Taceddin Akbaş

Emeklilerin aylıklarına zam talepleri ve üniversitelerin 'Bahar' şenlikleri!

Taceddin Akbaş'ın 'Emeklilerin aylıklarına zam talepleri ve üniversitelerin 'Bahar' şenlikleri!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

EMEKLİLERİN AYLIKLARINA ZAM TALEPLERİ VE ÜNİVERSİTELERİN ‘‘BAHAR’’ ŞENLİKLERİ!

Tuzu kuru veya emekli aylığı yüksek ve birde karı koca emekli olan emeklilerin durumlarını bilmiyorum ama benim gibi tek ve asgari ücretin altında emekli maaşı ile geçinen emekliler, diğer bayramlara göre daha masraflı olan Kurban Bayramı’nda bayram ikramiyelerine artış, aylıklarına zam istiyorlar… Yani asgarî ücretin altında bir aylık gelirle geçinmeye çalışan emekliler, Hükümetin yeni uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerinin kadrine uğramaktan, aylıklarına düşük zam yapılmasından ve bayram ikramiyelerinin aynı kalmasından endişe duymaya başladılar…

Yılın ikinci yarısında, yani bir yandan temmuz ayı zammını bir yandan da bayram ikramiyesini sabırsızlıkla bekleyen 16 milyon civarında bir emekli; (âhir vakitlerinde) 3 bin liralık Kurban Bayramı ikramiyelerinde de, aylıklarında da ciddi bir artış yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor ve şiddetle istiyorlar… Kurban Bayramının hem dîni hem de mâlî bir bayram olduğunu hatırlatan dar gelirli ve düşük maaşlı emekliler; her şeyin fiyatının ikiye üçe katladığı bir devirde emeklilere verilen 3 bin liralık bayram ikramiyesinin çok yetersiz, aylık gelirlerinin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak kalacağını hatırlatıyorlar ve ‘Kurban Bayramı Ramazan Bayramından daha fazla masrafı gerektiren bir bayram; o nedenle bayram ikramiyelerimiz en az 5-6 bin liraya yükseltilmeli!’ diyorlar...

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ… YILBAŞINDA MEMUR EMEKLİLERİNE GÖRE AYLIKLARINA DÜŞÜK YANSITILAN ZAM AÇIĞININ DA KISA SÜREDE KA-PA-TIL-MA-SI-NI İS-Tİ-YOR-LAR!

Yılın ikinci yarısında beklenen yüzde 25 oranındaki TÜFE zammının (enflasyon farkının) yanı sıra göreceli refah payı da verilmesini isteyen SGK ve BAĞ-KUR emeklileri; ‘ayda ortalama 10 bin lira maaş alan bir emeklinin aylığına yapılacak olan yüzde 25’lik bir zam, o emeklinin aylığını 12.500 TL’ye yükseltmiş olacak, bu artış ta fazla bir işe yaramayacak’ diyorlar!

Hâsılı; Hükümet çok gecikmeli de olsa Kamu da ciddi bir tasarruf genelgesi yayımladı. Umar ve dilerim ki, bu tasarruf genelgesi ciddi bir şekilde uygulanır, gereksiz, yersiz yurtsuz ve zamansız harcamalardan artan paraların bir bölümü ‘emekli aylıklarına’ yansıtılır inşaAllah’ diyor, şimdi de benzer bir konuyu daha değerlendirmek istiyorum:

İLK VE ANA OKULLARI’NDAN ÜNEVERSİTELERE VARINCAYA KADAR BÂZI OKULLARDA YAPILAN YIL SONU ŞENLİKLERİ; MEZUNİYET TÖRENLERİ VE BENZER ETKİNLİKLER ‘BU YIL OLSUN’ İPTAL EDİLMELİ-YAPILMAMALI Kİ, ADINA TASARRUF TEDBİRİ DENİLEN TEDBİRLER HALK NEZDİNDE İNANDIRICI… BULUNSUN VE KABUL GÖRSÜN!

Bu yıl olacak mı olmayacak mı bilmiyorum ama Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ve adı ana okulu olmasına rağmen anası olmayan okullardan tutun, ilk ve orta dereceli okullarda her yıl mezuniyet törenleri, kep atma ve kapma gösterileri, yılsonu etkinlikleri yapılır ve bu etkinlikler hem okullara hem de velîlere maddî külfet yüklediği gibi, sınırsızca düzenlenen eğlenceler de hoş olmayan görüntüler ortaya çıkarırdı… O nedenle ben bugün, bazı Üniversitelerin gerçekleştirilmeye hazırlandıkları ‘Bahar Şenlikleri’ni ve mezuniyet törenlerini veya etkinliklerini değerlendirmek istiyorum:

Şöyle ki; ‘Kamu da Tasarruf Genelgesi’ yürürlüğe girerken, üniversiteler kendilerini kamu dışında görüyor olmalılar ki, ‘bahar şenliği’ ve ‘mezuniyet töreni’ adı altında düzenledikleri ya da düzenleyecekleri etkinlikler de israf ekonomisine katkı sağlamaya hazırlanıyorlar maalesef. Ki, bu etkinliklere alkollü bir şekilde katılan ve akla hayale gelmeyecek hareketler yapan bazı öğrenciler, ebeveynlerinin dişinden tırnağından artırarak kendilerine gönderdiği paraları bu etkinlikler de hem har vurup harman savuruyorlar hem de eğlenceleri maskaralığa çevirip kendilerinden sonra gelecek öğrencilere kötü örnek oluyorlar! Yani, üniversitelerde her yıl düzenlenen mezuniyet törenleri neyse ne amma, bazı üniversiteler, ‘bahar şenlikleri’ adı altında gerçekleştirilen nâhoş etkinlikler zincirine birer halka daha eklemeye; dolayısıyla da gereğinden fazla yapılan, inanç ve imanımıza, örf, âdet, gelenek ve göreneklerimize uymayan etkinlikler düzenleyerek tüketim veya israf ekonomisine katkı sağlamaya hazırlanıyorlar!..

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; Gazze’de yapılan soykırımlar, Doğu Türkistan ve dünyanın çeşitli bölgelerinde dindaş ve soydaşlarımıza yapılan maddî mânevî zulümler-işkenceler artarak devam ederken; pandeminin ülkemiz de ve insanımız da oluşturduğu maddî mânevî hasarlar ve açtığı derin yaralar ile Güney Doğu da meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acıları ağrıları henüz taze iken ve herkes hayat mamat arasında çırpınır ve bir çok kişi hayat pahalılığından ezim ezim ezilirken; üniversitelerin her ne ad ve şekilde olursa olsun şenlik düzenlemeleri bence doğru olmaz! O nedenle, ben ‘okullar bu yıl olsun bahsime konu etkinlikleri düzenlemeyerek veya iptal ederek hem tasarruf tedbirlerine katkı sağlamış olsunlar hem de ağrısı acısı taze olan insanlara saygı göstersinler!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

ZAMAN ÎMÂNI KURTARMA ZAMANIDIR..!

DÜNE TÖVBE, BUGÜNE SECDE, YARINA

DUA YAKIŞIR…

KENDİNİ HAKK İLE MEŞGUL ETMEYENLER

BÂTIL İLE İŞGAL EDİLMEYE MAHKÛMDUR!

Özlü sözlerden seçmeler

BİL Kİ, BİR MEZAR TAŞIDIR İNSANDAN YARINA

KALAN. UNU DA BAŞKASI YAPTIRIR, GERİSİ YALAN!

Mehmed Âkif Ersoy

BİR İNSANIN ASIL KARAKTERİ, EĞLENCESİ İLE

ANLAŞILIR… Reynolds

YARINI TEHLİKEYE ATACAK EĞLENCELERDEN UZAK

DURMALISINIZ… George Herbert

EĞLENCENİN YOLU YOKSULLUĞA GİDER! İncil

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

15
HAZİRAN

2024

Babaların günleri kutlu, Müminlerin Kurban Bayramları mübarek olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Babaların günleri kutlu, Müminlerin Kurban Bayramları mübarek olsun' adlı köşe yazısı Devamı

13
HAZİRAN

2024

Jandarmamızın 'Asıl yaşı 185' biyolojik veya beden yaşı 18,5!

Taceddin Akbaş'ın 'Jandarmamızın 'Asıl yaşı 185' biyolojik veya beden yaşı 18,5!' adlı köşe yazısı Devamı

12
HAZİRAN

2024

Hiçbir demiri tavında dövemiyoruz maalesef

Taceddin Akbaş'ın 'Hiçbir demiri tavında dövemiyoruz maalesef' adlı köşe yazısı Devamı

11
HAZİRAN

2024

Defne Samyeli'ne, Aziz Yıldırım ve Ali Koç'a iki çift sözüm var!

Taceddin Akbaş'ın 'Defne Samyeli'ne, Aziz Yıldırım ve Ali Koç'a iki çift sözüm var!' adlı köşe yazısı... Devamı

10
HAZİRAN

2024

6 bin 236 farzı önce '54'e sonra '32'ye düşürdük! Şimdi de iman ve İslamın şartlarını askıya aldık

Taceddin Akbaş'ın '6 bin 236 farzı önce '54'e sonra '32'ye düşürdük! Şimdi de iman ve İslamın şartlarını askıya aldık' adlı köşe yazısı Devamı

08
HAZİRAN

2024

Türkiye 'madenini işlemeden' satıyor! Burdur da bejini değerlendiremiyor

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye 'madenini işlemeden' satıyor! Burdur da bejini değerlendiremiyor' adlı köşe yazısı Devamı

07
HAZİRAN

2024

Kanal D'nin 'neler oluyor hayatta'sı TRT 1'in 'Alişan ile hayata gülümse'si

Taceddin Akbaş'ın 'Kanal D'nin 'neler oluyor hayatta'sı TRT 1'in 'Alişan ile hayata gülümse'si' adlı köşe yazısı... Devamı

06
HAZİRAN

2024

DEM 'Ateşle Dans' ediyor!

Taceddin Akbaş'ın 'DEM 'Ateşle Dans' ediyor!' adlı köşe yazısı Devamı

05
HAZİRAN

2024

Fahiş fiyattan satıcıların ve ihtiyacından kat kat fazlasını alan kişilerin olduğu bir ülkede enflasyon da düşmez tansiyon da

Taceddin Akbaş'ın 'Fahiş fiyattan satıcıların ve ihtiyacından kat kat fazlasını alan kişilerin olduğu bir ülkede enflasyon da düşmez tansiyon da' adlı köşe yazısı Devamı

04
HAZİRAN

2024

Dünya 'Çevre Günü'nde ve haftasında bile kirletilen bir dünya da yaşıyoruz

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya 'Çevre Günü'nde ve haftasında bile kirletilen bir dünya da yaşıyoruz' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Senaryolar belli olmaya başladı! Emekli ne yapacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak
İş Dünyası

Senaryolar belli olmaya başladı! Emekli ne yapacak? Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak

Yükselen enflasyonla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin gözleri yapılacak olan emekli maaşları zammına çevrildi. İlk 6 aylık enflasyon oranı ile emekli maaşlarına yapılacak zam netleşecek.

Huriye Kaya: "Emekli Bile Olamadım, Eşim de Engelli"
3. Sayfa

Huriye Kaya: "Emekli Bile Olamadım, Eşim de Engelli"

- Yaklaşık 4 yıl önce köpeklerin saldırısı sonucu kolunu kaybeden Çorlu sakini Huriye Kaya, acısının dinmediğini, zor günler geçirdiğini ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.

Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Bayramdan önce yatar mı?
Bölgesel

Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Bayramdan önce yatar mı?

Emekli bayram ikramiyesi için tarih araştırmaları başladı. Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde emeklilerin hesaplarına yatırılan bayram ikramiyeleri için sorgulamalar sürüyor. Peki, 2024 emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak, bayramdan önce yatar mı?

Emekli mutsuz! Emekli maaşları eriyor! Alım gücü dibi gördü
İş Dünyası

Emekli mutsuz! Emekli maaşları eriyor! Alım gücü dibi gördü

Enflasyon nedeniyle alım gücünde düşüş yaşayan emekliler, Temmuz ayında en az %25 zam talep ediyor. İşte detaylar...

Torba Yasa Meclis'ten Geçti Mi? Maddeler, İçerik, Ek Gösterge, Emeklilik, Son Haberler!
Yaşam

Torba Yasa Meclis'ten Geçti Mi? Maddeler, İçerik, Ek Gösterge, Emeklilik, Son Haberler!

2024 Torba Yasa ile ilgili son gelişmeler! 3600 ek gösterge, BAĞ-KUR 7200, ev hanımlarına emeklilik gibi birçok konu için son dakika haberleri ve detaylar! Torba Yasa ne zaman çıkacak?

Denizli'de Emekli ve Yeni Doğum Yapan Annelere Maddi Destek Kararı!
Bölgesel

Denizli'de Emekli ve Yeni Doğum Yapan Annelere Maddi Destek Kararı!

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı toplantısında Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan emekliye ve yeni doğum yapan annelere maddi destek verilmesi yönündeki komisyon kararı oy çokluğuyla kabul edildi.