Taceddin Akbaş

VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE AKİF’İ ANMAK ve ANLAMAK

Taceddin Akbaş'ın 'VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE AKİF’İ ANMAK ve ANLAMAK' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İnanan herkesin bildiği-bilmesi, ya da öğrenmesi gerektiği gibi, 20 Aralık 1871 tarihinde doğan ve hayatının her ânı mücadele, muhasebe ve murakabe ile geçen Mehmed Akif Ersoy; 27 Aralık 1936 târihinde de âhirete irtihal etmiş ve o çok sevdiği ve özlediği rahmeti Rahmanı ile birlikte sevgili Peygamberine kavuşmuştu! O nedenle ben daha yazımın başında, ilk çocuğunun ismini Mehmed Akif koyacak kadar Akif tutkunu bir kişi olarak Merhum’u rahmet, minnet ve şükranla anıyor; ‘Cenab-ı Allah Kedisinden ebeden ve daimen razı olsun’ diyor, Kendisinden bizlere olan tüm haklarını helâl etmesini diliyorum… Şimdide merhum hakkındaki sınırlı bilgi, sığ görüş ve şahsî düşüncelerime geçmek istiyorum:
İSTANBUL’UN FETHİ FÂTİH’E, İSTİKLÂLİMİZİN ŞİİRİNİ
YAZMAK İSE MEHMED AKİF ERSOY’A NASİP OLMUŞ!
Bilindiği gibi, İstanbul’un fethi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) tarafından bizzat müjdelenmiş bir hakîkattir… Yani, Peygamber Efendimiz sağlığında “İstanbul mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, asker ne güzel asker, ordu ne güzel ordudur.” şeklinde müjdelenmiş ve Hz. Fatih de 569 yıl sonra o müjdeyi gerçekleştirmişti! Yani İstanbul’un fethi Hz. Peygamber tarafından ve asırlar önce müjdelenmiş bir fethi mübindir! Ancak, Kurtuluş Savaşı’nın ne zaman ve nasıl yapılacağına, kazanılıp kazanılmayacağına, dolayısıyla da İstiklâl Marşı’nın kim tarafından yazılacağına dair hiçbir ayet, hadis ya da rivayet yoktur… Varsa bile ben bilmiyorum. O nedenle ben ‘Kurtuluş Savaşı’nın yapılacağına, savaşın Ülkemizin zaferiyle müjdeleneceğine dair herhangi bir bilgi, belge veya ipucu olmamasına rağmen; Savaşın kazanılması gerektiğine ve kazanılacağına inanan asil ve necip milletimiz; Ordumuza güç verecek ve askerin motivasyonunu artıracak, kırılan cesaretini tekrar kazandıracak, millî birlik ve beraberliği sağlayacak ya da güçlendirecek bir İstiklâl Marşı’na gerek duymuş.
Daha doğrusu, Kurtuluş Savaşı’nın en çetin ve en kanlı günlerinde millî bir marşa ihtiyaç duyan dönemin Genel Kurmay Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun için bir yarışma açmış! Ve hemen herkesin bildiği gibi, Mehmed Akif’in yazdığı mükemmel şiiri, birbirinden güzel 724 şiir içinden seçilmiş ve TBMM Genel Kurulu tarafından “İstiklâl Marşı’’ olarak kabul edilmişti! Kabulünün ardından da yazılışında büyük emeği bulunan dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Marşı tok sesi ve kendine özgü aksanıyla ve üst üste 4 kez okumuş, milletvekilleri de Marşı ayakta dinlemiş ve coşkulu bir şekilde alkışlamışlardı…
AKİF ‘‘MİLLÎ ŞAİRİMİZ’’ OLDUĞU GİBİ, İLİMİZİN DE
İLK MİLLETVEKİLİDİR… O NEDENLE MEHMED AKİF
BURDURLULAR TARAFINDAN ÇOK SEVİLİR SAYILIR
Merhum Akif, milletimizin tamamının sevdiği saydığı bir şair, edep ve edebiyat insanıdır… Ancak, Akif, Burdur’umuzun ilk milletvekili olması hasebiyle, yani en çetrefilli bir dönem de İlimizi TBMM’de temsil etmesi nedeniyle hemşerilerimiz tarafından daha çok sevilir sayılır! Bunun içindir ki, İlçelerimizdekiler hariç, Merkez ilçemizde sokak ve caddelerimizden tutun mahallesine, ilk ve ortaokuluna ve üniversitesine varıncaya kadar birçok yere Mehmed Akif Ersoy adı verilmiştir!
Her neyse, Kurtuluş Savaşımızın manevî dinamiği, İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmed Akif Ersoy 11 yıl ‘canından çok sevdiği vatanından yurdundan, devletinden ve milletinden’ ayrı bırakılmış ve 11 yıl aradan sonra Ülkemize ağır hasta olarak dönmüştü! Hastanede ve hasta yatağında kendisiyle röportaj yapan bir gazetecinin “Türkiye’yi özlediniz mi?” şeklindeki sorusuna Akif, “Özlemek mi evlâdım, özlemek mi? Mısır’dan üç gecelik bir yolculuğun sonunda Ülkeme geldim ama o üç gün bana OTUZ ASIR kadar uzun geldi! Mısır’da 11 yıl kaldım ..fakat bir 11 gün daha kalsaydım çıldırırdım… Şu anda Cennet misâli yurdumdayım ya… Çok şükür. Dalağım ve karaciğerim şişmiş olarak Ülkeme geldim, hastaneye yattım ve burada müşahedeye alındım, gerisini Allah (c.c) bilir…” diyerek memleket hasretini ve millet aşkın dile getirmişti! Akif, o röportajdan sonra fazla yaşamamış ve rahmet-i Rahman’a kavuşmuştu!..
Velhasıl-ı kelâm; Kurtuluş Savaşı esnâsında köy köy, kasaba kasaba dolaşarak Anadolu insanına moral destek veren Mehmed Akif Ersoy’un asıl mesleği baytar-veteriner hekim olmasına rağmen savaş yorgunu halkımızı bir ruh doktoru, psikiyatr veya sosyolog gibi motive edip barışın İslâm da-îman da, dayanışma da, yani meslektaşı ve dava arkadaşı Abdülhak Molla’nın “Bu mesel ile bulur cümle düvel fevz-ü felâh; (Hazır ol cenge ister isen sulh-ü salâh) sözünde saklı olduğunu hatırlatmış ve cayır cayır yanmakta olan bir ülkenin veya milletin küllerinden dirilmesine vesile olmuş millî bir şair, mükemmel bir edep ve edebiyat insanıdır…
BÜGÜN ‘COĞRAFYAMIZIN’ OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARI
CENGE HAZIR OLMANIN ÇOK ÇOK ÖTESİNE GEÇMİŞ
Bu gün ülkemiz son yıllarda da büyük bir Kurtuluş Savaşı vermektedir ve barışı tesis etmenin tek yolu da, bu savaşın neticesi de bizlerin takınacağı tutuma bağlıdır. O nedenle ben ‘zaman teferruatlarda mülâyim, esaslarda ise mukavim olma zamanıdır…’ diye düşünüyorum:
M. AKİF, ÖLÜM DÖŞEĞİNDE BİLE DEVLET
MİLLET HASRETİYLE YANIP TUTUŞUYOR!
Hülâsâ-i netice; ömrünü kurban olduğu Allah’ının yolunda geçiren ve yine çok sevdiği Peygamberinin yaşında (63) vefat eden Mehmed Akif Ersoy’u her zaman analım ama önce anlamaya çalışalım, sonra da anlatalım!’ diyor, herkese ‘Akif’li saygılar sunuyorum.

KÖTÜLERİN ZULMÜ DEĞİL, İYİLERİN
SESSİZLİĞİ İNSANI KONKUTUR…
NE HARÂBİ, NE DE HARÂBİYİM,
KÖKÜ MÂZİDE OLAN ÂTİYİM…
ASIM’IN NESLİYİM… DİYORDUM YA,
NESİLMİŞ GERÇEK: İŞTE ÇİĞNETMEDİ
NAMUSUNU ÇİGNETMEYECEK?
GİRMEDEN TEFRİKA BİR MİLLETE
DÜŞMAN GİREMEZ. TOPLU VURDUKÇA
ONU TOP TÜFEK SİNDİREMEZ…
SAHİPSİZ BİR MİLLETİN BATMASI HAKTIR
SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR
Mehmed Akif Ersoy

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

28
MART

2024

Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!

Taceddin Akbaş'ın 'Promosyon Ödemelerine Standart Getirilmeli Ve Emekli Aylıklarına Seyyanen Zam Yapılmalı!' adlı köşe yazısı Devamı

27
MART

2024

Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!

Taceddin Akbaş'ın 'Kütüphane Haftasından ve Tiyatro Gününden n'aber?!' adlı köşe yazısı Devamı

26
MART

2024

‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimalimiz Geçmedi!!

Taceddin Akbaş'ın '‘Su Günü’ Geçti, Ancak Susuz Kalma İhtimâlimiz Geçmedi!!' adlı köşe yazısı Devamı

25
MART

2024

Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!

Taceddin Akbaş'ın 'Bu Seçimlerin Sonucunu Partiler Veya Adaylar Değil, Cepler Belirleyecek!' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Amillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor

Taceddin Akbaş'ın 'Ekonomiyi ’Altüst Eden…’ Âmillerin Başında Krediler Ve Kartlar Geliyor' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu

Taceddin Akbaş'ın 'İsrail Filistin topraklarına gece değil, gündüz kondu' adlı köşe yazısı Devamı

20
MART

2024

Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü

Taceddin Akbaş'ın 'Nevruz Bayramı, şiir ve down sendromu farkındalık günü' adlı köşe yazısı Devamı

19
MART

2024

Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'

Taceddin Akbaş'ın 'Cumhuriyetçi Özdemir'de 'Diyanetin karşısında, şarabın yanında yer almış!'' adlı köşe yazısı. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'den Diyânet'e Tepki! Şarap Fetvası Tartışma Yarattı Devamı

18
MART

2024

Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün, Çanakkale'nin imankale yapılışının 109. sene-i devriyesi!!' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir işin içine üç 'SA’dan biri girerse o işte muhakkak bir bit yeniği olur!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'da 12 Mart Programı! 'İstiklal Marşımız, Milletimizin Ortak Sesi ve Vicdanıdır'
Bölgesel

Burdur'da 12 Mart Programı! 'İstiklal Marşımız, Milletimizin Ortak Sesi ve Vicdanıdır'

Burdur Valisi Türker Öksüz, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü programında yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın önemini vurgulayarak, 'Bağımsızlığımıza olan tutkumuzun, Vatanımıza ve mukaddesatımıza olan bağlılığımızın güçlü ifadesi olan İstiklal Marşımız, Türk Milletinin ortak sesi ve vicdanı olarak ilelebet söylenmeye devam edecektir.' dedi.

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!
Etkinlik

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” adlı panel düzenlendi.

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği
Etkinlik

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği

12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü müsabetiyle Çıldır Anadolu İmam Hatip Lisesinde program düzenlendi.

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı
Etkinlik

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı

Mehmet Akif Ersoy’un dizelere döktüğü ve bağımsızlığı temsil eden İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü dolayısıyla Siirt’te etkinlik düzenlendi.

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği
Etkinlik

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ’Çocuk Oyun Odası’nda İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy anıldı.

Mehmet Akif Ersoy Anma Töreni: İstiklal Marşı'nın 103. Yıl Dönümü
Etkinlik

Mehmet Akif Ersoy Anma Töreni: İstiklal Marşı'nın 103. Yıl Dönümü

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen tören ile kutlandı.