İlknur Cansu Koplay

Fizyoterapi Nedir ?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Fizyoterapi Nedir ?' adlı köşe yazısı

İlknur Cansu Koplay

Ø Fizyoterapi, bazı sebeplerle kaybedilen fonksiyonel kabiliyetleri geri kazandırmayı, iyileştirmeyi veya geliştirmeyi sağlar. Manuel terapi(Elle uygulanan terapi),Manipülasyon(Eklem hizalama-rahatsız hissedilen bölgeye uygulanan manevralar),mobilizasyon (eklemlerde oluşan hareket kısıtlılıklarını giderir.),fasyal uygulamalar,tetik nokta terapileri,konnektif doku masajı,traksiyon(Çekme kuvvetiyle yumuşak dokuların gerilmesi ve eklem yüzeyleriyle kemik yapılarının birbirinden ayrılması),Bantlama ve terapatik odaklı egzersizi içerir.

Ø Fizyoterapi kişilerin hayatları boyunca hareket, kuvvet ve genel iyilik halinin korunması, yenilenmesi ve maksimum hale getirilmesi için kullanılan bir terimdir.

Ø Rehabilitasyon ise patolojik süreçler ve bunun sonucunda ortaya çıkan bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan bozukluklar ve fonksiyonel problemleri olan kişilerin bağımsızlığını artırmayı amaçlayan hedef odaklı bir tedavi sürecidir.

Ø Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde hedef, meydana gelen sakatlığa karşı, optimal fonksiyonu elde etmek ve koruyucu rehabilitasyonla meydana gelecek sakatlanmaları önlemeye yönelik neler yapılabilir değerlendirerek günlük yaşam aktivitelerini düzenlemektir.

Fizyoterapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır ?

Fizyoterapideki amaç sağlıklı, hareketli ve bağımsız yaşam kabiliyetini sağlamaktır. Fizyoterapi, sağlıklı bireylerin sağlıklarını devam ettirmelerini sağlarken, bazı hastalıkların tedavisinde ve ağrı yönetiminin sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. Ağrı sorunu olan hemen herkese fizyoterapi uygulanabilir.

Fizyoterapi tedavisi bir çok hastalıkta bir çok olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Bu olumlu sonuçlardan bazı durumlar ise şöyledir:

· Kas-iskelet sisteminde ağrıları olan kişilerde ağrı yönetimini sağlar.( Bel-Boyun fıtığı,Bel kayması,Kanal daralması,Kas yırtıkları,Donuk Omuz,Diş Sıkma problemleri,Karın Ağrıları,Kramplar vb.)

Akciğer, kalp veya solunum yolu hastalarının daha kaliteli nefes alıp vermelerini sağlar.

Beyin veya sinir hasarı gibi nörolojik durumlardan kaynaklanan felç, multipl skleroz veya parkinson hastalarının hareket kabiliyetlerinin geri kazanımını veya geliştirilmesini sağlar.

Kadınlarda kronik pelvis tabanlı kas ağrı sendromunu tedavi eder. Bununla birlikte kadın sağlığına yönelik hastalıklarda aktif rol oynar.

Erkek sağlığına yönelik erken boşalma, idrar kaçırma, pelvik taban kasları zayıflığında yine erkek sağlığı fizyoterapisi etkin rol oynar.

Ortopedik ameliyat sonrasında güçsüzleşen eklem ve kaslarda hareket kabiliyetini yeniden kazanılmasını ve ağrının giderilmesine yardımcı olur.

Cerrahi sonrası açığa çıkan hareket kısıtlılıkları

Dolaşım bozukluğu sebebiyle kol ve bacaklarda şişme görüldüğünde uygulanır. Buna lenf – ödem terapisi de denilmektedir. Sadece fizyoterapistler tarafından uygulanır.

Skolyoz tedavisinde schroth metodu dediğimiz yöntemler de yine fizyoterapistler tarafından uygulanır.

Fizyoterapi Nasıl Uygulanır ?

Fizyoterapi, kişinin rahatsızlığına göre belirlenen tedavinin, manuel dediğimiz el yordamıyla bazen çeşitli elektronik cihazlar yardımıyla ve bunları kombine eder egzersiz sistemleriyle birlikte bu konuda eğitim almış lisanslı bir fizyoterapist tarafından uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Fizyoterapi uygulamaları sadece ama sadece yetkin ve etkin fizyoterapistler tarafından uygulanabilmektedir. Fizyoterapi’ye özgü genel olarak tedavi çeşitlerine bakarsak;

· Dokuların iyileştirilmesinde kanıta dayalı tıp metotlarının terapatik düzeyde tüm Dünyada olduğu gibi uygulanması.

· Ağrıları azaltmak için ise vücudun özel noktalarına dolaşımın hızlandırmasını sağlayacak manuel terapi teknikleri uygulanır.

· Manuel metotlarla aynı zamanda eklemlere hareketlilik kazandırılır, kaslar güçlendirilir.

· Manuel terapi metotlarında osteopati, ortopedik manipulatif fizyoterapi gibi metotlarlada bütüncül çalışılabilir ve patolojik olmayan ağrı durumlarında ciddi başarılar ve iyileşmeler sağlanabilir.

· Kasları güçlendirmede compex dediğimiz elektrik akımı ve egzersiz, kemiğin iyileştirilmesinde de geçerliliği ve uygulanabilirliği olan manyetik terapi teknikleri kullanılır.

· Ayrıca holistik dediğimiz bütüncül terapi çatısı altında da kanıta dayalı ve bilimsel tıp çerçevesinde duygusal sebeplerini değerlendirmek önemli rol oynar.Ben Thetahealing tekniğini kullanıyorum. Psikonöroimmünoloji, osteopati,. Diğer terapi metotlarıda fizyoterapide kullanılmaktadır.

Bu tedavilerin dışında da kişinin bireysel durumuna göre farklı tedavi yöntemleri izlenebilir. Her tedavi kişinin kendi özelliklerine göre uygulanır. Çünkü sağlık kişiye özeldir.

Fizik Tedavisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

· Ağır sporlarda meydana gelen yaralanmalarda,

· Ortopedik rahatsızlıklarda,

· Bel-Boyun fıtığı,Bel kayması,Kanal daralması,Kasık fıtığı

· Kadın hastalıklarında; Adet ağrıları,düzensizlik,Polikistik Over,Sistit,Rahim sarkması,Rahim kalınlaşması,Cinsel Problemler,Boşaltım Problemleri

· Sinir- kas hastalıklarında,

· Kronik ağrıların tedavisinde,

· Romatizmal hastalıklarda,

· Diyabet ve osteoporoz gibi metabolik hastalıklarda,

· Yaşlı rehabilitasyonlarında,

· Kardiyopulmoner rehabilitasyonlarda,

· Migren rahatsızlıklarında,

· Skolyoz, kifoz, lordoz gibi omurga problemlerinde,

· Bel fıtığı ve boyun fıtığı problemlerinde,

· Doğuştan gelen veya sonradan oluşan eklem ve kemik bozukluklarında en iyi fizik tedavisi yöntemlerini kullanarak yaşam standartlarınızı yükseltebilirsiniz.

 

Fizyoterapist-Yoga Eğitmeni-Uluslararası Thetahealing Eğitmeni

İLKNUR CANSU KOPLAY

 

ADRES

Oğuzhan Mah. Cumhuriyet Cad. No:30 Kat:1 Daire:12 Berel Plaza

Burdur\Bucak

İLKNUR CANSU KOPLAY FİZYOTERAPİ DANIŞMANLIK VE YOGA MERKEZİ

İletişim

İnstagram:@ilknurcansukoplay

Telefon:0536 722 98 44

Mail:ilknurcansukoplay@gmail.com

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlknur Cansu Koplay Diğer Yazıları

11
NİSAN

2022

Pelvik Taban Rehabilitasyonu

İlknur Cansu Koplay'ın 'Pelvik Taban Rehabilitasyonu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2022

Thetahealing® Nedir?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Thetahealing® Nedir?' adlı köşe yazısı Devamı

06
MART

2022

Tetik nokta nedir?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Tetik nokta nedir?' adlı köşe yazısı Devamı

08
ŞUBAT

2022

Manuel Terapi

İlknur Cansu Koplay'ın 'Manuel Terapi' adlı köşe yazısı Devamı

27
OCAK

2022

Fizyoterapi Nedir ?

İlknur Cansu Koplay'ın 'Fizyoterapi Nedir ?' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Deprem Felaketinde Kaybettiği Kol ve Bacakla Yeniden Doğan Zeynep Büyükardıç!
Yaşam

Deprem Felaketinde Kaybettiği Kol ve Bacakla Yeniden Doğan Zeynep Büyükardıç!

6 Şubat’ta meydana gelen depremlere Kahramanmaraş’ta 7 katlı bir binada yakalanıp sağ kolunu ve sağ bacağını kaybeden fizyoterapist Zeynep Büyükardıç, 9 yıllık fizyoterapistlik mesleğine ülkenin tek ampute fizyoterapisti olarak Gaziantep’te devam ediyor.

Fizyoterapist Ali Demirezen Bucak'ta hizmetinizde! Açılışa Özel Kampanya
Tanıtım

Fizyoterapist Ali Demirezen Bucak'ta hizmetinizde! Açılışa Özel Kampanya

Fizyoterapist Ali Demirezen, Burdur'un Bucak ilçesinde yeni bir klinik açarak hizmete başladı. Klinikte boyun ağrısı, bel ağrısı, bel fıtığı, nörolojik hastalar, felç gibi birçok rahatsızlığa yönelik fizik tedavi hizmeti sunulacak.

Niğde'de Lenfödem Tedavisi Artık Hastanede Uygulanıyor
Sağlık

Niğde'de Lenfödem Tedavisi Artık Hastanede Uygulanıyor

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde lenfödem tedavisi Fizyoterapist Fatma Karasolak tarafından hastalara uygulanmaya başladı.

Bucak Fizyotime Sağlıklı Yaşam Merkezi Açıldı
Tanıtım

Bucak Fizyotime Sağlıklı Yaşam Merkezi Açıldı

Burdur'un Bucak ilçesinde, Bucak Fizyotime Sağlıklı Yaşam Merkezi düzenlenen açılışla hizmete açıldı. Detaylar haberimizde...

Zonguldak Elmas Park'ta Fizyoterapistlerden Ameliyatsız Tedavi İmkanı
Sağlık

Zonguldak Elmas Park'ta Fizyoterapistlerden Ameliyatsız Tedavi İmkanı

Zonguldak vatandaşlar ameliyatsız şekilde kurtuluyor.

Bucak'ta Fizyo Evim Hizmete Açıldı | Modern Fizyoterapi Hizmeti
Tanıtım

Bucak'ta Fizyo Evim Hizmete Açıldı | Modern Fizyoterapi Hizmeti

Bucak'ta Fizyoterapist Raziye Demir Acar tarafından Fizyo Evim hizmete açıldı. Kliniğin uzman kadrosu bireylerin ihtiyacına göre kişiye özel danışmanlık hizmeti sağlıyor.