Suriyeliler dönüş yolunda bakan rakamları açıkladı

Bakan Hulusi Akar, Suriye'den ülkemize akın olduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu ve topraklarına geri dönen Suriyeli sayısının 20 bini aştığını açıkladı

Suriyeliler dönüş yolunda bakan rakamları açıkladı

Türkiye, 6 Şubat günü büyük felaketi yaşadı.

41 bini aşkın kaybın verildiği depremde 11 il yıkıma uğradı.

Türkiye'nin yüreği kan ağlarken, provokasyonlar ve dezenformasyonlar da beraberinde geldi.

Bin bir iddia ortaya atılırken, bir iddia da Suriyelilere kapı açıldığı iddiası oldu.

İlk açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurgularken, bir açıklama da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi.

Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından kent merkezinde incelemelerde bulundu.

İlk olarak AFAD Koordinasyon Merkezi'ne geçen Akar, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İrtibat Bürosu'na gelerek bilgi aldı.

İncelemelerde bulunan Bakan Akar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"İddialar gerçek dışı"

Türkiye'ye Suriye'den sığınmacı akını iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Bakan Akar, ülkemizden Suriye'ye doğru topraklarına dönen kişi sayısının 20 bini geçtiğini açıkladı.

"20 bin Suriyeli topraklarına döndü"

Bakan Akar, şu ifadeleri kullandı;

Bu kesinlikle doğru değil. Hudutta yaptığımız incelemelerde, askeri ve sivil erkanla yaptığımız görüşmelerde, sınır hattımızdaki askeri birliklerimizde yaptığımız denetlemelerde ve hudut kapılarında yaptığımız görüşmelerde yoğun bir şekilde konuyu görüştük. Kesinlikle bu iddialar gerçek dışı. Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşlar evlerini ve yakınlarını kaybetmeleri nedeniyle kendi topraklarına dönüyor. Tek yönlü olarak Türkiye'den Suriye'ye doğru evlerine ve topraklarına dönen Suriyeli vatandaşlar var. Şu anda bu rakamın 20 bini geçtiğini takip ediyoruz.

Depreme AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yakalandı

Bir diğer yandan Hulusi Akar, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen "asrın felaketinin" hemen ardından beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hatay'a geldiğini, dünkü depreme de AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yakalandığı söyledi.

"Sarsıntıyı ciddi şekilde yaşadık"

Deprem anında hissettiklerinin sorulması üzerine Bakan Akar, şunları kaydetti:

Sarsıntıyı ciddi bir şekilde yaşadık. Her akşam AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaların koordine edildiği, ihtiyaçların belirlendiği bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Toplantı için hazırlıklarımızı sürdürürken çok şiddetli sarsıntı oldu. Uygun bir şekilde alanı boşalttık ve Mobil Koordinasyon Merkezi'ne geçerek toplantıya devam ettik. Bütün ilgili valilerimiz, yetkililer süratle duruma vaziyet ettiler. İlk andan itibaren gerekli raporları aldılar ve arama kurtarma timleri başta olmak üzere her türlü desteği sağlamaya başladılar. Yapılması gerekenleri yaparak sıkıntının büyümesini önlediler.

"Vatandaşlarımızla omuz omuza devlet ve millet birliğini çok güzel özetliyoruz"

Hatay merkezli dünkü deprem ve sonrasındaki artçıların ardından bölgede özellikle Mehmetçik olarak yeni bir kuvvete ihtiyaç olup olmadığı sorusuna Akar, şu yanıtı verdi:

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından hemen gerekli koordinasyon yapıldı, AFAD koordinatörlüğünde valililerimizin ihtiyaç ve isteklerini bildirmesine bağlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ilk andan itibaren vatandaşımızın yanına koştu. Şu anda da bütün durumu yakından takip etmekteyiz. Anlık olarak bilgi alışverişi ve gerekli koordinasyon yapılıyor. İş makinaları, arama kurma timleri, güvenlik, lojistik imkanları seferber edilmiş durumda. Bunların tamamına yakını bölgeye konuşlandı. Çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vatandaşlarımızla beraber, onlarla omuz omuza devlet ve millet birlikteliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz.

"İlk andan itibaren Mehmetçik milleti ve vatandaşı ile beraber oldu"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kışladan geç çıkarıldığı" iddialarına ilişkin de "Böyle bir şey söz konusu değil. Gerekli açıklamaları yaptık. Bazıları görmemekte, anlamamakta ısrar ediyor. İlk andan itibaren Mehmetçik milleti ve vatandaşı ile beraber oldu, olmaya devam ediyor. Yapılanlar da vatandaşlarımız tarafından görülüyor." dedi.

       

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

BAKAN HULUSİ AKAR İLE BURDUR MİLLET BAHÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ
Yerel Yönetim

BAKAN HULUSİ AKAR İLE BURDUR MİLLET BAHÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ

BAKAN HULUSİ AKAR İLE MİLLET BAHÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ AK Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Burdur Valisi Hasan Şıldak ve Milletvekili Bayram Özçelik , Milletvekili Yasin Uğur rahatsızlığından katılamadı.

Gençler üretimden uzaklaşıyor! Tarlalar da hayvanlar da Suriyelilere kaldı
Bölgesel

Gençler üretimden uzaklaşıyor! Tarlalar da hayvanlar da Suriyelilere kaldı

İzmir'in Beydağ ilçesinde gençler, tarımdan ve hayvancılıktan uzaklaşıyor. Bu durum, ilçenin geleceği için endişe yaratıyor. Detaylar haberimizde...

Burdur'da Antalya ve Isparta'dan daha fazla Suriyeli var!
Bölgesel

Burdur'da Antalya ve Isparta'dan daha fazla Suriyeli var!

Burdur'da toplam 8.820 Suriyeli mülteci yaşıyor. Antalya ve Isparta'da Burdur'da yaşayandan daha az Suriyeli yaşıyor. Detaylar haberimizde...

 İstanbul’daki Suriyelilere ’24 Eylül’ uyarısı
Yaşam

İstanbul’daki Suriyelilere ’24 Eylül’ uyarısı

İstanbul’da ikamet eden geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu kişilerin kayıt oldukları illere 24 Eylül’e kadar dönmeleri gerektiği açıklandı. işte detaylar..

Bakan Çavuşoğlu: “Suriyelileri gönderelim ama insani bir şekilde Türk’e yakışır bir şekilde gönderelim“
Yaşam

Bakan Çavuşoğlu: “Suriyelileri gönderelim ama insani bir şekilde Türk’e yakışır bir şekilde gönderelim“

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Körfez ülkelerinin desteğiyle 1 milyondan fazla Suriyelinin ülkelerine gönderilmesi için altyapı oluşturduklarını belirterek "Biz tüm bu detayları düşünüyoruz.

Deprem sonrası kaç Suriyeli ülkesine döndü
Yaşam

Deprem sonrası kaç Suriyeli ülkesine döndü

Bakan Hulusi Akar, deprem sonrasında çıkan iddiaların asılsız olduğunu belirterek, ülkesine geri dönen Suriyeli sayısını açıkladı. İşte detaylar...