Antalya

Zorunlu Trafik Sigortası'nda Arz Sorunu Çözülecek

SEDDK, zorunlu trafik sigortasında poliçe kesilememesi sorununu çözmek amacıyla "Riskli Sigortalılar Havuzu" ve "Trafik Teklif Platformu" uygulamalarını hayata geçirdi. Bu uygulamalar ile birlikte, zorunlu trafik sigortası arz sorununun çözülmesi bekleniyor.

Zorunlu Trafik Sigortası'nda Arz Sorunu Çözülecek

Zorunlu Trafik Sigortası'nda Yeni Dönem

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında poliçe kesilememesi sorununa çözüm getirmek amacıyla yeni bir uygulama başlattı.

SEDDK tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esaslarına ilişkin yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre, belirtilen süre içinde sigorta prim teklifi alamayan araçların, risk grubundan bağımsız olarak "Riskli Sigortalılar Havuzu" içinde değerlendirilmesine ve bu grup için ödenecek maksimum prim tutarlarının belirlenmesine SEDDK yetkili oldu.

SEDDK ayrıca, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık olarak yüzde 30'unu oluşturan arz sorununu çözmek için "Trafik Teklif Platformu" hayata geçirdi. Platformda 27 sigorta şirketi zorunlu olarak yer alacak, ancak isteyen acenteler de katılabilecek.

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, bu konuda yaptığı açıklamada en büyük teknik sorunun acentelerle ilgili olduğunu belirtti. Şu anda, bir acentenin herhangi bir sigorta şirketinin ürününü satıp poliçe düzenleyebilmesi için acentelik sözleşmesinin gerektiğini ve aksi takdirde iş yapamayacağını vurguladı. Eroğlu, pilot uygulamada acentelerin kendi şirketleri ile başlayacaklarını ve daha sonra "dijital platformda acentelik sözleşmesi olmadan da poliçe düzenleyebilir" şeklinde bir yönetmelik yapacaklarını ve sonrasında yasal düzenlemeyi değiştireceklerini belirtti.

Yeni uygulamayla birlikte, zorunlu trafik sigortası teklifi alamayan araç sahipleri, "Riskli Sigortalılar Havuzu" içinde değerlendirilecek ve bu grup için ödenecek maksimum prim tutarlarını SEDDK belirleyecek. Bu uygulama, zorunlu trafik sigortası poliçesine erişimi zor olan araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine katkıda bulunacak.

"Trafik Teklif Platformu" ile birlikte, sigorta şirketleri, kendi acenteleri aracılığıyla değil, platform üzerinden teklif verebilecekler. Bu uygulama, sigorta şirketlerinin pazara erişimini kolaylaştıracak ve rekabeti artıracak.

Acentelerle ilgili teknik sorunun çözülmesi için ise SEDDK, pilot uygulamada acentelerin kendi şirketleri ile başlamasını ve daha sonra gerekli düzenlemeleri yapacağını belirtti. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte, acenteler de "Trafik Teklif Platformu" üzerinden poliçe düzenleyebilecek ve zorunlu trafik sigortası arz sorununun çözümüne katkıda bulunabilecek.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem! Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş Dünyası

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem! Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başladı. Sigorta Aracıları Teklif Platformu ile sürücüler poliçeye kolayca ulaşabilecek. Teklif vermeyen şirketler de kolayca tespit edilecek.

Tavan Fiyatlar Belli Oldu! İşte il il zorunlu trafik sigortası fiyatları
Yaşam

Tavan Fiyatlar Belli Oldu! İşte il il zorunlu trafik sigortası fiyatları

Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları, 1 Ocak 2024 itibarıyla yüzde 10 oranında zamlandı. İstanbul'da en düşük trafik sigortası primi 3 bin 706 lira, en yüksek ise 22 bin 236 lira oldu.

Canbega ile tarzınıza tarz katın! Bucak'ta hizmete açıldı! Açılışa özel indirimler kaçmaz
Tanıtım

Canbega ile tarzınıza tarz katın! Bucak'ta hizmete açıldı! Açılışa özel indirimler kaçmaz

Erkeğe dair tüm ürünlerin bulunduğu Canbega, 3. şubesini Burdur'un Bucak ilçesinde hizmete açtı. Renkli ürünleriyle dikkat çeken Canbega'da erkekler için giyim, aksesuar, kozmetik ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Oba Makarna Halka Arz Edildi! Pay Başına Fiyat 39,24 TL
Yaşam

Oba Makarna Halka Arz Edildi! Pay Başına Fiyat 39,24 TL

Son 10 yılda Türkiye'nin makarna ihracat şampiyonu olan Oba Makarna, halka arzdan elde edilecek gelir ile üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırmayı planlıyor.

Düzenleme arzı artırdı Fiyatlar gerilemeye başladı
Yaşam

Düzenleme arzı artırdı Fiyatlar gerilemeye başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerinin konut arzını artırdığını ve özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını belirtti.

İETT Otobüs Arızası Nedeniyle Unkapanı Köprüsü'nde Trafik Felci Oluştu
3. Sayfa

İETT Otobüs Arızası Nedeniyle Unkapanı Köprüsü'nde Trafik Felci Oluştu

Beyoğlu’nda arızalanan İETT otobüsü, uzun süre yolda kalınca yağmurun da etkisiyle Unkapanı Köprüsü’nde trafik felç oldu