Rabia Yüncü

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Sağlıklı bir yaşam için bireyin kendisini fizyolojik olarak iyi hissetmesinin yanında duyusal olarak da iyi hissetmesi gerekir. Size günümüzde görülme sıklığı artan, bir duygu durum bozukluğu hastalığı olan depresyondan bahsetmek istiyorum. Depresyon kalıtımsal, çevresel ya da hormonal bozuklar sonrasında gelişen bir hastalıktır. Depresyonda olan bireyde daha önceden isteyerek ve severek yaptığı günlük aktivitelere karşı isteksizlik ve hayattan zevk alamama durumu vardır. Ek olarak kişide kederli ve üzgün bir duygu durum ile birlikte görülen bazı değişiklikler zamanla oluşur. Bu durumda kişi her şeyi olumsuz olarak değerlendirerek karamsarlık düşünceleri ile geçmişi ve geleceği düşünmeye başlar. Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır, psikoterapi ve ilaç tedavisinin yanında tıbbi beslenme tedavisi de oldukça önemlidir. Bazı besinlerin depresyonu önleyebileceği bazı besinlerin de depresyonu tetikleyebileceği söylenebilir.

Bazı besinler ve depresyon ilişkisi:

Triptofan

Karaciğerde ve kanda triptofan seviyesi yükseldiğinde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin konsantrasyonları artar. Ancak, bunun beyin dokularındaki serotonin varlığını doğrudan artırdığı söylenemez. Kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem gibi kabuklu yemişlerin; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi çekirdeklerin; soya fasulyesinin ve buğday, pirinç ve mısır gibi tahılların triptofandan zengin olduğu söylenebilir.

Karbonhidrat

Yüksek karbonhidrat içerikli gıdaların tüketimi beyindeki serotonin seviyesini yükselterek kişinin ruh hali iyileştirebilir. Yeni Zellanda’da yapılan bir çalışmada genç erişkinlerde karbonhidrat tüketimini araştırılmış ve meyve-sebzelerin bol miktarda tüketildiği bir diyet uygulayan katılımcıların daha sakin, daha mutlu ve enerjik hissettikleri görülmüştür.

Omega-3

Antiinflamatuvar ve kardiyoprotektif etkileri dolayısıyla omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan güncel çalışmalarda, omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin depresif bozukluklar da dahil olmak üzere bazı mental hastalıkların tedavisinde kullanılabilecekleri ileri sürülmüştür. Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, soya fasulyesi, lahana, semizotu, ıspanak, ceviz, avokado, keten tohumu, ceviz, chia omega-3 açısından zengin besinlerdir.

Antioksidanlar

Antioksidan bileşikler kan dolaşımının iyileştirilmesi, hafızanın geliştirilmesi ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar, dolayısıyla genel sağlıkta iyileşme sağlarlar. Antioksidan bakımından zengin besinlerin diyette yüksek oranda alınması ileri yaşlardaki bireylerde düşük inflamasyon, düşük triptofan yıkımı olduğu bilinmektedir. Antioksidandan zengin besinler ile beslenmek triptofan seviyesini yükseltir ve dolaylı olarak depresyon gibi duygu durum bozukluğu hastalıklarına yarar sağlar. Meyve, sebze, kabuklu yemişlerin yanı sıra tahıllar ve kızılcık veya çilek gibi etli ve zarlı kabuksuz meyveler, balık, meyve, sebze, kabuklu yemiş ve çekirdekler antioksidan kapasitesi yüksek yiyeceklerdir.

Zeytinyağı, balık, meyve, sebze, fındık, baklagiller, kümes hayvanlarının eti, süt ve işlenmemiş et gibi birçok sağlıklı gıdanın depresyon riski ile ters ilişkili olduğu bulunmuş ve bu gıdaların depresif semptomların tedavisinde kullanılabilecekleri ileri sürülmüştür. Şekerli içecekler, rafine gıdalar, kızarmış yiyecekler, işlenmiş et, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek süt ürünleri, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini kapsayan sağlıksız batılı beslenme alışkanlıklarının artmış depresyon riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Depresyon ve üzüntü arasındaki farklar
Sağlık

Depresyon ve üzüntü arasındaki farklar

Depresyon ve üzüntüyü birbirine karıştırmayın. Devamı haberimizde...

"Ramazan'da Sindirim Problemlerini Önlemek İçin Beslenme Tüyoları - Haberler
Sağlık

"Ramazan'da Sindirim Problemlerini Önlemek İçin Beslenme Tüyoları - Haberler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, oruç tutanların dikkat etmedikleri takdirde yaşayabilecekleri sindirim problemlerine değinerek, “İftarda su ile orucunuzu açın. Sonrasında ise hafif bir çorba içip yemeğe ara verebilirsiniz.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler
Sağlık

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler

Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevl Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.

Ramazan'da sağlıklı beslenmenin püf noktaları: Uzman uyarıyor!
Sağlık

Ramazan'da sağlıklı beslenmenin püf noktaları: Uzman uyarıyor!

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Elif Zeynep Özer, sahurdan sonra hemen uyumanın organları yorduğunu söyledi.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin Diyetisyen Tavsiyeleri - Haberler
Sağlık

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin Diyetisyen Tavsiyeleri - Haberler

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Dilek Koz Hayta, Ramazan ayı dolayısıyla beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatarak, "Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermeliyiz" dedi.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemi
Sağlık

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemi

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.