Ruhittin Sönmez

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

MHP İLE AKP NEDEN BİRLEŞMİYOR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin 14. Olağan Kurultayında yaptığı konuşma ile AKP Genel Başkanına biat anlamına gelen sözler söyledi.

Önce ""Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim" diyen Tayyip Erdoğan'a "Bizi bırakma" diye adeta yalvardı:

"Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz."

Bahçeli'nin bu sözlerinde üç husus dikkat çekiyor:

İlk olarak "yasanın verdiği yetki" yani "Anayasanın 'bir kişi iki dönemden fazla Cumhurbaşkanı adayı olamaz' kuralını bir kere daha delmenin bir yolunu buluruz" mesajı vermek...

İkincisi, "Türk Milleti ("bu millet" mi desek acaba?) senin gibi lider bir daha çıkaramaz" mesajını vermek.

Üçüncü olarak da "Kurucu lider Atatürk" ifadesini "eski yüzyıl" sandığına kilitleyip, "yeni yüzyıl" için "kurtarıcı lider Erdoğan" sloganı yaratmak...

"Yeni yüzyıl"dan kasıt 21. yüzyıl olmasa gerektir. Muhtemelen AKP'nin "Türkiye Yüzyılı" sloganına göndermedir.

"Kurtarıcı lider" tanımının sebebini ben anlayamadım.

"Türk milliyetçisi" olmadığı gibi "milliyetçiliği ayakları altına alan" Tayyip Erdoğan "yeni yüzyılda" Türkleri kimden ve nasıl kurtaracaktır?

Benim bildiğim Devlet Bahçeli bu cümleyi kurduysa bir bildiği olmalı. Bundan sonraki aşamalarda siyasi hamlelerini yorumlayabilmek için bu cümle hep kafamızın bir köşesinde kalmalı.

******************************

TÜRK MİLLİYETÇİLERİ İLE SİYASAL İSLAMCILAR BİRLEŞEBİLİR Mİ?

MHP, 1969'da kurulmuş, köklü bir siyasi partimizdir. Tek başına iktidar olamasa da koalisyon hükümetlerinde yer alarak ülke yönetiminde sorumluluk üstlenmiştir.

27 yıldır MHP Genel Başkanı olan Devlet Bahçeli partisini son 7-8 yıldır AKP'ye eklemledi. İktidar olmaktan tamamen vaz geçen MHP, "Devletin başına Devlet gelecek" sloganından bile vazgeçti, Erdoğan'ı lider belledi. Bazı devlet kurumlarında etkili olmayı iktidara ortak olmak sayarak teselli oldular.

Oysaki siyasi partiler rakipleri olan diğer partilerden farklı bir dünya görüşü ve programa sahip olurlar. Fikirlerini hayata geçirmek için de iktidar olmak isterler.

MHP'nin AKP'ye eklemlenmesi, siyaset literatüründe pek rastlanan bir olay türü değil. Şu sorunun cevabının verilmesi gerekli:

Mademki Ak Parti lideri Erdoğan'ı "kurtarıcı lider" olarak görüyorsunuz, mademki iktidar sorumluluğuna ortak olmamak için hükümette bakanlık dahi istemiyorsunuz, mademki seçim afişlerinde ampul ile üç hilal, Erdoğan'la Bahçeli birlikte... Peki, neden birleşmiyorsunuz?

AKP içindeki "siyasal İslamcı" kanadın MHP'nin AKP'ye eklemlenmesini istemediği biliniyor. Ama AKP oyları erimeye devam ettiği için R.T. Erdoğan MHP'nin desteğine muhtaç.

Buna karşılık, AKP ile kaynaşmaya itiraz edebilecek kitle ayrılarak İYİ Parti'yi kurduğu için, MHP içinde Bahçeli'nin bu politikasına itiraz edecek kimse kalmadı.

MHP'nin (Bahçeli'nin) bu şartsız ve kısmen karşılıksız aşkı 55 yıllık Ülkücü hareketin emektarlarını rencide ediyor.

MHP'nin ve AKP'nin siyasi kimlikleri arasında ciddi farklar vardır. Birisi Türk milliyetçiliğini, diğeri siyasal İslam'ı temel alır. Bu siyasi kimlik farkına rağmen birleşme kolay değildir.

******************************

TÜRKİYE'DE SİYASİ AKIMLAR

Son 50 yıldır, Türkiye'de siyasi hareketler 5 ana yoldan gelişti. Bu siyasi çizgilerin etkisi daha uzun yıllar devam edecektir.

·         Merkez Sağ denilen DP- AP (Menderes- Demirel) çizgisi 1980 darbesinden sonra önce DYP ve ANAP'a bölündü. Hep iktidarda kalmaya alışık bu zümrenin büyük kısmı, AKP kurulduktan sonra bu partinin içinde büyük ölçüde asimile oldu.

·         CHP'nin başını çektiği sol kanat Türkiye'de %22-25 mertebesinde bir oy tabanına sahip.  Atatürk'ün kurduğu bu partimiz ulusalcı, sosyal demokrat, sosyalist unsurları bünyesinde toplasa da iktidar alternatifi olacak bir kitlesel desteğe ulaşamadı.

·         Necmettin Erbakan'ın lideri olduğu Millî Görüş partileri MSP'den bu yana çok çeşitli isimler aldı. Bu kitle içinde siyasal İslamcılardan, mütedeyyin muhafazakar Müslümanlara kadar farklı tonlarda din algısı olanları topladı. Bu görüşün günümüzdeki temsilcileri SP ve YRP.

·         2002'de AKP'nin "Millî Görüş gömleğini çıkardık" diyerek yola çıkmasıyla Türkiye'nin siyasi dengeleri değişti. "Siyasal İslamcı" lokomotifin çektiği vagonların yolcuları arasında "merkez sağ" yanında "solcu/ liberal aydınlar" ve az sayıda "milliyetçiler" de vardı. Zamanla partide siyasal İslamcılar tam hakim oldu. Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçip, tek adam yönetiminin benimsenmesinden sonra Ak Parti kurumsal kimliğini Erdoğan'ın şahsında eritti.

·         Alparslan Türkeş'in liderlik ettiği Milliyetçi Hareket Partisi içinden Türkeş'in sağlığında Muhsin Yazıcıoğlu'nun BBP'si çıktı. A. Türkeş'ten sonra, Devlet Bahçeli'nin yönettiği, MHP'nin içinden kopan Türk Milliyetçileri de İYİ Parti ve Zafer Partisi'nde kümelendiler. Türk milliyetçilerinin dağılmış oylarının toplamı yüzde 25 civarında.

·         Türkiye'deki siyasi hareketlerin beşincisi, terör örgütü PKK'nın gölgesinde siyaset yapan ve zamanla çeşitli isimler alan, son olarak DEM Parti'nin temsil ettiği kanat. Yüzde 10 mertebesinde bir kemik oyu bulunan bu siyasi grup, bağımsız hareket edemediğinden, bir türlü Türkiye partisi olamadı. Devlet bu kitlenin "dağda değil ovada siyaset yapmasını" istiyor. Fakat bu partiler dağın etkisinden kurtulamıyor.

******************************

ERDOĞAN'DAN SONRA...

Önümüzdeki dönemde bu siyasi akımların kaderi Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle temelden değişecek.

Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesi sağlık sorunları, ölüm gibi biyolojik sebeplerle olabileceği gibi Anayasal kural gereği hukuki veya seçilememe gibi siyasi sebeplerle de "final" söz konusu olabilir.

Gerçi Anayasal kuralları delmek için Erdoğan ve yandaşlarının elinde imkanlar olduğu malum. Son seçimde Anayasanın "3. defa aday olamaz" kuralı delinmedi mi?

Netice hiçbir makam sonsuz değil. Erdoğan ve Bahçeli'nin siyaset sahnesinden çekilmesi de bir temenni değil, "Sultan Süleyman'a bile kalmayan dünya" gerçeği. Belirsiz olan sadece zamanı.

Benim neslim için geç olabilir ama "Erdoğan sonrası Türkiye'nin" dizaynını kimin ve nasıl yapacağı çocuklarımız ve torunlarımız için önemli.

 

21/03/2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

Anlaşılması güç siyasi manevralar

Ruhittin Sönmez'in 'Anlaşılması güç siyasi manevralar' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Kandır(ma) bizi ey iktidar

Ruhittin Sönmez'in 'Kandır(ma) bizi ey iktidar' adlı köşe yazısı Devamı

11
MART

2024

Ramazan Ayında siyaset

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan Ayında siyaset' adlı köşe yazısı. Ruhittin Sönmez'in yazısı, Ramazan ayının siyasi amaçlar için kullanımı üzerine bir incelemedir. Yazar, iktidar partisinin Ramazan'ı siyasi çıkarları için nasıl kullandığını ve bunun İslam'ın gerçek ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. Devamı

İlgili Haberler

Burdur MHP'li başkanlar Başkent'te MHP Genel Merkezini ziyaret etti
Bölgesel

Burdur MHP'li başkanlar Başkent'te MHP Genel Merkezini ziyaret etti

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Burdur il genelinde altı belediye başkanlığını kazanan Milliyetçi Hareket Partili (MHP) belediye başkanları başkent çıkarmasında MHP Genel Merkezini ziyaret ederek, MHP'li yöneticilerle görüştüler.

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, AK Parti ve MHP'den Ortak Ziyaret Aldı
Bölgesel

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, AK Parti ve MHP'den Ortak Ziyaret Aldı

AK Parti ve MHP İlçe Teşkilatları, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. İki ayrı ziyarette de ortak mesaj veren Başkan Söğüt, “Cumhur İttifakı olarak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

MHP Burdur'da Zirvede! İl Genel Meclis Başkanlığı'nı da Kaparak Başarısını Taçlandırdı
Bölgesel

MHP Burdur'da Zirvede! İl Genel Meclis Başkanlığı'nı da Kaparak Başarısını Taçlandırdı

2024 yılı, Burdur'da MHP'nin yılı olarak tarihe geçti. 31 Mart'ta elde ettiği belediye seçimlerindeki zaferin ardından, bugün yapılan İl Genel Meclis Başkanlığı seçimleri ile MHP, Burdur'daki hakimiyetini pekiştirdi.

MHP LİDERİ BAHÇELİ'NİN YENİ 'A TAKIMI'
Bölgesel

MHP LİDERİ BAHÇELİ'NİN YENİ 'A TAKIMI'

MHP lideri Devlet Bahçeli başkanlığında 75'i asil 100 üyeden oluşan MYK ile 9'u asil 14 üyeli Merkez Disiplin Kurulu toplandı. 17 Mart'taki kurultayda 11'inci kez güven tazeleyen Devlet Bahçeli, yeni 'A Takımını' belirledi. 15 kişilik Başkanlık Divanı kamuoyuyla paylaşıldı

MHP Bucak İl Genel Meclisi Üyeleri mazbataları teslim aldı
Bölgesel

MHP Bucak İl Genel Meclisi Üyeleri mazbataları teslim aldı

MHP Bucak il Genel Meclisi Üyeleri, mazbatalarını teslim aldı. Yapılan yerel seçimle birlikte Burdur İl Genel Meclisinde MHP'yi Bucak'tan 1 isim temsil edecek.

Burdur İl Genel Meclisi Başkanını Seçecek! MHP'nin Desteği Kilit Rol Oynayacak
Bölgesel

Burdur İl Genel Meclisi Başkanını Seçecek! MHP'nin Desteği Kilit Rol Oynayacak

31 Mart yerel seçimlerinde Burdur İl Genel Meclisi üyeleri belirlendi. AK Parti ve CHP 11'er üye ile temsil edilirken, MHP 5 üye ile Burdur İl Genel Meclisi Başkanlığı seçiminde önemli bir rol oynayacak. Seçimde hangi partinin kazanacağı merak konusu.