Taceddin Akbaş

Dijital Hırsız 'Gençlerimizi....' çaldı sıra yaşlı, hatta ihtiyarlarımızda

Taceddin Akbaş'ın 'Dijital Hırsız 'Gençlerimizi....' çaldı sıra yaşlı, hatta ihtiyarlarımızda' adlı köşe yazısı....

Taceddin Akbaş

DİJİTAL HIRSIZ ‘GENÇLERİMİZİ…’ ÇALDI SIRA YAŞLI, HATTÂ İHTİYARLARIMIZ DA

Hemen herkesin mâlûmu olduğu üzere, dijital hırsızlar, akıllı telefon ve internet aygıtının îcât edilmesi ve kullanımının yaygınlaşmasıyla önce çocuklarımızı ve gençlerimizi, sonra da yaşlılarımızı çaldılar; çalma sırası şimdi de ihtiyarlarımıza geldi maalesef!

Nedenine, nasılına veya niçinine gelince, onu da aşağıda izah etmeye çalışayım inşaAllah:

Bilindiği, her gün ve her yerde görüldüğü gibi, bugünkü sokaklarımız, insan sağlığına zararlı olduğu uzmanlarca belgelenen, bildirilen, hattâ zararları ‘içicileri-kullanıcıları’ tarafından itiraf edilen tütün-sigara kullanıcıları ve içtikleri sigaraların küllerini ve dumanlarını sağa sola savuranlar, yanık bıraktıkları izmaritlerini rastgele yerlere atanlar bir yana; alkol, hattâ uyuşturucu kullananlar ve kendilerinden geçenlerle birlikte içmeden sarhoş olan ya da bir hoş olanlar, en küçük sokak, cadde ve mahallelerimiz, park ve bahçelerimiz; kısaca en meskun mahallerimiz çocuk yaştaki gençlerle, hattâ koca koca adamlarla, kadın veya kızlarla olumsuz hareket ve argo, hattâ edep-ahlâk dışı konuşma ve davranışlarıyla çalkalanıyor... Dolayısıyla da tertemiz olması lâzım gelen mekânlar madden de manen de kirletiliyor maalesef!

DİJİTAL-SANAL ÂLEM İNSANLARI HEM ÖLDÜRÜYOR HEM DE ÖLDÜRTÜYOR!!

Birçoğumuzun gördüğü ya da duyduğu ve hatırladığı gibi, bundan bir müddet önce evinden, mahallesinde bulunan yakın bir semt pazarına ‘arkadaşlarıyla birlikte’ kaykay almaya gitmekte olan İtalyan bir ailenin oğlu Maddiye Ahmet Minguzzi isimli ve 15 yaşındaki bir çocuk, arkadaşları tarafından bıçaklanarak öldürülmüş; Minguzzi’nin kâtilini kınayan 16 yaşındaki bir Türk çocukta 7 tane akranı tarafından öldürülesiye dövülmüştü! Yani, bir çocuk katilini kınayan 15-16 yaşındaki bir başka, insaflı, îzanlı ve vicdanlı çocuk, yine 7 yaşıtı-akranı tarafından feci şekilde dövülüp komaya sokulmuştu! O çocuğun son durumunu bilmiyorum, ancak onları o hale getiren şeyin-şeytanın dijital mecra, sanal ya da yalan medyanın ta kendisi olduğunu biliyorum.

BU ÇOCUKLARI BU HALE GETİREN BİRİNCİ ETKEN SOSYAL MEDYA; İKİNCİ… ETKEN İSE ANNE VE BABALARININ SORUMSUZLUĞU!

Bence bu çocukların birinci ya da ilk katilleri, bir kuluçka makinesi gibi yalan üreten ve yanlış yapan aygıtlardan biri kavgalı gürültülü, vurdulu kırdılı sinema filmleri veya televizyon dizileri; artı çalıp çırpmanın, dolandırmanın, vurup kırmanın, dövüp sövmenin, darp etmenin, işkence yapmanın, hattâ yaralayıp öldürmenin, fizîkî ve mânevî işkencelerin, fiziksel ve cinsel saldırıların, tâcizlerin, tecâvüzlerin övüldüğü, şiddetlerin ödüllendirildiği, intiharların, boşanmaların, pervasızca yaşamaların, gayri meşru ilişkiler kurmanın; kısaca her türlü kanunsuzluğun ve ahlâksızlığın teşvik ve tasvip edildiği dizilerdir! Kötü amaçla kullanılan cep telefonlarıdır, üretilen tabletlerdir, kontrolsüz bilgisayar oyunları veya dijital, sanal ya da yalan dünya âlemidir! (Bütün bu olumsuzluklara yapay zekâyı da ekleyecek olursak, hâlimiz kül, ahvâlimiz ve âhirimiz berbat demektir!)

YİĞİDİN DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKTIĞI GİBİ! ÇOCUKLARIMIZI BU HÂLE KİM GETİRDİYSE YİNE ONLAR KURTARIR-KURTARABİLİRLER!

Bilindiği üzere, herhangi bir şeyin, bozulduğu yerden düzelmesi daha kolay ve daha hızlı olur… Ve çocuklarımızla gençlerimizi kolayca iğfal eden-bozan, şimdi de orta yaştaki insanlara, yaşlılara, hattâ ihtiyarlara yönelen dijital dünyanın katillerinin ipleri çekilmeli, ister büyük olsun ister küçük, insanımızı nasıl buzdular ise öyle düzeltmeleri sağlanmalı!

Velhâsıl-ı kelâm; hesapsız kere şükürler olsunlar ki, bizim çocuklar büyüdüler ve onlar da 2’şer çocuk sahibi oldular, dolayısıyla da bizleri dede ve nine yaptılar… Ve evlâtlarımızın da torunlarımızın da genlerinde, gelmiş geçmişlerinde ve ebeveynlerinde, yukarıda yakındığım zararlılardan eser yok elhamdülillah… O nedenle ben bu dijital dünyadan nefsim adına olmasa bile, neslim adına, asil milletimizin evlatları ve torunları, büyük devletimizin de bekâsı, istikbâli ve dahî istiklâli adına endişe duyuyor, kaygılanıyorum!

HIRSIZLARIN EN KÖTÜLERİ DİN HIRSIZLARIDIR!

Hülâsâ-i netice; bugün ülkemiz de hiçbirimiz, bırakın öğrencilerimizi, konu komşularımızı veya tanıdıklarımızı tanımadıklarımızı ve diğer yakınlarımızı, canımızdan çok sevdiğimiz evlatlarımızla ve torunlarımızla bile ‘yeterince’ ilgilenemedik! Dolayısıyla da bazen bilerek, bazen bilmeyerek, bazen isteyerek, bazen istemeyerek te olsa çocuklarımızı dijital, sanal-yalan(cı) dünyanın, sahte mecranın kötülüklerine, ahlâksız yayın ve yapıtlara, fütursuz oyun ve oyuncaklarına emanet ya da terk ettik! Yani, çocuklarımızı ve gençlerimizi, adına ‘sosyal medya’ denilen, aslında ‘sorumsuz, hattâ katil-katliamcı medya’ olan aygıtın, daha doğrusu kötülerin ve kötülüklerin kaynağı durumunda olan kötülüğün övüldüğü, kahramanlaştırıldı dijital katilin insafına bıraktık… Ki, en büyük hırsızlıkta din, diyanet, inanç îman ve ahlâk hırsızlığıdır!

Tamam, bahsime konu mecrayı çocuklarımıza, evlat ve torunlarımıza bıraktık, peki kendimiz ne yaptık? Kendimiz de vakitlerimizin önemli bir bölümünü ya işimize aşımıza veya eşimize, dostumuza, dolaylı dolaysız yollardan düşmanımıza, önemli bir bölümünü de bilgisayarımıza ya da cep telefonlarımıza ayırdık… Hal böyle olunca da çocuklarımıza veya torunlarımıza ‘bu yanlış yoldan, yani yalancı ve kötülüklerin anası babası durumunda olan dijital mecradan ayrılın-ayrı kalın, en azından bağımlısı olmayın!’ demedik-diyemedik ki; diyemezdik, desek bile sözümüzü geçiremezdik! Çünkü, biz velîler veya ebeveynler de aynı yolun yolcusu olmasak bile benzer bir yolda yürüyor, yanlış çizgide ilerliyorduk. Ve bir ebeveynin yaptığı kötü bir şeyi evladına ya da torununa ‘yapma’ diyemezdi ve dese bile kimseye sözünü geçiremezdi!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

İYİLİĞİN BİLGİSİNE SAHİP OLMAYANA

DİĞER TÜM BİLGİLER ZARAR VERİR!

Montaigne

BAZI KİŞİLER, SIRF KÖTÜLÜK ETMEK VE

KENDİLERİNİ TATMİN ETMEK İÇİN BAŞKALARINA

ZARAR VERMEKTEN ZEVK ALIRLAR! Viktor Hugo

HAYAT NE TUHAFTI, BİZE ZARAR VEREN ŞEYLER,

AYNI ZAMANDA HUZUR BULDUGUMUZ TEK ŞEY

OLABİLİYORDU! Azra Kohen

HEM TEHLİKELİ OYUNLAR OYNUYOR İNSAN

HEM DE KILINA ZARAR GELSİN İSTEMİYOR!

Anonim

BAZEN ZARARDAN KURTULMAK BİLE ÇOK CİDDİ BİR

KÂR GETİRİR. SADECE KAYBETTİĞİ ZAMANIN VE EMEĞİN

PEŞİNDEN AYRILMAYAN İNSANLAR, DURMADAN ZARAR

ETMEYE DEVAM EDECEKLERDİR… Anonim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

13
TEMMUZ

2026

Yunanlar, Ülkelerini kadın askerlerle savunacaklarmış

Taceddin Akbaş'ın “Yunanlar, Ülkelerini kadın askerlerle savunacaklarmış” adlı köşe yazısı. Devamı

13
TEMMUZ

2026

Turis geldiler tırıs gittiler

Taceddin Akbaş'ın “Turis geldiler tırıs gittiler” adlı köşe yazısı. Devamı

29
HAZİRAN

2026

Pandemi balonunu şişirenler de Kovid yalanını köpürtenlerde mutlaka yargılanmalılar!

Taceddin Akbaş'ın “Pandemi balonunu şişirenler de Kovid yalanını köpürtenlerde mutlaka yargılanmalılar!” adlı köşe yazısı. Devamı

22
HAZİRAN

2026

TOKİ Konut kuralarında Hac kura yöntemi uygulamalı!

Taceddin Akbaş'ın “TOKİ Konut kuralarında Hac kura yöntemi uygulamalı!” adlı köşe yazısı. Devamı

22
HAZİRAN

2026

Siyonistler insan olamazalar (O nedenle görüldükleri yerde itlaf edilmeliler)

Taceddin Akbaş'ın “Siyonistler insan olamazalar (O nedenle görüldükleri yerde itlaf edilmeliler)” adlı köşe yazısı.. Devamı

20
HAZİRAN

2026

Bendeniz 'her yıl olduğu gibi' bu yılki 'Babalar Günü'nün de en mutlu babalarından biriyim !'

Taceddin Akbaş'ın 'Bendeniz 'her yıl olduğu gibi' bu yılki 'Babalar Günü'nün de en mutlu babalarından biriyim !' adlı köşe yazısı... Devamı

17
HAZİRAN

2026

Çürümüş, kana ve gözyaşına bulaşmış dünyanın kupasını alsan n’olur almasan n’olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Çürümüş, kana ve gözyaşına bulaşmış dünyanın kupasını alsan n’olur almasan n’olur!' adlı köşe yazısı... Devamı

16
HAZİRAN

2026

Cumhuriyete kadınlar değil kongar gibi cumhuriyetçiler kıyıyor ve zarar veriyorlar!

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyete kadınlar değil kongar gibi cumhuriyetçiler kıyıyor ve zarar veriyorlar!' adlı köşe yazısı... Devamı

15
HAZİRAN

2026

Bugün hicrî 1447 yılına ‘elvedâ’ 1448 yılına ‘merhabâ’ diyeceğiz

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün hicrî 1447 yılına ‘elvedâ’ 1448 yılına ‘merhabâ’ diyeceğiz' adlı köşe yazısı... Devamı

15
HAZİRAN

2026

Vatandaş ‘Mutlak Butlan’dan çok ‘mutfak butlanına’ bakıyor!

Taceddin Akbaş'ın 'Vatandaş ‘Mutlak Butlan’dan çok ‘mutfak butlanına’ bakıyor!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

MHP’li Kamil Aydın’dan AGİT’te Dijital Radikalleşme Uyarısı: Türkiye’den Gençleri Korumaya Yönelik Karar Tasarısı
Siyaset

MHP’li Kamil Aydın’dan AGİT’te Dijital Radikalleşme Uyarısı: Türkiye’den Gençleri Korumaya Yönelik Karar Tasarısı

Aynı zamanda AGİT PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı olan Aydın, gençlerin dijital ortamda karşı karşıya kaldığı radikalleşme tehlikesine dikkat çekerek hazırladığı karar tasarısını üye ülkelerin gündemine taşıdı.

Altındağ’dan Dijital Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yerel Yönetim

Altındağ’dan Dijital Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği

Çocuklar ve ailelerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, sağlıklı teknoloji kullanımı, dijital detoks ve ekran süresinin bilinçli yönetimi konularında bilgilendirmeler yapıldı. Çocuklara dağıtılan balonlar ise farkındalık etkinliğine renk kattı.

Dijital Yorgunluk: Sürekli Çevrimiçi Olmanın Zihinsel Bedeli
Yaşam

Dijital Yorgunluk: Sürekli Çevrimiçi Olmanın Zihinsel Bedeli

Dijital iletişim, insanları birbirine yaklaştırdı. Fakat aynı zamanda her an cevap verme zorunluluğu yarattı. Mesaja geç dönmek, e-postayı görmemek ya da birkaç saat çevrimdışı kalmak, kimi zaman ilgisizlik veya sorumsuzluk gibi algılanabiliyor.

Kırşehir Kadınları Çığlığı Erbane ile Sanata Çevrildi
3. Sayfa

Kırşehir Kadınları Çığlığı Erbane ile Sanata Çevrildi

Kırşehir'de kurulan Ay Dost Kadın Çığlığı Erbane Topluluğu, kadınların sesi olmak için yola çıktı. Tamamı kadınlardan oluşan ekip, Abdal kültürüyle erbane ritmini buluşturuyor.

TİGAD 12. Dijital Medya Çalıştayı Kırşehir’de Tamamlandı
3. Sayfa

TİGAD 12. Dijital Medya Çalıştayı Kırşehir’de Tamamlandı

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) tarafından düzenlenen 12. Dijital Medya Çalıştayı ve Kültür Gezisi Programı, yaklaşık 160 gazetecinin katılımıyla Kırşehir’de gerçekleştirildi.

TİGAD Genel Başkanı Geçgel’den Kırşehir değerlendirmesi
3. Sayfa

TİGAD Genel Başkanı Geçgel’den Kırşehir değerlendirmesi

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, Kırşehir’de düzenlenen 12. Dijital Medya Çalıştayı’nın ardından yayımladığı yazıda kentin kültürel değerleri ve misafirperverliğine vurgu yaptı.