Taceddin Akbaş

SGK ve Bağ-Kur emeklileri 'Yeniyıl zammını' dört gözle bekliyorlar!

Taceddin Akbaş'ın 'SGK ve Bağ-Kur emeklileri 'Yeniyıl zammını' dört gözle bekliyorlar!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ ‘YENİYIL ZAMMINI’ DÖRT GÖZLE BEKLİYORLAR!

İktidarın 2025 yılının başında aylıklarında %15,75, Ramazan Bayramı ikramiyelerinde ise %33 oranında bir artış yapmasından memnun kalmadıkları gibi; 2026’yılının ocak ayını dört gözle beklemeye başlayan Bağ-Kur ve SGK (SSK) emeklileri ile dul ve yetimleri, ömürleri reva ederse eğer, enflasyon zammını şimdiden garantilemiş durumdalar… Ve ekim, kasım ve aralık aylarında gerçekleşecek olan enflasyon oranları da TÜFE’ye, (Tüketici endeksi verilerine) göre Hükümet veya Bakanlık Bağ-Kur ve SGK emeklilerine toplam %15 küsur TL. oranında bir artış yapmayı planlıyor. Ancak, bilindiği ve görüldüğü gibi, bu artış açlık sınırının oldukça gerisinde. O nedenle, en düşük, asgarî ücretin bile altındaki bir aylıkla geçinmeye çalışan milyonlarca emekliyi memnun etmesi mümkün değil!

Yaşı müsait olanların hatırlayacakları gibi, geçmiş hükümetlerin, genelde kamu çalışanlarının, özelde de kamu işçilerinin ve emeklilerin maaşlarına yaptığı plansız programsız ve kaynaksız artışlar o dönemin çalışanlarını memnun eder ve iktidar da olan partilerin oy oranlarına bir miktar yükseltse de kamu maliyesini ve devletin bütçesini olumsuz yönde etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor maalesef!

Erdoğan’ın başında bulunduğu Hükümetin çıkardığı Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) erken emekli olmalarına yarayan yasayı çıkarması ise emekli sayısını tavan yaptırdı! Dolayısıyla da sayıları 16 milyonu bulan emeklilerin yeterli aylık veya maaş zammı alamamalarına neden oldu, olmaya da devam ediyor!

EMEKLİLERİN TAMAMINA ‘’SEYYANEN’’ ZAM VERMEK GEREKİR; ANCAK BU HAKKANİYETLİ BİR ZAM YA DA ‘ADÂLETLİ’ BİR ARTIŞ OLMAZ!

Çünkü, SGK’na bağlı olarak çalışanların yeni durumlarını, en son hallerini çok iyi bilmiyorum… Ama, yıllarca Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan, esnaf, sanatkâr ve serbest meslek erbaplarının bir kısmı en düşük basamaktan pirim öderler, dolayısıyla da düşük emekli maaşı alabilirlerken, en üst basamaktan emekli olan Bağ-Kur’lular da üst basamaktan yatırdıkları primleri üzerinden, yani yüksek pirim ödeyen Bağ-Kur’lular yüksek, düşük prim ödeyenler ise, tabii olarak düşük maaş alıyorlar… Ve bu emeklilerin tamamına seyyanen, yani tüm emeklilere aynı miktarda emekli aylığı artışı yapılacak olursa, bu durum zor geçinen emekliler adına iyi olurken, eşitler arasında bir eşitsizliğe, hattâ haksızlığa hukuksuzluğa neden olur!

KİM NE VERİYORSA BEN ‘BEŞ FAZLASINI’ VE HERKESE İKİ ANAHTAR BİRDEN VERECEĞİM

Bu ara başlıklar bana değil, biri eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarından müteveffa Süleyman Demirel’e, diğeri de DYP’nin Demir Leydi’si ve Demirel’in önce siyâsî vârisi sonra siyâsî rakibi ve 22. T.C Hükümeti’nin Başbakanı olan Prof. Dr. Tansu Çiller’e ait! Yani, dönemin siyasilerinin veya politikacılarının vadetmedikleri bir gök kubbe kalıyordu ve Parti başkanları Genel ve Yerel Seçimler öncesinde yaptıkları miting konuşmalarda en uçuk vaatlerde bulunuyor ve en olmayacak sözleri veriyorlardı! Ve bu vaatçilerin başında Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan geliyordu ki, Uzan’ın vaatlerini duyan diğer siyasetçiler de Uzan’ dan geri kalmamaya çalışsalar da O’na yetişemiyorlardı! Meselâ, Cem Uzan yaptığı meydan mitingleri öncesinde ve esnasında tüm katılımcılara ve konser eşliğinde pilav, döner, ayran, helva gibi yiyecek ve içecekler dağıttığı gibi, en olmaz vaatlerini birbiri ardı sıralıyordu! Ayrıca Bülent Ecevit’in hayata geçirilemeyen ve geçirilemeyecek te olan ‘Köykent projeleri ve ‘toprak işleyenin su kullananın’ şeklindeki planlarında olduğu gibi; Mesut Yılmaz’ın, dönemin kamu işçilerine verdiği yüksek zamların ceremesini kendinden sonraki hükümetler çekti… Ve Yılmaz’ın bu ölçüsüz zam kördüğümü bugün bile çözülemiyor!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; bir dönemin hükûmetleri ister çalışanlara olsun ister emekli, hemen herkese plansız programsız ve ölçüsüz, yâni sadece siyasi mülâhazalarla, politik hesaplarla aylıklar bağladılar; dolayısıyla da kendilerinden sonraki hükümetlerin zor durumda kalmalarına neden oldular! Meselâ bazı kamu işçileri, büyük plan ve projelerin altına imza atan, dolayısıyla da büyük mesuliyet altına giren kurum müdürlerinden bile fazla maaş alıyorlar ve müdürlerine çay kahve ve yemek ikram ediyorlar ve ‘bizim olduğumuz yerde müdürümüz cüzdan çıkaramaz!..’ diyerek takılıyorlardı!

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Erdoğan Hükümeti de yaptığı EYT düzenlemesiyle birçok kişinin genç, hattâ en verimli çağında emekli olmasına neden olurken, ülke ekonomisini, kamu mâliyesini de zora soktu! Ancak, hükümetler şikâyet mercileri değil, çözüm mercileridir ve bu yasaları çıkaranların bir bildikleri mutlaka vardır ya da olmalıdır… O nedenle mevcut hükümet nasıl EYT problemini çözdü ise, Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin maaş problemlerini de çözmeli ve emeklileri enflasyon canavarının insafına terk etmemeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

HESAPSIZ KASAP NE BIÇAR KOR NE MASAT!

Atasözü

YOLLARI AYRI OLANLAR, BİRLİKTE PLAN YAPAMAZLAR!

Puplillius Syrus

DEĞİŞİKLİĞİ OLMAYAN BİR PLAN, KÖTÜ BİR PLANDIR!

BAŞARI HAZIRLIĞA BAĞLIDIR. ONUN İÇİN HAZIRLIK

OLMADAN BAŞARISIZLIKLARIN OLMASI KESİNDİR!

Konfiçyus

HAREKETE GEÇERKEN İLKEL, PLAN YAPARKEN STRATEJİK

OLUN! Rene Cha

PLANLAMA, GELECEKTEKİ FIRSATLARIN VE TEHLİKELERİN

DİKKÂTE ALINARAK BUGÜNÜN KARARLARININ VERİLMESİDİR!

İsmet Barutçugil

BAZEN PLÂN NE KADAR DİKKÂTLİ VE İYİ YAPILIRSA YAPILSIN

DIŞ KUVVET VE ETKİLERLE DEĞİŞİR, BOZULUR. İŞTE BİZ TALİHE

VEYA TALİHSİZLİĞE BU YÜZDEN İNANIRIZ… John Steinbeck

İYİ ŞEYLER YALNIZCA PLANLANIRSA OLUR, KÖTÜ ŞEYLER İSE

KENDİLİĞİNDEN OLUR!.. Crosby

HER PARÇASI KEYİF VADADEN BİR PLAN ASLA BAŞARILI

OLAMAZ. BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞINI ÖNLEMENİN TEK

YOLU KÜÇÜK BİR SIKINTIYI SAVUNMAKTIR! Jane Austen

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

23
MAYIS

2026

BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ!!!!

Taceddin Akbaş'ın 'BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ' adlı köşe yazısı... Devamı

20
MAYIS

2026

Allah affeder, ihmal affetmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Allah affeder, ihmal affetmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

19
MAYIS

2026

Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MAYIS

2026

Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)

Taceddin Akbaş'ın 'Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)' adlı köşe yazısı... Devamı

16
MAYIS

2026

BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR

Taceddin Akbaş'ın 'BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR! adlı köşe yazısı... Devamı

15
MAYIS

2026

Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor

Taceddin Akbaş'ın 'Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Beyaz melek olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Beyaz melek< olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

10
MAYIS

2026

Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım

Taceddin Akbaş'ın 'Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım' adlı köşe yazısı... Devamı

09
MAYIS

2026

Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda

Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Emeklilerin beklediği tarih açıklandı
3. Sayfa

Emeklilerin beklediği tarih açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca emeklinin beklediği müjdeli haberi paylaştı.

Yeni torba kanun Resmi Gazete'de Emekli taban aylığı 20 bin liraya yükseldi
İş Dünyası

Yeni torba kanun Resmi Gazete'de Emekli taban aylığı 20 bin liraya yükseldi

Meclis’ten geçen dev düzenleme paketi yürürlüğe girerek çalışma hayatı ve sosyal güvenlikte yeni bir dönemi başlattı. Yasayla birlikte en düşük emekli maaşı 20 bin liraya çekilirken, aday memurların disiplin süreçlerinde "sıfır tolerans" dönemi resmen ilan edildi.

Özgür Özel Gölge kabine yapılanıyor, emeklinin gündemi masada
Yaşam

Özgür Özel Gölge kabine yapılanıyor, emeklinin gündemi masada

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Gölge Kabinesi ile yeni yılın ilk toplantısını yaptı. Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıda emekli maaşlarına ilişkin yürütülen çalışmalar, dış politikadaki son gelişmeler ve 2026 yılına yönelik planlamalar ele alındı.

Milyonları ilgilendiren karar TBMM'den geldi! En düşük emekli maaşı belli oldu
İş Dünyası

Milyonları ilgilendiren karar TBMM'den geldi! En düşük emekli maaşı belli oldu

Meclis’e sunulan kanun teklifiyle kök aylığı düşük olan milyonlarca emekli için yeni taban maaş belirlendi. Düzenleme 2026 Ocak ayından itibaren geçerli olacak.

2026 Ocak emekli maaşı ödeme takvimi Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?
İş Dünyası

2026 Ocak emekli maaşı ödeme takvimi Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği Ocak 2026 zamlı maaş ödemeleri, Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından maaşlar netleşti.

En düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye çıkarıldı
İş Dünyası

En düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye çıkarıldı

TBMM’de kabul edilen düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’den 14 bin 469 TL’ye yükseldi. Detaylar haberimizde.