Taceddin Akbaş

Dünya sarılma günü ve Osmanlı haftası

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya sarılma günü ve Osmanlı haftası' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Dünya genelini bilmiyorum ama ilgilenenlerin bilecekleri ya da hatırlayacakları gibi, 21 Ocak târihi Amerika Bitişik! Devletleri’nde (ABD) kutlanmaya başlanan “Dünya Sarılma Günü” olarak; 21-27 Ocak tarihleri arası da Ülkemiz de ve 1999 yılından beri “Osmanlı Haftası” olarak kutlanıyor veya kutlanması gerekiyor… O nedenle ben ilk olarak Amerika’da kutlanan “Sarılma Günü”nü kısaca değerlendirmek, sonra da “Osmanlı Haftası’’ hakkındaki nâçiz görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:
Şöyle ki; 1776 yılında at hırsızları, seyisler, kovboylar, korsanlar, holiganlar, haydutlar ve benzer dünyalılar tarafından keşfedilip kurulan, yani daha bundan 247 yıl önce kurulan; yüz yıldır da Dünyayı kan gölüne çeviren ve milyonlarca masum insanın, çoluğun çocuğun yetim ve öksüz kalmasına neden olan Siyonist destekli Emperyalist Amerika Bitişik Devletleri; güya kendi aile ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirmek için, 1986’da 21 Ocak tarihini ‘’Sarılma Günü’’ olarak îlân etmiş ve bu günü 37 yıldır kutluyormuş! O nedenle ben, ‘Amerikalıların ‘sarılma’ dedikleri ve daha bundan 37 önce kutlanmaya başlanan olgu, İslâm beldelerinde 1444 yıldır, bizim inanç-imân kültürümüzde, örf ve âdetlerimizde de asırlardır yapılıyor ve onun adı da ‘sarılma olarak’ değil; musafahalaşma, tokalaşma, kucaklaşma ve selamlaşma, hal hatır sorma, gönül ve dua alma, artı helâlleşmedir! Ve gerisi neyse ne amma, musafaha bizim inancımıza göre sünnettir, dolayısıyla da sevaptır!’ diyor, şimdi de bırakın soykırımını, falanını filânını, haksız yere bir kişinin bile burnunun kanatılmadığı, hattâ karıncaların bile ezilmediği, yaralı kurtların kuşların tedavileriyle ilgilenecek vakıflar kurduğu, misafirler için hanlar hamamlar ve korunaklar, hamallar için dinlenme oturakları yaptırdığı, kısacası kimsesizlerin kimsesi olduğu bir ülkeye, şanlı tarihimize, gururumuz ve onurumuz olan Osmanlı Devletimize girmek istiyorum:
TÜRK-İSLÂM DÜNYASI’NIN EN UZUN ÖMÜRLÜ
VE EN ÂDİL YÖNETİMLİ DEVLETİ OSMANLI’DIR!
Her Müslüman Türk’ün bildiği, bilmesi gerektiği gibi, Batı Anadolu’nun kuzeyinde açılar çadırlar üstünde kurulan ve ortaya küçük bir Türkmen Beyliği olarak çıkan, zamanla da üç kıtaya yayılan ve, ve, ve 600 küsur yıl dünyayı âdil bir şekilde yöneten; kurucusunun adıyla (Osman Bey) anılan ve Müslüman Türk Dünyasında en uzun ömürlü olan tek devlet Osmanlı’dır-Osmanlı Devletidir. Yani, Milâdî 1300 yılında kurulan Osmanlı Devleti, 1922 yılına kadar yönetimde kalmış olan cihanşümul bir devlettir!
Bazılarının ‘bazı hataları nedeniyle’ kötüledikleri, hattâ reddimiras etmek istedikleri Osmanlı Devleti’nin tüm padişahları, 2. Selim’e gelinceye kadar savaşlara, seferlere bizzat katılmışlar, dolayısıyla da şehid ya da gâzî olmayı amaçlamışlardı! Yani ilk defa sefere katılmayıp İstanbul’da vefat eden Padişah 2. Selim’dir… O nedenle iyisiyle kötüsüyle, günahıyla sevabıyla, doğrusuyla yanlışıyla Osmanlı bizim dedemizdir, ceddimizdir, soyumuzdur, atamızdır! Ve atasını inkâr eden kişi haramzâde olduğu gibi, o kişinin nesebine de bir bakılır!
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ VE GELİŞİM DÖNEMİNDE
İLİM İNSANLARININ.. VE ULÂMÂNIN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ!
Bugün nesilleri tükenmekte olan, olanların da değeri bilinmeyen ilim insanlarının, ulâmaların Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında ve sistemin oluşumu ve gelişimi esnasında sağladıkları katkı inkâr edilemez bir gerçektir!
Dönemin Edebiyat Fakültesi Müderrislerinden olan Arif Bey, Osmanlı’nın klasik kaynaklardan yararlanarak kaleme aldığı bir makalesinde, Osmanlı’nın kuruluşunda ilim insanların ve ulâmânın önemini belgeleriyle ortaya koymuş ama ben Osmanlı konusunda kendi nâçiz görüş ve düşüncelerimi kısaca arz etmek istiyorum:
OSMANLI’YI BÜYÜTÜP GELİŞTİREN SEBEPLER
Osmanlı Devleti, âdil ve hoşgörülü bir yönetim olması ve bilhassa Ahî Teşkilâtı’nın desteğini alması, Anadolu da ve Balkanlar da iskân-yerleşme siyâseti gütmesi, devlet adamlarının iyi niyetli, bâsiretli, ferâsetli, dirâyetli ve gayretli, umutlu, cihat ruhlu ve gaza inancı, artı coğrafi yapısı sayesinde ve tabii ki Allah’ın (c.c) lütfü keremiyle büyük bir devlet olmuş ve 630 yıl dünyaya hükmetmiştir…
Hâsılı; benim bu tezimi güçlendiren ve destekleyen Osmanlı Padişahlarından biri olan Sultan 2. Mustafa Han’ın “Bana ağırlık ve hazine lâzım değil. Gerektiğinde kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna esirgemem. Her nedenli zahmet arzulanırsa, sabr-ü tahammül eylerim. Halka hizmet tamamına ermeyince seferden dönmem. Elbette kendim giderim…” sözü ve Sultan 3. Mehmed Han’ın “Vâli de, biz sultan oğlu sultânız, kullanmayacaksak Eyüp Sultan Camii’nde bu kılıcı niçin kuşandık? Sefere çıkacağız elbet. Taht uğruna devleti feda etmeyiz…” demeleri ve diğer sultanların benzer şekildeki sözleridir...
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; yukarıda da bir nebze değindiğim gibi Osmanlı, Şeyh Edebâli’nin, 250-300 yıl önce ve Osman Gâzî’ye “Ey oğul! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” öğütüne-tavsiyesine uygun hareket eden Osmanlı Devletinin kuruluşu zor olduğu gibi, yıkılışı da kolay olmamıştır! Ki, Keçecizâde Fuat Paşa bu konu da “Evet, 300 senedir, siz dışarıdan, biz içeriden bu devleti yıkamadık…” Bizdeki kadar hangi devlette hâin var? Bunca dâhilî ve hârici hâine rağmen hâlâ dimdik ayaktayız!’ dediği gibi, Osmanlı bazı yöneticilerinin yanlışları-hataları, günah veya kusurları, halkından bazılarının da vurdumduymazlıkları, gaflet ve dalaletleri ile birlikte dâhili ve harici düşmanların iş birlikleri sonucunda yıkılmış olan cihanşümul bir devlettir… O nedenle, Osmanlı’yı kötülemek aslını inkar etmek gibi bir şeydir. Aslını inkâr eden de haramzâdedir!’ diyor, 21-27 Ocak tarihleri arasında kutlanacak olan, kutlanması gereken “Osmanlı Haftası”nı ben de cân-ı gönülden kutluyor, herkese ‘Osmanlı’ saygılar sunuyorum.
CESÂRET İNSANI ZAFERE, KARARSIZLIK TEHLİKEYE
KORKAKLIK İSE ÖLÜME GÖTÜRÜR…
Yavuz Sultan Selim Han
YENİLECEĞİNDEN KORKAN DAİMA YENİLİR…
Yıldırım Bayezid Han
BİR YERİ ELDE TUTMAK, O YERİ FETHETMEKTEN
DAHA ZORDUR…
Osman Gâzî Han
SAVAŞ YALNIZ SINIRLARDA OLMAZ. SAVAŞ BİR MİLLETİN
TOPYEKÜN ATEŞE GİRMESİDİR. EĞER BU BÜTÜNLÜK
SAĞLANAMAMIŞSA ZAFER TESÂDÜFÎ, YENİLGİ KADERDİR!
2. Abdülhamid
KILIÇ KININDAN ÇIKMADIKÇA İT SÜRÜSÜ DAĞILMAZ!

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma
Bölgesel

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma

Antalya Kemer'de, Rusya'nın 17 bölgesinden 600 acente yetkilisinin katıldığı “Exhibition Türkiye 2024” workshop düzenlendi.

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının  Sebebini  CHP İlçe Başkanı açıkladı
Bölgesel

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının Sebebini CHP İlçe Başkanı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, 3 gündür ilçede yaşanan su kesintilerinin sebepleri hakkında açıklamada bulunarak, arızaların giderildiğini ifade etti.

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti
Yerel Yönetim

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti. Vali Şahin, Antalya'da 2024 yılı Mart ayı sonu itibariyle 553 adet proje üzerinde çalışıldığını ve toplam bedelin 96 milyar 695 milyon TL olduğunu açıkladı

Bucak'ta otomobile ile motosiklet kazası
Bölgesel

Bucak'ta otomobile ile motosiklet kazası

Bucak ilçesi Cami mahallesinde meydana gelen trafik kazasında araç ve motosiklet çarpıştı. Kazada iki kişi hafif yaralandı. Detaylar haberimizde.

Köylüler Toplandı  Dereköy’de Kömür Ocağı İstemiyoruz
Bölgesel

Köylüler Toplandı Dereköy’de Kömür Ocağı İstemiyoruz

Antalya ili Korkuteli ilçesi Dereköy’de Kömür Ocağı İstemiyoruz Korkuteli gündemini uzun süredir meşgul eden Dereköy yaylasına kömür madeni açılmasına karşı yaklaşık 5 yıldır mücadele veren Dereköy’de, önceki gün yeniden ilgili alanda yeniden keşif yapıldı

Bucak'ta kaza bisikletli ile yaya çarpıştı
3. Sayfa

Bucak'ta kaza bisikletli ile yaya çarpıştı

Bucak’ta da bisikletin yayaya çarpması sonucu meydana gelen kazada yaya yaralan