Ruhittin Sönmez

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

MHP İLE AKP NEDEN BİRLEŞMİYOR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin 14. Olağan Kurultayında yaptığı konuşma ile AKP Genel Başkanına biat anlamına gelen sözler söyledi.

Önce ""Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim" diyen Tayyip Erdoğan'a "Bizi bırakma" diye adeta yalvardı:

"Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz."

Bahçeli'nin bu sözlerinde üç husus dikkat çekiyor:

İlk olarak "yasanın verdiği yetki" yani "Anayasanın 'bir kişi iki dönemden fazla Cumhurbaşkanı adayı olamaz' kuralını bir kere daha delmenin bir yolunu buluruz" mesajı vermek...

İkincisi, "Türk Milleti ("bu millet" mi desek acaba?) senin gibi lider bir daha çıkaramaz" mesajını vermek.

Üçüncü olarak da "Kurucu lider Atatürk" ifadesini "eski yüzyıl" sandığına kilitleyip, "yeni yüzyıl" için "kurtarıcı lider Erdoğan" sloganı yaratmak...

"Yeni yüzyıl"dan kasıt 21. yüzyıl olmasa gerektir. Muhtemelen AKP'nin "Türkiye Yüzyılı" sloganına göndermedir.

"Kurtarıcı lider" tanımının sebebini ben anlayamadım.

"Türk milliyetçisi" olmadığı gibi "milliyetçiliği ayakları altına alan" Tayyip Erdoğan "yeni yüzyılda" Türkleri kimden ve nasıl kurtaracaktır?

Benim bildiğim Devlet Bahçeli bu cümleyi kurduysa bir bildiği olmalı. Bundan sonraki aşamalarda siyasi hamlelerini yorumlayabilmek için bu cümle hep kafamızın bir köşesinde kalmalı.

******************************

TÜRK MİLLİYETÇİLERİ İLE SİYASAL İSLAMCILAR BİRLEŞEBİLİR Mİ?

MHP, 1969'da kurulmuş, köklü bir siyasi partimizdir. Tek başına iktidar olamasa da koalisyon hükümetlerinde yer alarak ülke yönetiminde sorumluluk üstlenmiştir.

27 yıldır MHP Genel Başkanı olan Devlet Bahçeli partisini son 7-8 yıldır AKP'ye eklemledi. İktidar olmaktan tamamen vaz geçen MHP, "Devletin başına Devlet gelecek" sloganından bile vazgeçti, Erdoğan'ı lider belledi. Bazı devlet kurumlarında etkili olmayı iktidara ortak olmak sayarak teselli oldular.

Oysaki siyasi partiler rakipleri olan diğer partilerden farklı bir dünya görüşü ve programa sahip olurlar. Fikirlerini hayata geçirmek için de iktidar olmak isterler.

MHP'nin AKP'ye eklemlenmesi, siyaset literatüründe pek rastlanan bir olay türü değil. Şu sorunun cevabının verilmesi gerekli:

Mademki Ak Parti lideri Erdoğan'ı "kurtarıcı lider" olarak görüyorsunuz, mademki iktidar sorumluluğuna ortak olmamak için hükümette bakanlık dahi istemiyorsunuz, mademki seçim afişlerinde ampul ile üç hilal, Erdoğan'la Bahçeli birlikte... Peki, neden birleşmiyorsunuz?

AKP içindeki "siyasal İslamcı" kanadın MHP'nin AKP'ye eklemlenmesini istemediği biliniyor. Ama AKP oyları erimeye devam ettiği için R.T. Erdoğan MHP'nin desteğine muhtaç.

Buna karşılık, AKP ile kaynaşmaya itiraz edebilecek kitle ayrılarak İYİ Parti'yi kurduğu için, MHP içinde Bahçeli'nin bu politikasına itiraz edecek kimse kalmadı.

MHP'nin (Bahçeli'nin) bu şartsız ve kısmen karşılıksız aşkı 55 yıllık Ülkücü hareketin emektarlarını rencide ediyor.

MHP'nin ve AKP'nin siyasi kimlikleri arasında ciddi farklar vardır. Birisi Türk milliyetçiliğini, diğeri siyasal İslam'ı temel alır. Bu siyasi kimlik farkına rağmen birleşme kolay değildir.

******************************

TÜRKİYE'DE SİYASİ AKIMLAR

Son 50 yıldır, Türkiye'de siyasi hareketler 5 ana yoldan gelişti. Bu siyasi çizgilerin etkisi daha uzun yıllar devam edecektir.

·         Merkez Sağ denilen DP- AP (Menderes- Demirel) çizgisi 1980 darbesinden sonra önce DYP ve ANAP'a bölündü. Hep iktidarda kalmaya alışık bu zümrenin büyük kısmı, AKP kurulduktan sonra bu partinin içinde büyük ölçüde asimile oldu.

·         CHP'nin başını çektiği sol kanat Türkiye'de %22-25 mertebesinde bir oy tabanına sahip.  Atatürk'ün kurduğu bu partimiz ulusalcı, sosyal demokrat, sosyalist unsurları bünyesinde toplasa da iktidar alternatifi olacak bir kitlesel desteğe ulaşamadı.

·         Necmettin Erbakan'ın lideri olduğu Millî Görüş partileri MSP'den bu yana çok çeşitli isimler aldı. Bu kitle içinde siyasal İslamcılardan, mütedeyyin muhafazakar Müslümanlara kadar farklı tonlarda din algısı olanları topladı. Bu görüşün günümüzdeki temsilcileri SP ve YRP.

·         2002'de AKP'nin "Millî Görüş gömleğini çıkardık" diyerek yola çıkmasıyla Türkiye'nin siyasi dengeleri değişti. "Siyasal İslamcı" lokomotifin çektiği vagonların yolcuları arasında "merkez sağ" yanında "solcu/ liberal aydınlar" ve az sayıda "milliyetçiler" de vardı. Zamanla partide siyasal İslamcılar tam hakim oldu. Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçip, tek adam yönetiminin benimsenmesinden sonra Ak Parti kurumsal kimliğini Erdoğan'ın şahsında eritti.

·         Alparslan Türkeş'in liderlik ettiği Milliyetçi Hareket Partisi içinden Türkeş'in sağlığında Muhsin Yazıcıoğlu'nun BBP'si çıktı. A. Türkeş'ten sonra, Devlet Bahçeli'nin yönettiği, MHP'nin içinden kopan Türk Milliyetçileri de İYİ Parti ve Zafer Partisi'nde kümelendiler. Türk milliyetçilerinin dağılmış oylarının toplamı yüzde 25 civarında.

·         Türkiye'deki siyasi hareketlerin beşincisi, terör örgütü PKK'nın gölgesinde siyaset yapan ve zamanla çeşitli isimler alan, son olarak DEM Parti'nin temsil ettiği kanat. Yüzde 10 mertebesinde bir kemik oyu bulunan bu siyasi grup, bağımsız hareket edemediğinden, bir türlü Türkiye partisi olamadı. Devlet bu kitlenin "dağda değil ovada siyaset yapmasını" istiyor. Fakat bu partiler dağın etkisinden kurtulamıyor.

******************************

ERDOĞAN'DAN SONRA...

Önümüzdeki dönemde bu siyasi akımların kaderi Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle temelden değişecek.

Erdoğan'ın siyaset sahnesinden çekilmesi sağlık sorunları, ölüm gibi biyolojik sebeplerle olabileceği gibi Anayasal kural gereği hukuki veya seçilememe gibi siyasi sebeplerle de "final" söz konusu olabilir.

Gerçi Anayasal kuralları delmek için Erdoğan ve yandaşlarının elinde imkanlar olduğu malum. Son seçimde Anayasanın "3. defa aday olamaz" kuralı delinmedi mi?

Netice hiçbir makam sonsuz değil. Erdoğan ve Bahçeli'nin siyaset sahnesinden çekilmesi de bir temenni değil, "Sultan Süleyman'a bile kalmayan dünya" gerçeği. Belirsiz olan sadece zamanı.

Benim neslim için geç olabilir ama "Erdoğan sonrası Türkiye'nin" dizaynını kimin ve nasıl yapacağı çocuklarımız ve torunlarımız için önemli.

 

21/03/2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

24
TEMMUZ

2026

Sanayide kök sorunlar

Ruhittin Sönmez'in “Sanayide kök sorunlar” adlı köşe yazısı. Devamı

20
TEMMUZ

2026

Dinde şeklin özü tüketmesi

Ruhittin Sönmez'in “Dinde şeklin özü tüketmesi” adlı köşe yazısı. Devamı

16
TEMMUZ

2026

Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi

Ruhittin Sönmez'in 'Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi ' adlı köşe yazısı Devamı

13
TEMMUZ

2026

Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu

Ruhittin Sönmez'in 'Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu ' adlı köşe yazısı Devamı

11
TEMMUZ

2026

Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli

Ruhittin Sönmez'in 'Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli' adlı köşe yazısı Devamı

06
TEMMUZ

2026

İki gencin sivil itaatsizliği

Ruhittin Sönmez'in 'İki gencin sivil itaatsizliği' adlı köşe yazısı Devamı

02
TEMMUZ

2026

Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar

Ruhittin Sönmez'in 'Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar' adlı köşe yazısı Devamı

22
HAZİRAN

2026

İktidarın hukukçuları neden susar?

Ruhittin Sönmez'in 'İktidarın hukukçuları neden susar?' adlı köşe yazısı Devamı

11
HAZİRAN

2026

Ultra zenginleşme ve derin yoksullaşma

Ruhittin Sönmez'in 'Ultra zenginleşme ve derin yoksullaşma' adlı köşe yazısı Devamı

04
HAZİRAN

2026

HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?

Ruhittin Sönmez'in 'HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

MHP Burdur Merkez İlçe Teşkilatı kongreye gidiyor
Bölgesel

MHP Burdur Merkez İlçe Teşkilatı kongreye gidiyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Burdur Merkez İlçe Başkanlığı'nın seçimli olağan genel kurulu, 26 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek.

MHP Bucak İlçe Başkanı Ali Sağar'dan kongre daveti
Bölgesel

MHP Bucak İlçe Başkanı Ali Sağar'dan kongre daveti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bucak İlçe Başkanlığı'nın Olağan İlçe Kongresi, 25 Temmuz Cumartesi günü Bucak Kültür Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Elmalı Halinde Fiyat İsyanı! MHP’li Ekici Çiftçinin Sesi Oldu
Yerel Yönetim

Elmalı Halinde Fiyat İsyanı! MHP’li Ekici Çiftçinin Sesi Oldu

MHP Meclis Üyesi Fatih Ekici, Tefenni ve Gölhisar ile Elmalı arasındaki domates fiyat farkını Temmuz ayı toplantısına taşıdı. Fiyatların çiftçi lehine düzeltilmesi isteniyor.

MHP Bucak'tan Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı'ya veda ziyareti
Bölgesel

MHP Bucak'tan Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı'ya veda ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bucak İlçe Başkanı Ali Sağar, Konya'nın Selçuklu ilçesine atanan Bucak İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Alperen Çatlı'yı ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi.

MHP Antalya'da Büyük Değişim! 19 İlçede Seçim Maratonu Bitti: İşte Yeni MHP İlçe Başkanları
Etkinlik

MHP Antalya'da Büyük Değişim! 19 İlçede Seçim Maratonu Bitti: İşte Yeni MHP İlçe Başkanları

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya İl Teşkilatı'nda kongre maratonu resmen sona erdi. 27 Haziran’da Kepez ile başlayıp 12 Temmuz’da Korkuteli ve Elmalı ile tamamlanan olağan kongrelerin ardından, Antalya’nın 19 ilçesinin MHP İlçe başkan ve yönetimi belli oldu

Bahçeli: NATO Zirvesi Türkiye'nin Stratejik Gücünü Tescilledi
Siyaset

Bahçeli: NATO Zirvesi Türkiye'nin Stratejik Gücünü Tescilledi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. NATO Zirvesi'nden savunma sanayiine, İran-ABD geriliminden Avrupa Birliği ilişkilerine, 15 Temmuz'un 10. yıl dönümünden FETÖ ile mücadeleye kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Bahçeli, Türkiye'nin milli güvenliği ve bölgesel rolüne vurgu yaptı.