BUCAK SALEBİ TANITIM VE ÇOĞRAFİ İŞARET (MAHREÇ) BAŞVURUSU YAPILDI.

Salebin merkezi olan Bucak'ta, Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden özenle toplanan yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep için Çoğrafi İşaret (mahreç) başvurusunda bulunuldu.

Salebin merkezi olan Bucak’ta, Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden özenle toplanan yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep için Çoğrafi İşaret (mahreç) başvurusunda bulunuldu.

Bucak Kaymakamlığı,Bucak ilçe Tarım orman Müdürlüğü , Bucak Belediye Başkanlığı, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası, Bucak Ziraat Odası işbirliği ile hazırlanan Coğrafi işaret (mahreç) için ocak ayı itibarı ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu beraberinde Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Orman ve Tarım ilçe Müdürü Ahmet Gönenç, Bucak TSO Başkanı Hasan yalçın Meçikoğlu ve Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel ile birlikte Küçük Sanayi Sitesinde taş değirmeninde salep öğütüp Coğrafi işaret (mahreç) duyurdular. Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Türkiye üretilen salepler arasında en fazla talep gören salebin Bucak salebi olduğunu, Bucak salebinin hem kıvam, hem arama açısından daha fazla tercih edildiğini belirterek şöyle dedi. “Salep soğuk kış günlerin vazgeçilmez içeceği, soğuk kış günlerinde bizleri grip ve bazı hastalıklardan korurken, yaz aylarında sıcağın dayanılmaz dönemlerinde dondurmada kullanılarak, dondurmaya kıvam ve lezzet veriyor. Ülkemizde salep üretim her ne kadar üretilse de kültür olarak ticari anlamda başarılabilinmiş bir ürün değil. Ülkemizin dört bir yanından toplanan salepler Bucak’a geliyor ve Bucak’taki tüccarlar tarafından alınıp, işlendikten sonra iç ve dış piyasaya sürülüyor. Bucak’a gelen saleplerin büyük bir çoğunluğu Toros dağlarının yüksek rakımlı alanlarda yetişiyor. İşte Bucak salebinin gerçek aromasının işte bu iklim veriyor. Cumhurbaşkanımızda “çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi” övgü dolu sözüyle bu kıvamı ve aromayı dile getirmiştir” dedi. Kaymakam Tanrıkulu vatandaşlara kış aylarının vazgeçilmez sıcak içeceği kaliteli salep içebilmeleri için Bucak salebini önerdi. Yaz aylarında ise Bucak salebinden yapılan dondurmaları tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE’DE 60 TONLUK SALEP ÜRETİMİNİN 35 TONU BUCAK’TA YAPILIYOR

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu Türkiye genelinde yaklaşık 60 tonluk salep üretiminin 35 tonunu Bucak karşıladığını söyledi. Kaymakam Tanırıkulu “Ülkemizde yaklaşık 60 ton salep üretiminin 35 tonunu Bucak ilçesi sağlamakta. Bu büyük bir rakam. Bucak salebini tescillendirmemiz gerekiyordu. Bu çalışmayı İlçe Orman ve Tarım Müdürlüğü koordinasyonuyla kaymakamlık, belediyemiz, ticaret odamız ve ziraat odamız ile beraber Bucak Salebini nasıl tescillendirir, nasıl marka değeri haline getirebiliriz bunun çalışmalarını yaptık. Geçen hafta Ocak 2020 itibarı ile Bucak salebinin Coğrafi işaret (mahreç) tescil başvurusunda bulunduk” dedi. Kaymakam Tanrıkulu Bucak salebinin tescili ile markalaşmaya gidileceğini, hakiki Bucak salebini hakiki Bucak salebi olarak devam edip, piyasaya Bucak salebi olarak girmesini süreklilik sağlamak olduğunu, tescil ve patent belirli standartlarda olduğu için, aynı standartlar ile Bucak salebinin kalitesi ile sürekliliğini sağlamak olduğunu belirtti.

TOPLANAN İKİ SALEPTEN BİRİ BIRAKILMALI

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu salebin pazarının Bucak olduğunu belirterek, salebin neslini yaşatmak ve salep üretiminin sürekliliği için salebi toplayan, üreten ve Pazar piyasasında herkese iş düştüğünü söyledi Kaymakam Tanrıkulu “Salep asıl orkide bitkisinden elde edilmektedir. Orkide bitkisini salebe dönüştürmek için özellikle dağlarda toplayanlara büyük iş düşüyor. Orkide bitkisi genelde iki kök olur bu köklerden bir tanesini salep için alırsak, diğerini mutlaka bırakmalıyız ki, gelecekte hem orkide bitkisinin, hem de salebin sürekliliği için korumuş oluruz. Bu konuda hem toplayanlara hem de Pazar sektöründe olanlara büyük iş düşüyor” dedi.

Bucak Kaymakamı ve beraberindekiler Bucak salebinin ocak 2020 tarihi itibarı ile Coğrafi işaret (mahreç) başvurusunun yapılmasından dolayı Küçük Sanayi Sitesinde taş değirmende salep yumrularını öğüterek elde edilen saf salepten salep ikramında bulundular. Haber Halim Akça

BUCAK SALEBİTANITIM VE ÇOĞRAFİ İŞARETTürkiyeBurdurBucak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.