Taceddin Akbaş

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

‘DUYDUK DUYMADIK’ DEMEYİN ve BUGÜNÜN ’’DÜNYA GÜNÜ’’ OLDUĞUNU UNUTMAYIN(!!)

Bugün, pek çoğumuzun bilmediği, belki de hiç duymadığı, benim de ‘duysam bile’ önemsemediğim günlerden biri olan ‘’Dünya Günü’’. O nedenle ben önce bugünün ihdas edilmesinin sebebi mûcibesini-asıl maksadını iktibas ederek bu konu da sevgili okurlarımı bilgilendirmek, sonra da bu anlamsız ya da benim önemsemediğim gün ve benzerleri hakkındaki görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

Şöyle ki; 22 Nisan tarihinde kutlanan ‘Dünya Günü’nün asıl maksadı insanların dikkâtlerini iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara çekmek ve bu maksatla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası günlerden bir gün imiş!

HER ŞEYİN ‘BİR GÜNÜ, HAFTASI, AYI VE YILI’ VAR ANCAK BUNLARIN-UYULMASI-UYGULAMASI YOK

Esaslardan çok teferruatlara, formalitelere, sembollere, hattâ gösterişlere takılan ve büyük önem atfeden günümüz insanı hemen her şeyin bir gününü, haftasını, ayını ve yılını ihdas etmiş ama bunlardan birkaçı hariç hiçbirinin uygulamasını yapmamış yapamamış! Çünkü mûcitler birçok günü îcat ederken ya göstermelik ya da ‘sembol olsun’, hattâ ‘lâf olsun torba dolsun!’ diye icat etmişler! O nedenle ben maksadı veya amacı iyi-güzel olsa bile uygulaması olmayan ’22 Nisan Dünya Günü’nü değerlendirmek istiyorum:

BİR MÜSLÜMAN ‘HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ’’  BU DÜNYA, ‘’YARIN ÖLECEKMİŞ GİBİ DE ÖTE DÜNYA İÇİN ÇALIŞIR(.!.) DOLAYISIYLA DA BU GÜN, HAFTA, AY ve YILLARA İHYAÇ DUYMAZ

Yukarıdaki ‘ara’ başlığımda da ifâde etmeye çalıştığım gibi, bizim kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de ve Peygamber Efendimiz (sav)’in sünnetlerinde-uygulamalarında, kısaca bizim güzel dînimiz İslâmın kural ve prensipleri arasında insan haklarından tutun hayvan haklarına, meselâ büyüklükleri, güçleri kuvvetleri ile bilinen tanınan fillerden tutun, çalışkanlıkları ile bilinen ve en küçük canlılar olarak tanınan karıncaların, arıların ve diğer böceklerin hak ve hukuklarına, hattâ bitki haklarına varıncaya kadar hemen her canlının değeri ve yaşama hakkı, dolayısıyla da günü, haftası, ayı ve yılı vardır… Yani bir Müslüman ‘haksız yere ve bilerek-isteyerek’ en küçük bir cana-canlıya kıymadığı-kıyamayacağı, kıymaması gerektiği ve herhangi bir hayvana işkence yapmadığı, yapmama şartı olduğu gibi; çevreyi, toprak ve suları, kısaca yeryüzünü kirletme gibi niyeti ve icraatı da olmaz-olamaz veya olmamalı! Çünkü bir Müslüman tuvalet ve banyo gibi yerlere sol ayağı ile adım atarak girerken, çıkarken de sağ ayağı ile adım atarak çıkar; cami ve benzer mâbetlere girerken de tam tersini yaparak girer çıkar!

Haftada en az bir kez gusleder, tüm bedenini yıkar, günde 5 kez de bedeninin bir bölümünü yıkar, yani abdest alır ve hafta da bir tırnaklarını keser; İki üç hafta da bir kasık ve koltuk altı, saç ve sakal tıraşı olur ve varsa eğer sakallarını temiz tutar ve sık sık tarar, güzel kokular sürünür, acıkmadan sofraya oturmaz, doymadan sofradan kalkar, yiyecek ve içeceklerin zerresini, giydiği ve kullandığı eşyaların hiçbirini hor görmez ve israf etmez, dolayısıyla da hem çevreyi kirletmez hem de günaha girmez! Yemeğini ayakta değil oturarak yer, suyunu 2-3 yudum da ve oturarak içer. Sofraya oturmadan ve sofradan kalktıktan sonra ellerini ve ağzını mutlaka yıkar ve dişlerini misvakla fırçalar! Hadesten taharet ve necasetten taharete uyar, yani genelde üzerini-bedenini ve çevresini, özelde de namazgâhını temiz tutar…

Kısacası aklı başında, inancı yerinde ve akidesi sağlam olan bir Müslümanın ayrı ayrı veya değişik değişik isimler altında ihdas edilen özel günlere, haftalara, ay ya da yıllara ihtiyacı yoktur ya da olmamalıdır… Çünkü Kutsal Kitabımız, tıpkı Mehmed Akif Ersoy’un, “Kur’an’ın bakarız yaprağına. Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına! İnmemiştir hele Kur’an, şunu hakkıyla bilin! Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için” dediği gibi bir kitaptır… Yani İslâm bir hayat dinidir. Hayatını Kur’an’a ve Resulullah’a göre dizayn eden, tasarlayan ve bu tasarısına uyan-uymaya çalışan bir Müslümanın başka bir yardımcıya ya da takviyeye hacet-ihtiyaç duymaz! Daha kısası ve açıkçası, hayatında edille-i şer’iyye, yani teorisinde ve pratiğinde (inanç-iman ve uygulamasında) kitap, sünnet, icmâ ve kıyası fukaha olan bir Müslümanın çakma ya da formaliteden ibaret olan gün, hafta, ay ve yıllara ihtiyacı yoktur! Çünkü onun 24 saati planlıdır, programlıdır, o plan ve programların yapıcısı ve kuralların koyucu da Cenab-ı Allah’tır..!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; başta anneler, babalar ve kadınlar günü, insan ve hayvan hakları günü gibi günler olmak üzere hemen her şeyin bir gününü, haftasını, ayını, yılını ihdas eden ve teferruatını vaaz eden mûcitler, insanlara İslâm’ın ‘sadece’ temel prensiplerini öğretseler yine yeter! Ancak, asıl maksatları, inanç ve îmanları ya da dünya görüşleri farklı olan söz konusu mûcitler insanımızı teferruata boğuyor ve günlerini içinden çıkılmaz hâle getiriyorlar… Ben mücrim de ‘inananların 365 günlerini, 52 haftalarını ve 24 saatlerini ayrı ayrı kategorize ederek ve inananları teferruata boğarak ve hayatı geçilmez hâle getirerek hem bu dünyalarını hem de öte dünyaları zindan etmek yerine; İslâm’ın 5 ve Îmanın 6 şartına, Ef’â-li Mükellefinin de 8 şartına uymalarını sağlayalım-sağlamaya çalışalım; dolayısıyla da hem sözümüz geçen kişilerin, hem de kendi dünya ve âhiretimizi kurtarmaya bakalım!’ diyor, herkese ‘dünya dolusu’ saygılar sunuyorum.

DİŞLERİNİ MİSVAK İLE TEMİZLEMEK ÖLÜMDEN BAŞKA

BÜTÜN HASTALIKLARIN ‘MÜHİM BİR KISMINA’ ŞİFADIR…

TEMİZLİĞE İTİNÂ VE DEVAMLILIK İNSANI TAM BİR İMÂNA

DÂVET EDER… ALLAH (c.c) TEMİZDİR TEMİZİ-TEMİZLİĞİ

SEVER…CENNETİN ANAHTARI NAMAZ, NAMAZIN

ANAHTARI DA TEMİZLİKTİR! Hz. Muhammed (sav)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

03
MAYIS

2024

Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!

Taceddin Akbaş'ın 'Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!' adlı köşe yazısı Devamı

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Çok acil trombosit ihtiyacı vardır! İşte detaylar...
Bölgesel

Çok acil trombosit ihtiyacı vardır! İşte detaylar...

Antalya Medstar Hastanesinde tedavi görmekte olan bir hasta için acil trombosit ihtiyacı vardır. Detaylar haberimizde...

Bucak'ta EUROMER personel alımı yapıyor! İşte detaylar...
Eleman İlanı

Bucak'ta EUROMER personel alımı yapıyor! İşte detaylar...

Burdur Bucak Organize sanayi Bölgesinde faaliyet göstermekte olan EUROMER, birçok alan için personel alımı yapıyor. İşte personel ilanı detayları...

Batman Valiliği ve TİGAD organizesinde  İnternet Gazetecileri  Batman'da Buluşacak
Bölgesel

Batman Valiliği ve TİGAD organizesinde İnternet Gazetecileri Batman'da Buluşacak

Türkiye deki İnternet Gazetecilerini bir çatı altında toplayan ilk dernek olan TİGAD Gazeteciler Derneği Nevşehir, Kayseri ve Aksaray’dan sonra İnternet gazetecilerini Batman’da bir araya getirecek.

Kurban Bayramı'na Az Kaldı! Kurbanlık alacakları kara kara düşündüren fiyatlar
Bölgesel

Kurban Bayramı'na Az Kaldı! Kurbanlık alacakları kara kara düşündüren fiyatlar

2024 Kurban Bayramı'nda keseceğiniz kurbanlığın fiyatını merak ediyor musunuz? Dana, koç, koyun ve keçi fiyatları ne kadar oldu? Büyükşehirlerde kurban fiyatları daha yüksek! İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurbanlık fiyatları ne kadar?

ÖTV ve MTV indirimi ile satışa başladı! Sıfırı 600 bin TL'den ucuz
İş Dünyası

ÖTV ve MTV indirimi ile satışa başladı! Sıfırı 600 bin TL'den ucuz

Volkswagen Caddy modelinde yapılan ÖTV ve MTV indirimleri ile ticari araç almak çok daha uygun hale geldi. Yeni fiyat listesi ve model seçenekleri ile her bütçeye uygun bir Caddy bulmak mümkün.

Buğdayda Maliyet Rekoru! TMO'dan Fiyat Bekleniyor!
İş Dünyası

Buğdayda Maliyet Rekoru! TMO'dan Fiyat Bekleniyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı bir kilogram buğday üretim maliyetini 10,87 lira olarak açıkladı. Bayraktar, TMO'nun hasat başlamadan buğday fiyatını açıklamasını ve üretim maliyetini dikkate almasını istedi.