Rabia Yüncü

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Bağırsaklar, vücudumuzda sindirim ve emilim görevini üstlenirler bu görevlerin yanı sıra bağırsaklarımızda sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz çok sayıda mikroorganizma bulunur. Her organın kendine özel mikrobiyotası (flora) vardır. Mikrobiyota denildiğinde akla ilk gastrointestinal sistem (bağırsak sistemi) gelmektedir. Bağırsaklarımızdaki yararlı mikroorganizmalar, insan fizyolojisinin korunmasında, biçimlenmesinde, sürdürülmesinde, dengeli olmasında aktif rol oynar. Bağırsak mikrobiyotası en fazla mikroorganizma ve sinir hücresini içermesinden dolayı ‘ikinci beyin’ olarak adlandırılır. Bağışıklık sistemi fonksiyonlarında ve metabolizmanın düzenli işleyişinde bağırsak mikrobiyotası önemli bir faktördür ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Yapılan çalışmalar da bağırsak mikrobiyotasının kanserler, tip 2 diyabet, Alzheimer gibi kronik hastalıklarla ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapılacak bazı müdahalelerle bu hastalıkların önlenmesi mümkün olabilir fakat bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Sağlıklı bağırsak florasına sahip olmak bireyi bebeklikten yaşlılığa her dönemde belirli hastalıklardan korumada çok önemlidir. Doğum şekli bebeğin mikrobiyotasının gelişmesinde ilk basamaktır diyebiliriz, vajinal yolla doğan bebekler annenin vajinal ve dışkı bakterileri ile kolonize olurlar. Daha sonra bebeği anne sütüyle beslemek sağlıklı bağırsak florası için önemlidir. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan besin ögelerinin tamamı karşılayacak bir besin olmasının yanı sıra bebeğin bağırsak kompozisyonu üzerinde belirgin etki gösteren prebiyotik gibi diğer besin ögelerini içerir.

Sağlıklı bağırsak florası için yararlanılan besinler;

Prebiyotikler

Prebiyotik olarak adlandırılan, bakteri içermeyen ama yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olan gıda bileşenlerinin bağırsak florasının oluşumu üzerinde önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bitkisel besin ağırlıklı diyetle beslenme mikrobiyal floranın oluşmasını sağlar. Bu tür diyetlerde diyet lifi ve sindirilmemiş veya sindirilmeyen karbonhidratlar bolca yer alır ve bağırsaktaki mikrobiyel gelişim için besin maddesi olarak kullanılmaktadır.

Probiyotikler

Probiyotikler, bağışıklık sisteminin dengelenmesinde rol oynayan dost bakterilerdir. Ayrıca zararlı mikroorganizmalarla yarışa girerek onların bağırsak epitellerinden dolaşım sistemine girmesini engellemeye çalışırlar. Probiyotik takviyesi kullanmak bağışıklık sistemi hasatlıklarında önemlidir. Doğrudan bağışıklık yanıtını düzenlemek, bağırsak yüzeyindeki bariyer fonksiyonunu güçlendirmek ve hastalık yapıcı mikrobiyel ajanların büyümesini baskılamak ve böylece bağışıklık dengesinin devamını sağlamak. Probiyotiklerin bağışıklık sistemine olan etkileridir. Probiyotiklerin grip, nezle, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde başarılı olduğu ve bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir.

Diyet posası

Diyette posası; besin emilimini, alkol metabolizmasını, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını, dışkı hacmini ve ağırlığını, kalın bağırsak fermantasyonunu, bağırsak yapısını etkiler. Mide boşalmasını geciktirir, yeme isteğini azaltır, ince bağırsakta akışkanlığı azaltarak basit karbonhidratların emilimini azaltır. Diyet posası dışkılama sıklığı ve dışkı ağırlığını arttırarak bağırsakta oluşan artıkların ve toksinlerin hızla dışarı atılmasını sağlar. Doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla, kurubaklagiller (% 11-26), sert kabuklu meyveler (%5-14), tahıl ürünleri (%4-7.5), sebzeler (%3-4) ve meyvelerdir (%1-2). Çiğ olanlar pişmişlerden, kabuklu olanlar kabuksuzlardan daha çok diyet posası içermektedir. Rafinerizasyon işlemi arttıkça tahılların kepek ve özünün ayrılması ile posa içeriği büyük ölçüde azalmaktadır

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Kolorektal Kansere Karşı Mücadele! Erken Teşhis ve Korunma
Bölgesel

Kolorektal Kansere Karşı Mücadele! Erken Teşhis ve Korunma

Mart ayı, dünya genelinde Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Bu ay boyunca, erken teşhis ve korunma için çeşitli farkındalık çalışmaları ve eğitim faaliyetleri düzenleniyor.

Kalın bağırsak problemin birebir
Sağlık

Kalın bağırsak problemin birebir

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, kalın bağırsak hastalığında yer Prebiyotikler, probiyotikler ve simbiyotikler bakımından oldukça zengin olan yer elması ve kuşkonmazın birebir faydalı olduğunu söyledi. Devamı haberimizde...

Bu sorun giderek yaygınlaşıyor!
Yaşam

Bu sorun giderek yaygınlaşıyor!

Bu sorun giderek yaygınlaşıyor! GAZ VE ŞİŞKİNLİKTEN KURTULMANIN 9 YOLU Modern çağın getirdiği hareketsizlik ve yanlış beslenme alışkanlıkları günümüzde bazı sağlık sorunlarının daha fazla yaygınlaşmasına neden oluyor. Gaz ve şişkinlik şikayeti de o sorunlar arasında yer alıyor. Acıbadem …

Eskişehir’de Fırtına Olumsuz Etkiledi
Bölgesel

Eskişehir’de Fırtına Olumsuz Etkiledi

Eskişehir’de sabah saatlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar ve fırtına bir evin bahçesindeki çardağın çatısını uçurdu; şans eseri kimse yaralanmadı.

Gebze'de Bıçaklanan Şahıs, Hastanede Tedaviyi Kabul Etmedi
3. Sayfa

Gebze'de Bıçaklanan Şahıs, Hastanede Tedaviyi Kabul Etmedi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde boğazından ve göğsünden bıçaklanan şahıs, hastanede yapılan müdahalenin ardından ısrarlara rağmen imza atarak eve gitti.

Nazilli Belediyesi yağışlar nedeniyle teyakkuza geçti
Yaşam

Nazilli Belediyesi yağışlar nedeniyle teyakkuza geçti

Nazilli Belediyesi ekipleri sağanak ve fırtınanın etkili olduğu bölgelerde eş zamanlı müdahale gerçekleştirdi.