PSİKOLOJİK DANIŞMAN GONCA DALÇIK YAZDI

Çocuklarda ‘’ Terapi’’ Bir çok aile gözü kapalı çocuğunu bir psikoloğa bir psikolojik danışmana artık rahatlıkla götürebilmedir.

Çocuklarda ‘’ Terapi’’

Bir çok aile gözü kapalı çocuğunu bir psikoloğa bir psikolojik danışmana artık rahatlıkla götürebilmedir. Karnı ağrıyınca dahiliyeye dişi ağrıyınca diş hekimine götürülmesi kadar yaşadığı problemi aşmak için de bizlere getirilmesi çok umut verici durum. Yalnız hala psikolojik destek hakkında aşmamız gereken birkaç olgu mevcut. Bunları yaşadıklarımdan yola çıkarak ufak ufak netleştirmek istiyorum.

Arzu edersiniz ki çocuk ile yetişkinle kurduğumuz aynı kanaldan iletişim sağlayamıyoruz. Çocukta oyun, resim, masal gibi iletişim yollarını kullanmamız gerekiyor. Hal böyle olunca yetişkin seans sayısı ile çocuk seans sayıları farklılık göstermektedir. Yaşanılan problemin ciddiyetine bağlı olarak yetişkinde min. 4-5 seansta bir farklılık gözlemlenirken, çocuk için 4-5 seans terapistine güvenmesi için geçen süre olarak belirlenmektedir. En çok karşılaştığım şey çocukla bir kez görüştükten sonra bir sonraki hafta aileyi çağırıp nasılsınız, neler yaptınız gibi soruları yönelttiğimde ‘’aynı ..…’da bir farklılık yok, hala aynı davranışlarını sürdürüyor’’ gibi cümleler duymam oluyor. Burada şu sorunun cevabına netlik kazandırmak gerekiyor. Bir oyun terapisi ne zamanda sonuçlanır?

Bu süre çocuğun yaşadığı travmanın ciddiyetine, problemin yeni ya da eski oluşuna hatta çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Ortalama bir süre vermek istersek 15-20 seans arası sürmektir. Yani bizim hem çocuğa hem de terapistine farklılaşma için süre tanımamız gerekmektir. 1-2 seans sonunda ‘’hala aynı’’ dediğimiz takdirde hem değişim sürecindeki çocuğumuza hem de terapistine haksızlık etmiş oluyoruz.

Tabiki bu süreci aileye açıklamak bizim görevimiz. Ve açıkladığımız zaman ‘’8 seansta halledemez miyiz, siz bana diyin ki 10 seansta hallederim, çocuk size gelsin.’’ gibi pazarlıklar ile karşı karşıya kalıyoruz. Ne yazık ki bir mal alıp satmıyoruz ve bunun üzerinde pazarlığa oturmamız bir o kadar doğru değil. Çünkü sizin çocuğunuzun yaşadığı problem biricik, sizin çocuğunuzun bunu algılama durumu biricik, yani çocuğunuz benim için biricik. Yani sözüm ona her şeyi olduğu gibi terapiyi de doğanın akışına bırakmamız gerekiyor. Ve İşbirliğini elden bırakmadan çocuğa ve terapiste destek olmamız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman

Gonca Dalçık

Randevu: 0 544 325 32 70

PSİKOLOJİK DANIŞMANGONCA DALÇIKTerapiTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.