Rabia Yüncü

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Cildimiz ya da diğer adıyla derimiz vücudumuzun dışını ve içini sararak çevre ile aramızdaki bariyeri oluşturur. Böylece bizi çeşitli mekanik etkilerden, zararlı maddelerden ve radyasyon riskinden korur. Bunun yanı sıra vücut ısımızı düzenleyerek su kaybını kontrol eder. Acı ağrı gibi duyulara karşı duyarlılığı sağlar, zararlı maddelerinden atımında görev alır ve solunumu yapar, zararlı mikroorganizmalara karşı seçici davranarak immün sistemi oluşturur. Kişiye has parmak izinin bulunduğu cildimizin vücudumuzda birçok görevi vardır.

Sağlıklı bir cildin görünümü; yüzeysel yapısı düzgün, rengi normal, hafif nemli esnek kendine özgü kokuludur. (ter ve sebum üretiminden dolayı). Cildin doğal yapısını; beslenme bozuklukları (yetersiz ve dengesiz), ultraviole ışınları, serbest radikaller, zehirli bazı maddeler, mekanik etkenler bozar. Cilt sağlığında genetik yatkınlık, hormonal denge, immün sistem işlevleri, alerjik tepkimelerle stres de önemli yer tutar. Peki sağlıklı bir cilt için nasıl beslenmeliyiz? Sorusuna verilecek cevaplar cildin sağlıklı olması için gerekli olan beslenme şeklini oluşturacaktır. Cilt sağlığıyla doğrudan ilişkili olan besinleri size açıklamak isityorum:

1)Protein

Plazma proteinlerinden olan albümin osmotik denge için önemlidir ve düzeyi normal sınırların altına düştüğünde ödem riskini oluşturur. Yetersiz protein alımında kuru, çatlak, elastikiyetini kaybetmiş deri oluşur. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinden yeterli beslenme ile bu durumların yaşanması önlenir.

2) Yağlar

Cilt sağlığımız yağ alımıyla doğrudan ilişkilidir. Bebek egzamalarında elzem yağ asitleri ( omega-3, omega-6, DHA, EPA) düşüktür, bu nedenle hem tedavide hem de yüzeysel olarak bu yağ asitlerinin kullanılması önerilmektedir. A vitaminin de etkin olduğu bu egzama durumunda linoleik asit ve linolenik asit açısından zengin keten tohumu yağı önerilmektedir. Esansiyel yağ asitlerinin yetersiz düzeyde olması cildin yetersiz sebum üretmesine neden olduğu bilinmektedir. EPA ve DHA yağ asitleri immün sistemde yer alırlar ve çeşitli cilt inflamasyonuna karşı kullanılırlar, Sedef hastalığı olan bireylere EPA verilmesi kaşıntı ve kızarıklık şikayetlerinin azalmasında neden olmuştur.

3) Vitaminler

A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir ve cilt sağlığının korunmasında önemli etkilere sahiptir. Dıştan gelen çeşitli zararlara ultraviole ışınlarına fazla maruz kalınmada ortaya çıkan foto zararlardan korunmada A vitaminden yararlanılır. Sedef hastalığında D vitamini ve analoglarından yararlanılır. En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Deriye ait bağışıklık sisteminin işlenmesinde de D vitamini önemlidir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir vitamindir ve mekanik dış etkenlerle ortaya çıkan cilt yaralanmalarında kanamanın durmasını sağladığı gibi yaranın iyileşmesini de hızlandırır. E vitamini ise antioksidan özelliğinden dolayı bütün epitel dokuyu korur.

C vitamini ve B grubu vitaminleri ise suda çözünme özelliklerinin yanında epitel dokuda (ciltte) etkinlik gösterirler. C vitamini kollajen ve çapraz bağların oluşmasını sağlar, kanamaları, çarpma ve vurmalardan ileri gelen yara ve bereleri önler ve cilt yüzeyinin düzgünlüğünü sağlar. B grubu vitaminleri cildin sağlıklı yenilenmesini ve dönüşmesini sağlar. Tiamin (B1) eksikliğinde beri-beri hastalığı, Niasin (B3) yetersizliğinde pellegra ve yine diğer B grubu vitaminleri yetersizliklerinde ağız ve burun kenarlarında oluşan egzama, cildin pul pul dökülmesi gibi cilt sorunları görülmektedir. B grubu vitamini olan biyotin cilt, tırnak, saç hücrelerinin oluşmasında görev alır, cilt için oldukça önemli bir ‘güzellik vitaminidir’.

4) Mineraller

Bakır minerali vücuttaki birçok enzimin yapısına girer, kollajen ve elastin sentezinde görev alır, çinko ve C vitamini ile birlikte cildi alttan destekleyen liflerin ve elastin gelişimine yardımcı olur, bakır cildi sıkılaştırmada ve esnekliğin sağlanmasında kullanılmaktadır. Çinko immün sistemdeki etkinliklerinden dolayı önemli bir mineraldir, yıllardan beri cilt yaralarının iyileştirilmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Mineral aknelerde yağ üretimini kontrol altına alıp akne lezyonlarının ilerlemesini durdurmaktadır. Çinko eksikliğinde akrodermatitis enteropati hastalığı görülmektedir. Selenyum, hücreleri oksidatif strese karşı korur ve E vitamini ile birlikte sinerjetik olarak görev alır. Mineralin cilt kanserini önlemede anahtar rol oynadığı ileri sürülmektedir.

5) Diğer Maddeler

a- lipoik asit, dimetil aminoetanol, hiyaluronik asit, koenzim Q cilt sağlığı üzerinde önemli etkileri olan diğer maddelerdir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Kabak Lifleri: Cilt Bakımında ve Mutfakta Kadınların Favorisi Haline Geliyor - Haberler
Yaşam

Kabak Lifleri: Cilt Bakımında ve Mutfakta Kadınların Favorisi Haline Geliyor - Haberler

Son dönemde kullanımı oldukça artan ‘kabak lifi’ hem mutfakta hem de kişisel bakımda kadınların 1 numaralı tercihi olma yolunda ilerliyor.

Cildinizi Gerginleştiren ve Kolajen Depolarını Dolduran Doğal Kaynak
Yaşam

Cildinizi Gerginleştiren ve Kolajen Depolarını Dolduran Doğal Kaynak

Yaşlanma belirtileriyle savaşmak için kolajen takviyesi mi arıyorsunuz? Doğadaki en güçlü kolajen kaynaklarından biri olan propolisi keşfedin! Propolis, cildinizin ihtiyacı olan kolajeni sağlayarak kırışıklıkları azaltır, hücre yenilenmesini destekler ve cildinize gençlik aşılar.

Çörek Otu: Siyah Altın'ın Sağlık ve Güzellik Sırları
Yaşam

Çörek Otu: Siyah Altın'ın Sağlık ve Güzellik Sırları

Çörek otu, antik çağlardan beri kullanılan "siyah altın" olarak bilinen bir baharattır. Sindirimi düzenler, bağışıklığı güçlendirir, alerjileri hafifletir ve daha birçok faydası vardır. Makalemizde çörek otunun faydalarını, kullanım alanlarını ve ilginç bilgilerini keşfedin!

Canan Karatay'ın Sırrı: Sivilceleri Yok Eden Mucize Sabun!
Yaşam

Canan Karatay'ın Sırrı: Sivilceleri Yok Eden Mucize Sabun!

Canan Karatay'ın da favorisi olan zeytinyağı sabunu ile tanışın! Cildinizi mermer gibi yapın, sivilcelerden kurtulun ve 10 yaş gençleşin! Binlerce lira vermeye gerek yok. Doğal çözüm burada!

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor
Yaşam

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor

Anadolu'da binlerce yıldır tüketilen nar, Türkiye'de 15 çeşidiyle marketlerde yerini aldı. Adı 3 kez Kuran-ı Kerim'de de geçen Narın çekirdeği, suyu ve kabuğu olmak üzere üç kısmı da sağlık açısından faydalıdır.

Bunları duyunca bardak bardak içeceksiniz: Her akşam 1 bardak güç deposu
Yaşam

Bunları duyunca bardak bardak içeceksiniz: Her akşam 1 bardak güç deposu

Havuç suyunun sağlığa olan etkileyici faydalarını keşfedin! Bağışıklığı güçlendirir, cilde parlaklık verir, kanseri önler ve kalp sağlığını destekler. Her akşam bir bardak sağlık dolu lezzet!