Antalya / Kepez

Antalya Dokuma’ya Selçuklu kitabesi

Kepez Belediyesi kentin bir tarihi mirasını daha DokumaParka getirdi. Anadolu Selçuklu dönemine ait burç kitabesinin kopya çalışması DokumaParkta sergileniyor.

Antalya Dokuma’ya Selçuklu kitabesi

Kepez Belediyesi DokumaParkın kültür sanat adası kimliğini kentin kültürel ve tarihi objeleriyle zenginleştirmeye devam ediyor. Adeta açık hava müzesi haline getirilen eski Dokuma Fabrikası alanında oluşturulan botanik parkta Anadolu Selçuklu döneminin mimari izlerini taşıyan ve Yörük kültürünün kente armağanı olan Zeytinli Sarnıcının birebir örneği yapılmıştı. Antalya Kalesinin Tophane kısmındaki surların yıkılması sırasında sökülen ve Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubatın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırıldığı belirlenen 3 metre 22 santimetre yüksekliğindeki kale burç kitabesi de DokumaPark açık hava müzesinde yerini aldı.

DOKUMANIN NIZAMIYESINE KITABE
Eski Dokuma Fabrikasının nizamiye bahçesinde sergilenmesi amacıyla görsel sanatları uzmanlarınca 1926 yılında sökülerek Antalya Müzesine taşınan burç kitabesinin kopya çalışması yapıldı. Aslındaki ebatlarında ve ayrıntılarında yapılan kitabe Bir Zamanlar Antalya Müzesi binasının yanında inşa edilen kale burcuna yerleştirildi. Kitabenin yapımında mermer ve taş malzeme kullanıldı.

SELÇUKLU MÜHRÜ DOKUMADA
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de DokumaParka kazandırdığı kale burcu kitabesinde incelemelerde bulundu. Başkan Hakan Tütüncü yaptığı açıklamada Antalyanın Türkler tarafından fethinin Anadolu Selçukluları devrinde yapıldığını anımsattı. II. Gıyaseddin Keyhüsrevin Antalya Kalesinin burçlarına güzel bir kitabe ile Türklerin mührünü vurduğunu belirten Başkan Tütüncü açıklamasında şunları kaydetti: Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev 1237-1246in yapılmasını emrettikleri o kitabenin bir kopyasını DokumaParkın içerisinde canlandırdığımız bir kale burcunun tam da ortasına yerleştirdik. Buradaki temel amacımız yaşam merkezi olan Dokuma Parkta Gıyaseddin Keyhüsreve ve onun maneviyatının şahsında bütün Anadolu Selçuklularına bir selam göndermekti. Çünkü onlar bu güzel şehri fetih etmeseydi bugün bu güzel şehirde yaşıyor olamayacaktık. Onlara çok şey borçluyuz. Kitabe ile Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir sözüyle övdüğü bu güzel kenti bize kazandıran atalarımıza gönül borcumuzu ödemek onlarla aramızdaki gönül bağını kuvvetlendirmek istedik.

ANTALYAYI IMAR EDENLERE SELAM GÖNDERIYORUZ
Bir yandan şehri imar ederken diğer yandan manevi dinamikleri ihya etmek için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yapmalıyız ve yapacağız da. O yüzden parklarımızın bahçelerimizin tesislerimizin en özel noktalarına kitabeler gibi eserler yaparak ecdadımıza atalarımıza bu güzel şehrin imar ve ihyasında emeği geçenlere katkıda bulunanlara güzel selamlar gönderiyoruz. DokumaParka yaptığımız kitabe ile bu selamlardan birisini uzun yıllar yaşatacağız.

DOKUMA ANTALYA MÜZESI
Türkiyenin önemli 84 mimari eserin minyatürünün açık hava müzesinde sergilendiği Dokuma alanında Antalyanın önemli bir kültür mirası olan Elmalı Arı Sereni ile Likya Tahıl Ambarının birebir kopyası yapılmıştı. Kepezde yaşanan şehirleşmeyi anlatmak amacıyla gecekondu müzesi kazandırılan Dokumada Bir Zamanlar Antalya Müzesi Anadolu Oyuncak Müzesi ile Klasik Otomobiller Müzesi de buluyor.

BURÇ KITABESINDE NE YAZIYOR
Burç kitabesinde Bu mübarek burcun yapılmasını yüce sultan ulu şahlar şahı milletlerin dizginlerinin sahibi dünya sultanlarının sultanı Arap ve Acem hükümdarlarının efendisi ufukların bekçisi dünyanın ve dinin yardımcısı İslamın ve Müslümanların yücelticisi dünyanın ve ahrette Allahın gölgesi fetih babası müminlerin emiri Keykubat oğlu Keyhüsrev emretti deniliyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kerkük Caddesi’nde peyzaj çalışması
Yaşam

Kerkük Caddesi’nde peyzaj çalışması

Kepez Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince, Habibler Mahallesi’ndeki Kerkük Caddesi’ne 70 adet zeytin ağacı dikildi.

Büyük annesinin izinden gidiyor
Spor

Büyük annesinin izinden gidiyor

Büyük annesini rol model alarak Kepez Belediyesi Spor Kulübü’nün ilk cimnastik öğrencilerinden olan Sevinç Özdemir, madalyalara doymuyor.

Şampiyon kızlar Anadolu Şampiyonasında
Spor

Şampiyon kızlar Anadolu Şampiyonasında

Antalya Şampiyonu Kepez’in kadın basketbolcuları, katıldıkları Anadolu Şampiyonasında Çaykur Rizespor’a karşı oynadıkları ilk maçını kazandı

Yeni başkan Mesut Kocagöz, Kepez ailesiyle bayramlaştı! Mesut Kocagöz, bakın neler söyledi
Bölgesel

Yeni başkan Mesut Kocagöz, Kepez ailesiyle bayramlaştı! Mesut Kocagöz, bakın neler söyledi

Mahalli İdareler Seçimi'nden zaferle çıkan yeni başkan Mesut Kocagöz, Kepez Belediye Başkanlığı görevinde ilk bayramlaşma törenini gerçekleştirdi. Mesut Kocagöz, bakın neler söyledi

Kepez'de Kocagöz dönemi başladı
Bölgesel

Kepez'de Kocagöz dönemi başladı

Kepez Belediye Başkanlığı'na seçilen CHP'li Mesut Kocagöz, görevi Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Alanay'dan devraldı.

Kepez Belediyesi Engelli, Yaşlı ve Hastalara Oy Kullanma İmkanı Sunuyor!
Bölgesel

Kepez Belediyesi Engelli, Yaşlı ve Hastalara Oy Kullanma İmkanı Sunuyor!

Kepez Belediyesi Evde Sağlık Hizmetleri ekibi, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde oy kullanmak isteyen, ancak tek başına gitme imkanı olmayan vatandaşlar için iş başında olacak.