Belçika'da ehliyetsiz sürücünün aracına devlet el koyacak

Belçika Federal Meclis Ulaştırma Komisyonu, ehliyeti geri alınmasına rağmen trafiğe çıkan sürücülerin araçlarına el konulmasını ve bu araçların açık artırmayla satılmasını öngören yasa teklifini onayladı. Yıl içinde yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme, özellikle mükerrer ihlalleri engelleyerek trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

Belçika'da ehliyetsiz sürücünün aracına devlet el koyacak

 

 

Belçika’da trafik ihlali nedeniyle ehliyetine belirli bir süre el konulan sürücülerin, bu süre zarfında direksiyon başına geçmesi kesin olarak yasak. Ancak uygulamada bu yasağı ihlal eden sürücüler bulunuyor. Yeni bir yasa teklifiyle birlikte, bu kişilere yönelik yaptırımların önemli ölçüde ağırlaştırılması hedefleniyor.

Het Nieuwsblad gazetesinin haberine göre, ehliyeti geçici olarak geri alınmasına rağmen araç kullandığı tespit edilen sürücülerin araçlarına devlet tarafından el konulacak. El konulan araçların daha sonra açık artırma yoluyla satılması öngörülüyor.

Bu daha sert yaklaşım, Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) milletvekili Wouter Raskin tarafından hazırlanan yasa teklifinde yer alıyor. Teklif, salı günü Meclis Ulaştırma Komisyonu’nda kabul edildi.

Düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için artık yalnızca Genel Kurul onayı gerekiyor. Önlemin, onay sürecinin tamamlanmasının ardından bu yıl içinde yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.

“Trafik suçlularının araçlarını ellerinden alacağız”

Wouter Raskin, Het Nieuwsblad’a yaptığı açıklamada, bazı sürücülerin mevcut yaptırımlara rağmen kuralları ihlal etmeyi sürdürdüğünü belirtti. Raskin, “Trafik suçlularından oluşan sert bir çekirdek, klasik cezalara karşı duyarsız. Bundan böyle bu kişilerin araçlarını, bazı durumlarda potansiyel bir ölüm aracını, kalıcı olarak ellerinden alacağız” ifadelerini kullandı.

Trafik hâkimleri için zorunlu uygulama gündemde

Mevcut mevzuatta bir trafik hâkimi, ağır ya da tekrarlanan ihlallerde araca el koyma kararı verebiliyor. Ancak yeni düzenleme ile bu yetkinin bazı durumlarda zorunlu hâle getirilmesi hedefleniyor. Raskin, sınırlı sayıda istisna öngörüldüğünü, ancak hâkimlerin bu istisnaları ayrıntılı biçimde gerekçelendirmesi gerekeceğini vurguladı.

Şirket ve kiralık araçlar kapsam dışı

Devlet tarafından el konulan araçlar, genellikle daha sonra FOD Economie tarafından açık artırma yoluyla satılıyor. Yasa teklifine göre, hâkimler yalnızca sürücünün kendi adına kayıtlı araçlarına el koyabilecek. Şirket araçları ve kiralık araçlar bu uygulamanın dışında tutulacak.

Raskin ayrıca, ehliyeti geri alınmış bir kişiye bilerek araç verenlerin de hukuki sorumlulukla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

Hâkimlerden eleştiri

Düzenleme bazı trafik hâkimleri tarafından eleştiriliyor. Trafik hâkimi Geert Vandaele, yaptırımın aşırı sert olabileceğini savunarak, “Yasa koyucu, hâkimlerin fazla yumuşak davrandığını düşünüyorsa bunu yasayla düzenleyebilir. Ancak biz her dosyada en uygun ve orantılı kararı vermek zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.

Günde ortalama 91 ihlal tespit ediliyor

Ekim ayında açıklanan resmi verilere göre, 2025’in ilk dokuz ayında polis tarafından 210 binden fazla ehliyet kontrolü yapıldı. Bu kontrollerin yaklaşık 25 bininde, sürücülerin aktif bir ehliyet yasağına rağmen araç kullandığı tespit edildi. Bu durum, günde ortalama 91 ihlal anlamına geliyor.

Yetkililer, yeni düzenlemenin özellikle tekrarlanan ihlallerin önüne geçmeyi ve trafik güvenliğini artırmayı hedeflediğini belirtiyor. kaynak:sonhaber.eu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!
Haber

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!

Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.