Toplam 710 milyar metreküp rezerve ulaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, yeni doğalgaz rezervi ile ilgili ayrıntıları düzenlediği basın toplantısında paylaşarak enerjide bağımsızlığın hedeflendiği mesajını verdi.

Toplam 710 milyar metreküp rezerve ulaştık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam itibariyle Karadeniz'de Çaycuma-1 sahasında yürütülen sondaj faaliyetleri sırasında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunun müjdesini paylaşmıştı.

Rezervin piyasalardaki karşılığı 1 trilyon dolar

Böylelikle yeni değerlendirmelerle birlikte keşfedilen toplam miktar 710 milyar metreküpe ulaştı. Keşfedilen toplam miktarın uluslararası küresel piyasalardaki güncel karşılığı 1 trilyon doları buldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni doğalgaz keşfinin detaylarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

"İlk gaz mart ayında sisteme verilecek"

Bakan Dönmez, toplam 710 milyar metreküp rezerve ulaşılmış olduğunu belirterek, amaçlananın "enerji bağımsızlığı" olduğunu aktardı ve eğer bir aksilik yaşanmazsa mart ayının sonuna doğru ilk gazın sisteme verilmiş olacağını da dile getirerek, "Bir aksilik çıkmadığı takdirde mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız." dedi

"Sakarya gaz sahasındaki çalışmalar devam ediyor"

Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğalgazı karaya çıkartma çalışmalarının deniz tabanında, sondaj kuyularında ve karada olmak üzere üç aşamada devam ettiğini belirten Bakan Dönmez, şu bilgileri verdi:

"Sahada yoğun çalışmalar devam ediyor. Deniz üzerinde 50'yi aşkın gemi çalışmalara eşlik ediyor. Gazı karaya taşıyacak üç hattan 170 kilometrelik ana hat tamamlandı. Glikol basan hattımız tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık. Günlük 10 milyon metreküp işleyecek santral hazır. Doğalgaz keşfi Tuna1 ile başladı. 10 kuyuya kadar çıktı. Şimdi 2026'ya kadar 30'un üzerinde yeni kuyu açacağız. Sahada 8 bin kişi çalışıyor. 3 sondaj gemisi aralıksız çalışıyor. Sistem uzaktan kontrol edilecek. 'Zeki' ismi verdiğimiz yazılımla takip edilecek."

"Türkiye'nin yüzyılı enerjinin de yüzyılı olacak"

Bakan Dönmez, yeni keşifle ilgili olarak da 29 Ekim'de Fatih sondaj gemisinin aramalara başladığını ve iki ay aradan sonra da keşif yaptığını belirtti. Yeni keşfin 58 milyar metreküp üretilebilir rezerve sahip olduğunu aktaran Dönmez, Türkiye'nin yüzyılının enerjinin de yüzyılı olacağını dile getirdi.

"Enerjide kendi kaynaklarımıza yöneldik"

Dönmez, enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu hatırlatarak, enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji bağımsızlığını yakalamak için kendi kaynaklarımıza yöneldiğimizi belirtti.

Petrolde günlük üretim hedefi: 100 bin varil

Kara da da olumlu sonuçlar alındığını ileten Dönmez, devletin günlük 65 bin varil petrol ürettiğini, özel sektörün de 15 bin varil üretimde bulunduğunu ve bu konuda da hedefin günlük 100 bin varil olduğunu açıkladı.

İlk keşfin kapasitesi arttı

Dönmez'in aktarımına göre ilk keşfin kapasitesi de açılan 13 kuyu ile modelleme yapılarak yeniden değerlendirildi. 540 milyar metreküp keşif 652 milyar metreküp olarak yeniden ölçümlendi.

Basının sorularını cevaplandırdı

Bakan Dönmez, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdeniz'de yürütülen doğalgaz arama çalışmalarına değinen Dönmez, bu kapsamda Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Yörükler-1 kuyusunda çalışmalarını tamamladığını ve Mersin'in Taşucu açıklarındaki 2. lokasyonda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

"Kendi kıta sahanlığımızda, kendi yetki alanımızda arama ve sondaj faaliyetlerine devam edeceğiz"

Dönmez, "Biz daha önce de söylediğimiz gibi kendi kıta sahanlığımızda, kendi yetki alanımızda arama ve sondaj faaliyetlerine devam edeceğimizi ifade etmiştik. Orada bir iş planı çerçevesinde bu süreç devam ediyor." dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge'nin 6 numaralı parselindeki gaz keşfine değinen Dönmez, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını anımsattı.

"Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var"

Dönmez, "Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda da Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması gerektiğini Dışişleri Bakanlığımız da yaptığı açıklamalarda ifade etti." diye konuştu.

"Gaz cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacak"

Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna ilişkin soru üzerine Dönmez, gazın cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacağını vurgulayarak, "Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var." ifadesini kullandı.

ensonhaber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Doğalgaz faturası ne kadar süre ücretsiz olacak? İşte detaylar
Yaşam

Doğalgaz faturası ne kadar süre ücretsiz olacak? İşte detaylar

"Doğalgaz faturası ne kasar süre ücretsiz olacak? Bedava doğalgaz uygulaması ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor?" sorusuna çevrildi. İşte 2023 bedava doğalgaz tarihleri...

Karadeniz gazı kaç yıllık ihtiyacı karşılayacak? Rakam gururlandırdı
Bölgesel

Karadeniz gazı kaç yıllık ihtiyacı karşılayacak? Rakam gururlandırdı

Bakan Dönmez, "Keşfimiz, tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip" dedi

Karadeniz'de doğalgaz ne zaman çıkarılacak? İşte tarih
Bölgesel

Karadeniz'de doğalgaz ne zaman çıkarılacak? İşte tarih

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı sonrasında doğalgazla ilgili açıklamada bulunarak, gazın 20 Nisan'da çıkarılacağını söyledi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çaycuma'da 58 milyar metreküplük rezerv müjdesi
İş Dünyası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çaycuma'da 58 milyar metreküplük rezerv müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Çaycuma 1 sahasında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettiğini duyurdu.

Şehit ve gazi yakınları İmamoğlu'na Büyük Tepki
İş Dünyası

Şehit ve gazi yakınları İmamoğlu'na Büyük Tepki

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas Gündüz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hizmet yapmadığını ileri sürerek eleştirdi.

Mustafa Bozbey Bursalılardan Destek İstedi!
İş Dünyası

Mustafa Bozbey Bursalılardan Destek İstedi!

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “Bursa’da Kentsel dönüşüm yapılmadı. Kentsel dönüşüm diyenler bu sözcüğe hakaret ediyorlar” dedi.