Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Semra Dinçer, kamuoyuna ve CHP Yurt Dışı Birlikleri üyelerine yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, bazı CHP Yurt Dışı Birliklerinin başkan ve yönetim kurulu üyelerinin kişisel siyasi tercihlerini farklı partilerden yana kullandıklarını açıklamalarının ardından, dernek isimleri ve kurumsal kimliklerinde değişiklik yapmaya yönelik girişimlerde bulunduklarının görüldüğü belirtildi.
Dinçer, söz konusu gelişmeler üzerine yurt dışındaki partililerden ve vatandaşlardan CHP Genel Merkezi'ne çok sayıda yazılı ve sözlü başvuru ulaştığını ifade ederek, başvurularda işlemlerin üyelerin bilgisi ve iradesi dışında gerçekleştirildiğine yönelik ciddi itirazların yer aldığını aktardı.
"Birlikler CHP'nin Görevlendirmesiyle Kuruldu"
Açıklamada, CHP Yurt Dışı Birliklerinin, CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun görevlendirmesi ve CHP Yurt Dışı Örgütlenme Yönetmeliği çerçevesinde, faaliyet gösterdikleri ülkelerin hukukuna uygun şekilde dernek statüsünde kurulan yapılar olduğu vurgulandı.
Bu birliklerin kurumsal temsil yetkilerini ve siyasi meşruiyetlerini Cumhuriyet Halk Partisi'nden aldığı belirtilirken, aynı zamanda bulundukları ülkelerin hukuk düzenine uygun hareket etmekle yükümlü olduklarının altı çizildi.
"Gerçek Sahip Üyelerdir"
Semra Dinçer açıklamasında, derneklerin gerçek sahibinin yönetim kurulları değil, üyeler olduğunu belirterek, yönetim kurullarının yalnızca tüzüklerinde belirlenen yetkiler çerçevesinde belirli sürelerle görev yapan organlar olduğunu ifade etti.
Yönetim kurullarının üyelerden yetki almadan veya genel kurul kararı olmaksızın dernek adını değiştiremeyeceği, siyasi yönelimini farklı bir partiye taşıyamayacağı ya da kurumsal kimliğini başka bir siyasi oluşumla özdeşleştiremeyeceği kaydedildi.
"Hukuki Sonuçlar Doğurabilir"
Açıklamada, üyelerin bilgisi dışında yönetim kurulu kararıyla gerçekleştirilmeye çalışılan isim değişiklikleri veya derneklerin farklı bir siyasi parti adına hareket eder hale getirilmesine yönelik girişimlerin yalnızca siyasi etik açısından değil, dernekler hukuku bakımından da ciddi hukuki sonuçlar doğurabilecek nitelikte olduğu ifade edildi.
CHP'nin demokratik siyasetin ve çoğulculuğun savunucusu olduğu belirtilen açıklamada, bireylerin farklı siyasi partilerde siyaset yapma tercihine saygı duyulduğu ancak kişisel siyasi tercihlerin üyelerin ortak iradesiyle kurulmuş kurumsal yapılara yönetim kurulu kararıyla taşınmasının demokratik meşruiyet ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı.
Genel Kurul Çağrısı
Semra Dinçer, ilgili birliklerin başkan ve yönetim kurullarını siyasi etik ilkelerine, CHP'nin kurumsal sorumluluğuna ve bulundukları ülkenin hukuk düzenine uygun hareket etmeye davet etti.
Açıklamanın sonunda ise çözümün, birliklerin genel kurullarının toplanması, toplantı tarihinin, gündeminin ve oylama usulünün tüm üyelere önceden duyurulması ve farklı görüşlerin özgürce ifade edilerek her üyenin iradesinin karara yansımasının sağlanması olduğu belirtildi.
Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)