
HACIYATMAZ
Hacıyatmazı bilirsiniz değil mi?
İttiğiniz zaman sağa, sola, öne, arkaya sallanıp dursa da kolayca yıkılmaz . Çünkü her yeni duruma göre pozisyon almasını iyi becerir. Onu elinize alıp yüksekten bırakırsanız o zaman yıkabilirsiniz.
İşte bazı insanlar da tıpkı hacıyatmaza benzer. Yıkmanız zordur. Çünkü onlar “her devrin” adamıdır. Bunlara hiç güvenilmez. Çıkarları için en yakınındaki insanlara bile zarar vermekten çekinmezler.
Dik bir duruşları olmadığı için herhangi bir olay karşısında nasıl tavır alacaklarını da önceden kestiremezsiniz.Hani “omurgasız” denilen cinstendir bunlar.
Böyleleri menfaat uğruna her şeyi yapar ama kendi menfaatine dokunmadıktan sonra da, o yılan bin yıl yaşasın, onları hiç ilgilendirmez.
“Hacıyatmazlar” sinsi olur. Şeffaflık, özü sözü bir olmak, verdiği sözü yerine getirmek, doğruluk, dürüstlük, erdemlilik gibi kaygıları yoktur.
Hacıyatmazlara siyaset arenasında mebzul miktarda rastlamanız mümkündür.
Bu tür siyasi hacıyatmazlar rahmetli Abdurrahim Karakoç’un deyimiyle, “ Merkezde kul köle, taşrada haydut” turlar.
Şiirin son dörtlüğünü hatırlayalım:
“Hamisi Firavun dayısı Nemrut
İyinin iyisi yediği armut
Merkezde kul köle taşrada haydut
Uşak mıdır, nazır mıdır bilemem.”
Kendisi koronadan vefat etti, çok nüktedan bir doktor abimiz vardı. Bazen şöyle derdi bana: “ Bak Ramazan, yalakalığı severim. Yalakalıktan hiç zarar görmedim. Hatta hep faydasını gördüm. Sana da tavsiye ederim.”
Ben de her defasında gülerek “sağol abi, ben almayayım” derdim. Ama o abimiz, bu sözleri ciddi olarak söylemezdi tabii. Onun ki, sadece “maksat yarenlik olsun” du. Yoksa o da aynen benim gibiydi.
Asla yalakalık yapamazdı.
Buraya nereden geldik şimdi?
Hacıyatmazlık, yalakalık ilişkisinden…
“Hacıyatmazlar” aynı zamanda iyi yalakadırlar. Zaten “hacıyatmazlık” becerisi, biraz da bunun bir sonucudur.
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne bakarsanız, yalakalık hakkında, şunları yazar: Dalkavukluk, sırnaşıklık, sürtüklük.
Yalakalık, tarih boyunca, değerinden pek bir şey kaybetmemiştir. Eskiden krallar kendilerine, parayla dalkavuk tutarmış. Dalkavuk da, kralda olmayan özellikleri ve güzellikleri, varmış gibi göstererek, onu övermiş. Böylece kral, moral ve motivasyon kazanırmış. Öyle ya, kral bile olsa, insan insandır. Övülmeye, morale, motivasyona, herkesin ihtiyacı vardır.
Toplum , yalakaları az çok tanır. Çünkü onlar yukarda da değindiğimiz gibi her devirde ön planda olmak için, sürekli bir gayret içindedirler.
Kendisine dalkavukluk yapılan insan, zeki biriyse bunu tanımakta zorluk çekmez, yalakanın amacının, kendine çıkar sağlamaktan başka bir şey olmadığını da bilir.
Hoşça kalın.
2026
Ramazan Canural'in 'Kısa keselim Aydın havası olsun' adlı köşe yazısı Devamı
2026
Ramazan Canural'in 'mamların Maaşı meselesi' adlı köşe yazısı Devamı
2026
Ramazan Canural'in 'Bir zirveden daha fazlası Ankara'nın verdiği mesaj' adlı köşe yazısı Devamı
2026
Ramazan Canural'in 'Bir hayat serüveni Pediyatriden geriyatriye' adlı köşe yazısı Devamı
2026
Ramazan Canural'ın “Yalancı Cennet'ten ebedi Cennete ” adlı köşe yazısı.. Devamı
2026
Ramazan Canural'ın “Bir Ömür sessiz kahramanlık: Babalar” adlı köşe yazısı.. Devamı
2026
Ramazan Canural'ın “Türk siyasetinde sosyo-politik bir analiz ve CHP” adlı köşe yazısı.. Devamı
2026
Ramazan Canural'ın “Fethin gölgesinde bir Cuma namazı” adlı köşe yazısı.. Devamı
2026
Ramazan Canural'ın “Bir musibet bin nasihattan iyidir…” adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Ramazan Canural'ın 'Ah ekonomi vah ekonomi!' adlı köşe yazısı... Devamı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekerek, yaşananların münferit olaylar olmadığını söyledi. Dinçer, konuşmasına Adana’da aynı gece yaşamını yitiren iki kadını anarak başladı.
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV canlı yayınında partisinin kuruluş süreci, siyasi hedefleri ve Türkiye gündemine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Partinin toplumdan gelen yoğun talep üzerine kurulduğunu söyleyen Özel, temel hedeflerinin yüzde 50+1 oyla tek başına iktidara gelmek olduğunu belirtti.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'de yaşanan ayrışma ve Özgür Özel liderliğinde kurulan YENİ Parti'ye ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Bahçeli, hem Kemal Kılıçdaroğlu'nun hukuki haklarının korunması gerektiğini hem de Özgür Özel'in yürüttüğü siyasi mücadelenin saygıyla karşılanmasının önem taşıdığını vurguladı.
Kuruluşundan bu yana kadınların siyasette daha etkin rol almasını savunan parti, toplumsal eşitliği esas alan yaklaşımıyla öne çıkıyor. Kadın hareketini önceleyen politikalarını teşkilatlanma sürecine de yansıtan AÇIP, farklı meslek gruplarından ve yaş kategorilerinden isimleri aynı çatı altında buluşturmayı hedefliyor.
Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nin Türkiye açısından tarihi bir başarı olduğunu belirterek, zirvenin ülkenin diplomatik gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
Türkiye’nin içinden geçtiği siyasi ve küresel süreci değerlendiren Dervişoğlu, siyaset kurumunun yeniden itibar kazanması gerektiğini belirterek, akademinin yalnızca bir eğitim programı değil, aynı zamanda siyasi sorumluluk ve devlet ciddiyeti kazandırma hedefi taşıdığını söyledi.
Yorumlar (0)