim anlayışının başarılı örneklerinden biri olarak nitelendirerek, "Bu gerçekten büyük bir başarı hikâyesidir ve NATO iş birliğinin somut bir ürünüdür." ifadelerini kullandı.
Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)