Taceddin Akbaş

Öldüren ne deprem ne bina, insan!

Hemen herkesin büyük bir üzüntüyle öğrendiği gibi, Ülkemiz geçtiğimiz pazartesi günü gecesi saat 04.17’de ve 10 İlimiz de meydana gelen 7,7 şiddetindeki bir deprem felâketiyle uyandı!

Taceddin Akbaş

Hemen herkesin büyük bir üzüntüyle öğrendiği gibi, Ülkemiz geçtiğimiz pazartesi günü gecesi saat 04.17’de ve 10 İlimiz de meydana gelen 7,7 şiddetindeki bir deprem felâketiyle uyandı! Dolayısıyla da ciğerleri dağlandı! O nedenle hemen herkes gibi benim de aklımı deprem bölgesinden, gözlerimi kulaklarımı televizyon kanallarından, parmaklarım ise depremden ve depremin verdiği maddî manevî hasarlardan, dolayısıyla da hayatını kaybeden ve yaralanan insanlardan, tabii ki de depremzede yakınlarından başka bir şeyi yazmaya varmıyor! Onun için ben bugünde bu deprem konusuna değineceğim, deprem hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşacağım; bunu da bir darb-ı meselle yapacağım:

KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR!

Kimliğini şu anda hatırlayamadığım mübârek hanımlardan birinin, ekmeğini suyunu gölgede tutmak yerine güneşte tuttuğunu gören bir komşusunun sorusu üzerine, ‘Kocam şu anda hiçbir ağacın olmadığı ve gölgenin bulunmadığı tarlada, yani güneşin kavurucu sıcağı altında çalıştığı için ekmeği de suyu da güneşin altında! Kocam tarlada ve sıcağın bağrında çalışır, kuru ekmek yer ve sıcak su içerken benim evde taze ekmek yemem ve soğuk içmem doğru olmaz..!’ şeklinde cevap verir.

Şimdi böyle kaç tane hanım çıkar bilmiyorum ama ben yüce Rabbimizden ölen tüm insanlara ganî ganî rahmetler, yaralılara âcil ve kalıcı şifâlar, yakınlarına da sabrı cemil ve ecri cezil niyaz ediyorum… Ve günlerdir ‘deprem nedeniyle sokaklarda ve kavurucu soğuklarda, acılarıyla sızılarıyla birlikte yaşamak için mücadele veren insanların hatırına ‘birkaç saatliğine de olsa’ onlar gibi bir gece ya da gündüz geçirelim, dolayısıyla da empati melekemizi veya yeteneğimizi harekete geçirelim!’ diyeceğim. Ki, ara başlığımda da hatırlattığım gibi, sevgili Peygamberimiz (sav) “Komşusu açken kendisi tok yatan ya da karnını tıka basa doyuran kişi bizden değildir!’’ duyuruyor. Ve şiddetli bir depreme mâruz kalan il, ilçe ve köyler fizîkî veya coğrâfi olarak bizim komşumuz olmasa bile bizim vatandaşımız, insanımız ve din kardeşimiz! Dolayısıyla da gönül yakınımız… Onlar orada ağrıları acıları yetmezmiş gibi bir de günlerdir açlıkla, susuzlukla, karla, yağmurla, şiddetli soğukla boğuşurken, bizlerin burada hiçbir şey olmamış veya olmayacakmış gibi davranmamız insanlığa da, Müslümanlığa da yakışmaz.. O nedenle, onlar için hiçbir şey yapamıyorsak bile en azından dualar edelim! Dolayısıyla ve az da olsa kendimizi mesuliyetten kurtaralım inşaAllah!

BİZ, ‘ÇOK SAYIDA’ İNSANIN ÖLMESİNE ÜZÜLÜRKEN SAĞ OLARAK KURTARILAN AZ SAYIDAKİ İNSAN İÇİN ALLAH’A ŞÜKÜR, KENDİMİZİ TESELLİ ETTİK VERDİK!

Pazartesi gününden beri göçük altında kalarak can veren kişi sayısı 20 binlere, yaralı sayısı ise 50 binlere dayanır, dolayısıyla da içimizi kan gölüne çevirirken, tek tük ve günler sonra da olsa sağ olarak kurtarılan kişilerle ve bilhassa çocuklarla teselli bulduk, olabildiğince de sevindik…

BİR KİŞİNİN ‘BİLEREK-İSTEYEREK’ ÖLÜMÜNE NEDEN

OLAN İNSANIN ‘BÜTÜN İNSANLIĞI ÖLDÜRMÜŞ GİBİ

MUAMELE GÖRECEĞİNE GÖRE; BİNALARI ‘SAĞLAM’

YA DA ‘TEKNİĞE UYGUN’ OLARAK YAPMAYAN USTA

MÜHENDİS VE MALZEME DE HÎLE YAPAN! KİŞİLERİN

HALLERİ NEYLE ve NASIL ÎZAH EDİLİR BİLMİYORUM!!

Deprem uzmanları devamlı ‘deprem öldürmez yapılar öldürür’ diyerek yapıların önemine vurgu yaparlar, çok da doğru söylerler! Ancak ben bu slogan da önemli bir değişiklik yapmak istiyor ve ‘öldüren ne depremdir ne de binadır! Öldüren insandır, yani sorumsuz uzmanların özensiz, dikkâtsiz veya bilinçsizce bir şekilde yaptıkları planlar, çizdikleri projeler; müteahhitlerin fazla kâr elde etme hırsları, üreticilerin demir, beton ve çimento gibi ürettikleri kalitesiz malzemeler…’ diyeceğim.

Ve bu konu hakkındaki yazımı yılların ilâhiyatçısı ve eğitimci yazarı olan ağabeyim İsmet Akbaş’ın deprem hakkındaki tespitleriyle noktalamak istiyorum:

“Yaklaşık 150 yıldır Arap Yarımadasında ve yakın bölgelerdeki yer altı kaynakları petrol ve türevleri, gaz ve benzer enerji kaynaklarının yatakları boşaltılıyor-boşaltıldı. Yakın bölgelerden olan ülkemizin tabanında mevcut olan, çıkarılmayan harcanmayan petrol ve türevleri alan değiştirerek, kaç milyon ya da milyar metreküp olduğunu bilmediğimiz bu alanlara, çukurlara, boşluklara kaymaktadır. Boşalan sıvı kayması yaşanan bu bölge toprakları üzerinde olan ülkemiz ve bölgemiz inşaAllah benzeri

sıkıntıları bir daha yaşamasın. Bu değerleri yaşamasın. Bu değerlendirme ve gerçeklik doğru çıkarsa, işimiz zordur. Çünkü anılan yarımadaya doğru toprak kaymaları olabilir!

Resulümüzün hatırına insanlığa bahşedilen bu enerji kaynakları yüzde 80 oranında Batılılara, Avrupa ülkelerine kaydırıldı. Tembellikte ilk sıralarda görünen Arap Ülkeleri, mâlûm enerji kaynaklarıyla geçiniyorlar…”

Her neyse; depremlerin oluşumunda ve şiddetleri hakkında rivayetler muhtelif… O nedenle ben de Amerika’yı keşfetmeye çalışmak yerine kuvvetli depremlere maruz kalan ama az bir zayiatla depremi atlatan Japonya’yı örnek alalım!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

HİÇBİR İŞTE GEREKTİĞİNDEN FAZLA ACELE ETME!

DİKKÂTLİ OLANLAR KENDİLERİNİ ZOR DURUMA

DÜŞMEKTEN KORURLAR… Hz. Ali (r.a)

AKIL SONRADAN AH CEKMEK İÇİN DEĞİL,

DÜŞÜNÜP TEDBİR ALMAK İÇİNDİR…

Hz. Mevlânâ (r.aleyh)

İNSAN NE KADAR AKILLI OLURSA OLSUN, İHTİYATSIZ

İSE SONUNDA MUTLAKA BAŞARISIZLIĞA UĞRAR…

Gambetta

UZAĞI DÜŞÜNMEYEN ADAM, ACIYI YANINDA BULUR!

Konfüyus

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü

Taceddin Akbaş'ın 'Akşener 'Genel Başkanlığı' bırakmayacak ve İran Balonu İsrail semalarında söndü' adlı köşe yazısı Devamı

13
NİSAN

2024

'Un bitti-din bitti...' olmasın!

Taceddin Akbaş'ın ''Un bitti-din bitti...' olmasın!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!

Taceddin Akbaş'ın 'Her şeye rağmen bayram(n)ımız kutlu, insanımız mutlu olsun!!' adlı köşe yazısı Devamı

08
NİSAN

2024

Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!

Taceddin Akbaş'ın 'Siz Çok Yaşayın ‘Yaşatmak İçin Yaşayan’ Ve ‘Öldürmemek İçin Çabalayan’ Polisler!' adlı köşe yazısı Devamı

05
NİSAN

2024

Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kadir Gece(m)niz Mübarek her gece(m)niz Kadir olsun' adlı köşe yazısı Devamı

05
NİSAN

2024

Genelde her zaman, özellikle de Ramazan ve Arife Günlerinde fahiş fiyatlara dikkat edelim!

Taceddin Akbaş'ın 'Genelde her zaman, özellikle de Ramazan ve Arife Günlerinde fahiş fiyatlara dikkat edelim!' adlı köşe yazısı Devamı

03
NİSAN

2024

Dünya bugün 'iki lüzumsuz' ve bir 'olmayan' günü kutlayacak

Taceddin Akbaş'ın 'Dünya bugün 'iki lüzumsuz' ve bir 'olmayan' günü kutlayacak' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Ağrı Öğrencilerinden Hatay'a 23 Nisan Hediyesi
Etkinlik

Ağrı Öğrencilerinden Hatay'a 23 Nisan Hediyesi

Ağrı’da eğitim gören öğrenciler, “Seni Unutmadık Kardeşim” projesi ile 6 Şubat depreminden etkilenen Hatay’daki öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle binlerce oyuncak, kitap ve hediyeler gönderdi.

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Binası, Depremlere Dirençli Yapısıyla Dikkat Çekiyor
Yaşam

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Binası, Depremlere Dirençli Yapısıyla Dikkat Çekiyor

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Hizmet Binası, 6 Şubat depremlerinde etrafındaki onlarca binanın yıkılmasına rağmen hala ayakta duruyor. Mimarlar Odası yönetimi, binanın rezerv alan içinde kaldığını ve kentsel hafıza alanı çerçevesinde yıkılmaması gerektiğini savunuyor.

100 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanının mühendisi tutuklandı!
3. Sayfa

100 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanının mühendisi tutuklandı!

Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde 100 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanı'nın fenni mesulü ve statik proje müellifi olan inşaat mühendisi Burak Binzet tutuklandı.

Adıyaman'da Deprem Konutlarının Son Durumu!
Bölgesel

Adıyaman'da Deprem Konutlarının Son Durumu!

6 Şubat depremlerinin ardından geçen yaklaşık 14 aylık sürede deprem konutlarının geldiği son durum dron ile görüntülendi.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi'nden Deprem Bölgelerine Destek - Haberler
Yaşam

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi'nden Deprem Bölgelerine Destek - Haberler

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Mehmet Yıldız, yönetim olarak deprem bölgelerinde yaptıkları incelemelerinin ardından JEO-KUT adıyla Bursa’ya bir arama kurtarma ekibini kazandırma kararı aldıklarını söyledi.

Depremzede Çocukları Mutlu Etmek İçin Tekirdağ Kapaklı Gazi İlkokulu'ndan Özel Proje - Haberler
Yaşam

Depremzede Çocukları Mutlu Etmek İçin Tekirdağ Kapaklı Gazi İlkokulu'ndan Özel Proje - Haberler

Tekirdağ Kapaklı Gazi İlkokulu tarafından düzenlenen “Bayram Hediyen Bizden” projesi kapsamında Hatay İskenderun’daki depremzede ilkokul öğrencilerine 180 adet el işi örme oyuncak hediye edildi.