Taceddin Akbaş

“Dünya özür dile(me!) ve sivil havacılık günü' kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın '“Dünya özür dile(me!) ve sivil havacılık günü' kutlu olsun' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

 

İlgilenenlerin bilecekleri gibi Ülkemiz de 6 Aralık tarihi “Dünya Özür Dile(me!) Günü”, 7 Aralık târihi de “Sivil Havacılık Günü’ olarak kutlanıyor… O nedenle ben önce “Özür Dile(me!) Günü”, sonra da “Sivil Havacılık Günü” hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Şöyle ki; kâhtı ricalde gazeteci olan ve mesleği devam ettiren bendeniz, genelde her zaman, özelde de bugüne mahsus ‘bilerek veya bilmeyerek’ hakkını hukukunu çiğnediğim okurlarımdan, yakınlarından ve sevenlerinden özür diliyor, bana olan hak ve hukuklarını helal etmelerini istirham ediyorum… Şimdi de ‘özür dile!’ hakkındaki görüşlerime geçmek istiyorum:

İnananların mâlûmu olduğu üzere, kusursuz bir Allah’tır (c.c) nokta: O nedenle kimse kendisini yanlışsız, hatasız, kusursuz ve günâhsız falansız filansız bir kul sanmasın veya saymasın ve genelde yazıyla ve bilhassa basılı, sosyal, sesli ve görüntülü medya üzerinden, özelde de herhangi bir şekilde yaptığı büyüklü küçüklü hatalarını unutmasın ve ‘bilerek bilmeyerek, isteyerek veya istemeyerek’ kırdığı; hakkını hukukunu çiğnediği kişilerden bir gün bile geciktirmeden ve herhangi bir şekilde özür dilesin! Ve bundan sonraki hayatına da özür dileyecek duruma düşmemeye çalışsın..!’ diyeceğim.

BU VESİLEYLE “DÜN VEFAT EDEN…’’ ESKİ(MEZ!) VALİMİZ RÂSİH ÖZBEK’İ RAHMETLE ANACAĞIM

Konu ‘özür’ olunca eski(mez) Valilerimizden biri olan ve dün vefat eden M. Rasih Özbek’i anmamak olmaz! Çünkü Vali Özbek Burdur’da görev yaptığı dönemde üç erdemi yerleştirmeye çalıştı ve o erdemlerden biri özür dilemek, biri lütfen demek, diğeri de teşekkür etmek idi! Rahmetli Özbek ne kadar başarılı oldu ya da olamadı o ayrı bir konu… O nedenle ben buradan ve Cenab-ı Hakk’tan Vali Özbek’in bütün seyyiatlarını hasenata tebdil eylemesini niyaz edeceğim; hemen ardından da özür dilemenin erdemini dinimizin bakış açısı ve Peygamber Efendimiz (sav)’in emir ve tavsiyelerini baz ya da göz önüne alarak değerlendirmeye çalışacağım:

KİM (DİN) KARDEŞİNE.. BİR ÖZÜR.. BEYAN EDER DE KARDEŞİ BUNU KABUL ETMEZSE, ONUN ÜZERİNDE MEKS SAHİBİNİN GÜNAHI KADAR VEBÂLE GİRER!!!

Bu söz ben mücrime değil, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’e ait! O nedenle ben özür konusunda Efendimizin diğer hadis-i şeriflerinden bazılarını aşağıya iktibas ederek dinimizin ve Efendimizin özür dilemeye verdiği büyük önemi hatırlatmak istiyorum: “Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz, niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin! Böyle yapmayan kişi Kevser havuzu başında yanıma gelemez… Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, Kevser Havuzundan içemez… Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günâhtır… Özrü kabul etmeyen kişi, özür dileyenin günahını yüklenmiş olur… Allah (c.c) özür dileyenin özrünü kabul eder, (Allah son nefeslerini vermeden önce kulunun yaptığı tövbesini kabul eder!)

Yüce Yaracısı bile biz günâhkârların, hattâ günahta haddi aşanların özürlerimizi kabul ediyor ve bizleri affediyorsa ki, bunu sevgili Peygamberimiz belirtiyor; bizlerden bir şekilde özür dileyen insanları bizim affetmememiz düşünülemez! O nedenle biz önce kendimiz özür dileyeyim, sonra da bizden özür dileyen insanların özürlerini kabul edelim! Dolayısıyla da hem sevgili Peygamberimizin emir ve tavsiyelerine uymuş olalım, hem de birbirimiz arasındaki husûmetleri, dargınları kırgınlıkları ortadan kaldırarak bir din kardeşliği veya gönül dostluğu oluşturmaya çalışalım!

ÖZÜR DİLE GÜNÜNDE KAÇ İNSANDAN ÖZÜR VEYA HELÂLLİK DİLEDİK YA DA DİLEYECEĞİZ?

Özür dileme konusundaki yazımı bu soruyla noktalıyor, sözü şimdide ‘Sivil Havacılık Günü’ne getirmek istiyorum:

SİVİL HAVACILARIN HAVALARI SÖNMESİN!

Bendeniz, ömrüm de iki kere uçağa bindim ve ikisinde de korkarak seyahat ettim… ((Şunu da hatırlatayım! Bundan 12 yıl önce yazılmış olduğum hac kuram çıkmış, yani hac yapmak nasibim veya imkânım olsaydı, o kutsal mekân veya topraklara gidebilmek için uçağa binme durumunda kalsaydım, o zaman hiç ama hiç korkmazdım..!))

Yukarıda da vurgulamaya ve kendimden pay biçmeye çalıştığım gibi, ben ister bayan olsun ister erkek, ister kaptan pilot olsun ister kabin görevlisi veya hostes, her ne olursa olsun; o cesâretlerinden, yüreklerinden dolayı tüm havacıların kendileriyle birlikte günlerini kutluyor ve tamamına hayırlı uğurlu uçuşlar, kazasız belasız yolculuklar diliyor; muhtemel kusur ya da hatalarım nedeniyle muhataplarımdan.. helâllik diliyor, herkese ‘bir özürlü gibi’ saygılar sunuyorum.

İLK ÖZÜR DİLEYEN EN CESURDUR. İLK AFFEDEN EN GÜÇLÜ

Osho

ÖZÜR DİLEMEK, İZİN İSTEMEKTEN ÇOK DAHA KOLAYDIR!

Grace Murray Hopper

SUÇU BAĞIŞLAYAN ASİLDİR, ANCAK ÖZÜR DİLEYEN DAHA ASİLDİR

Alphonse Daudet

GÖRECEKSİNİZ ÇOCUKLAR HER ŞEY HAVADAN OLACAK.

TÜM SAVAŞLAR, TÜM UYGURLIKLAR HAVADAN…

O NEDENLE HAVACILIĞA DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ

İSTİKBAL GÖKLERDEDİR ve GÖKLERİNİ KORUYAMAYAN

ULUSLAR, YARINLARINDAN ASLA EMİN OLAMAZLAR…

K. Atatürk

HAVACILIK, İRÂDENİN, İMKÂNSIZI GERÇELEŞTİRME

KAPASİTESİNE SAHİP OLDUĞUMUZUN İSPÂTIDIR!

Edward Vernon

DÜŞME VAKTİ OLMADIĞINDAN UÇAK KALKAR!

Orville Wirigt

ALLAH (c.c) CÜMLEMİZE TÜRBÜLÜLANSA GİRMİŞ

UÇAĞIN YOLCULARINDAKİ TESLİMİYET VE

İHLÂSI-SAMİMİYETİ NASİP ETSİN… (Âmin

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü

Taceddin Akbaş'ın 'Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü' adlı köşe yazısı Devamı

13
NİSAN

2024

'Un bitti-din bitti...' olmasın!

Taceddin Akbaş'ın ''Un bitti-din bitti...' olmasın!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!

Taceddin Akbaş'ın 'Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!

Taceddin Akbaş'ın 'Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!' adlı köşe yazısı Devamı

05
NİSAN

2024

Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bucak Genç Kanatlar Topluluğu ile Hikmet Tolunay MYO Sivil Hava Ulaştırma Bölümü Öğrencileri Bucak’ta Bir İlki Gerçekleştirdi.
Bölgesel

Bucak Genç Kanatlar Topluluğu ile Hikmet Tolunay MYO Sivil Hava Ulaştırma Bölümü Öğrencileri Bucak’ta Bir İlki Gerçekleştirdi.

Bucak Genç Kanatlar Topluluğu ile Hikmet Tolunay MYO Sivil Hava Ulaştırma Bölümü Öğrencileri, Dünya Sivil Havacılık Günü nedeniyle yürüyüş yaptılar

MAKÜ Dünya Sivil Havacılık Günü Kutlandı
Bölgesel

MAKÜ Dünya Sivil Havacılık Günü Kutlandı

Hızla gelişen Sivil Havacılık sektöründe ihtiyaçları karşılamak ve nitelikli eleman yetiştirmek için açılan üniversitelerden biri olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde bulunan Sivil Havacılık Topluluğu 2. sini düzenlediği Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Ramis Onur Örük ve Topluluk Başkanı Rıza Adnan Uysal, Topluluk üyesi öğrencileri tarafından sektörde ses getiren bir etkinlik olarak 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi konferans ve sergi salonunda düzenlenen bir program ile kutlandı.

Bucak Boğazköy'de yağmur duası yapıldı
Bölgesel

Bucak Boğazköy'de yağmur duası yapıldı

Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Boğazköy'de yağmur duası yapıldı. Köylü halkı yağmur duası ederek kuraklığın sona ermesini dilediler.

Antalya'da üzen olay! 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı
Bölgesel

Antalya'da üzen olay! 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı

15 yaşındaki Hasan Türker İşbilir, Manavgat'ta tır tarafından çarpılarak hayatını kaybetti. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Tır şoförü gözaltına alındı.

Akdeniz Üniversitesi'nde Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri Açıldı!
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi'nde Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri Açıldı!

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, kampüs içinde Antalya'daki tüm vatandaşların alışveriş yapabileceği Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri'ni hizmete açtı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!

Akdeniz Üniversitesi'nde, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyeleri Senato Salonu'nda düzenlenen törenle ödüllendirildi.