Taceddin Akbaş

Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz

Taceddin Akbaş'ın 'Bir tarafta kanserle savaşıyoruz Bir tarafta da kanser üretiyoruz' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

BİR TARAFTA KANSERLE SAVAŞIYORUZ BİR TARAFTA DA KANSER ÜRETİYORUZ

İlgilenenlerin veya ilgililerin bilecekle ya da hatırlayacakları gibi, 1956 yılında ‘Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun tavsiyesi ile Nisan ayının ilk haftası (1-7 Nisan tarihleri arası) “Kanserle Savaş Haftası” olarak kabul edilmiş ve bu hafta içinde ülkemizdeki vatandaşları kanser konusunda bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak amacı ile değişik programlar ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yine genelde hastaların ve hasta yakınlarının iyi bilecekleri gibi, kanser dünya da ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen, dolayısıyla da hayâtî öneme hâiz olan bir insan ve halk sağlığı problemi olmaya devam ediyor! Ayrıca kansere neyin-nelerin yol açtığı da bilinen hastalıklardandır… Meselâ çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona ve yüksek düzeyde röntgen ışınına maruz kalma, ekzoz gazlarına maruz kalma, kanserojen içerikli bazı kimyasallara maruz kalma, çeşitli virüsler, aşırı kilo alma ve verme, terleme, dengesiz ve kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörler olarak gösterilebilir! Bu tablo da maalesef ki maalesef, kansere yakalanmamanın zor, hattâ imkânsız gibi bir şey olduğunun resmidir!

HER YIL DÜNYADA 14 MİLYON KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR, 8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYORMUŞ! ÜLKEMİZ’DE ‘103 BİNİ ERKEK OLMAK ÜZERE’ 174 BİN KİŞİ KANSERE.. YAKALANIYORMUŞ!!

Kanser, her vücutta bir takım farklı belirtilerin başında aşırı kilo kaybı, yüksek ateş, kronik halsizlik, güçlü ağrılar, meme, koltukaltı veya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler, ciltteki özellikle ben ve siğillerdeki değişiklikler. Ağız ve dişetlerinde kanamalar, balgam da kan gelmesi ve kronik öksürük, zamansız vajinal kanamalar, dışkıda kan olması ve uzun süren dışkılama problemleri, idrarda kan bulunması idrar yapma sıklığı gibi…

Ve ülkemizdeki erkeklerde en çok görülen kanser türleri akciğer, prostat, bağırsak, mide ve mesâne kanseri iken, kadınlarda meme kanseri, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri olarak biliniyor ve kayıtlara böyle geçiyor…

Başlıca kanser türleri; akciğer kanseri, meme kanseri, beyin tümörleri, ağız kanseri, bağırsak(kolon) kanseri, cilt kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, mide kanseri, böbrek ve karaciğer kanseri, pankras kanseri, mesane kanseri, gırtlak kanseri…

EN İYİSİ BU HASTALIĞA YAKALANMAMAK! AMMA VELÂKİN, ‘GÜNÜMÜZ DE BUNDAN KAÇMAK ve KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİL ÇÜNKÜ KANSER YİYOR KANSER İÇİYORUZ! KANSER GİYİYOR, KANSER KULLANIYORUZ KANSER SOLUYOR-KANSER KOKLUYORUZ! VE KANSER ‘GÖZÜKEN KÖY’ KADAR BELLİ! ANCAK BUNU KİMSE GÖRMEK İSTEMİYOR

Evet, yukarıda da belirttiğim gibi, kanser hastalığının türleri say say bitmediği gibi nedenleri de mâlum… Ve uzmanların verdikleri bilgilere göre kanser hastalığı insanımızın bir gerçeği ve korkulu rüyası olduğu gibi, nedenleri niçinleri de az çok belli. Yani biz kanser yiyor, kanser içiyor, kanser giyiyor, kanser kuşanıyor, kanser kullanıyor ve kanser soluyoruz… Bu illete yakalandıktan sonra da doktor doktor, hastane hastane dolaşıp tedavi olmaya çalışıyoruz… Ki, bu hastalık sinsi sinsi seyrettiği için ya kolay kolay fark edilmiyor ya da geç fark ediliyor. Yani kanserin teşhisi zor, tedavisi bazen mümkün olsa da çoğu zaman bu mümkün olmuyor-olamıyor maalesef!

Kısacası ve açıkçası; bir taraftan kanserle savaşıyoruz ya da savaştığımızı sanıyoruz, diğer taraftan da âdetâ kanser üretiyoruz! Ve kanserin cirmi küçük ama cürmü çok büyük! O nedenle bu hastalığa yakalanmamak içini azami derece de gayret göstermek gerekiyor, amma velâkin bu çoğu zaman kolay olmadığı gibi, bazen de hiç mümkün olmuyor… Çünkü gözü gönlü doymak, kasası da doymak bilmeyen sektörün baronları önce hastalık üretiyorlar, sonra da güya tedavi maksatlı ilaçlar üretiyorlar!

EN İYİ DOKTOR, HASTALIĞA YAKALANMAMAK! ANCAK BU HASTALIK GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; hafta “Kanserle Savaş Haftası” İlimiz de ve ülkemizde bu illetle savaşma konusunda neler yapıldı ya da yapılacak onu bilmiyorum… Ancak, iğneden ipliğe bir çok eşyanın, yiyecek ve içeceğin hormona bulaştırıldığı, genetiğinin değiştirildiği, yani başta insan olmak üzere birçok canlı varlığın fıtratına müdahale edildiği, botoks vesaire yapıldığı, kullanılan malzemelerin plastikleştirildiği-naylonlaştırıldığı ve kimyasallaştığı, ilaç üreticilerinin de hastalıkları tedavi etmeye çalışmak yerine uyuşturduğu günümüz dünyasında bu illetle savaşmak gölge boksu veya hayalet avcılığı yapmak gibi bir şey olsa gerektir… O nedenle ben ‘biz elimizden geldiği kadar bu illetlerden uzak durmaya çalışalım, gerisini de Allah’a (c.c) bırakalım, şifasını O’ndan dileyelim ve O’nun yaşlılık ve ölüm hariç şifasız bir hastalık ve devasız bir dert vermediğini unutmayalım!’ diyor, herkese ‘sağlıklı’ saygılar sunuyorum.

ACIKMADAN SOFRAYA OTURMAYIN VE DOYMADAN

KALKIN… İKİ ÖĞÜNDEN FAZLA DA YEMEK YEMEYİN!

Ve İNSANOĞLUNUN DOLDURDUĞU EN ZARARLI KABI

MÎDESİDİR! Hadis-i Şerif mealleri…

KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORK!

Silvian dery

KANSERİ YENMEK İÇİN İLK SİLÂH MORALDİR!

General Ruti

KANSER BÜYÜK BİR ORDUYA BENZER! GÜÇLÜ

SİLAHLARI VARDIR. AMA HİÇBİR ORDU YENİLMEZ

DEĞİLDİR. YETERKİ TEDBİRİNİ AL VE ASLA VAZGEÇME!

Mehmet Özden

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

2 Milyonda Bir Görülen Apendiks Kanseri Kayseri'de Tespit Edildi!
Sağlık

2 Milyonda Bir Görülen Apendiks Kanseri Kayseri'de Tespit Edildi!

Kayseri’de karın ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede kapalı yöntemle ameliyata alınan hastanın, kanser hücrelerinin şans eseri kamera alanına girmesi sonucunda 2 milyonda bir rastlanan apendiks kanseri olduğu ortaya çıktı.

 Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler
Sağlık

Dr. Murat Talan: Kanser, Erken Teşhis ve Tedavi İle Önlenebilir Bir Hastalıktır - Haberler

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle Şırnak Devlet Hastanesinde Onkoloji Doktoru Murat Talan, kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarda bulundu.

MAKÜ'den Kanser Haftası'na Anlamlı Sergi!
Bölgesel

MAKÜ'den Kanser Haftası'na Anlamlı Sergi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı 3. Sınıf öğrencileri, "Sağlıklı Afişler" konulu sergiyle kanser farkındalığı yarattı.

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu
Sağlık

Niğde'de Kanser Haftası: Erken Teşhis ve Farkındalık Vurgusu

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Prof. Dr. İdris Yücel: Kanser Her Evrede Tedavi Edilebilir - Haberler
Sağlık

Prof. Dr. İdris Yücel: Kanser Her Evrede Tedavi Edilebilir - Haberler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, kanserin her evrede tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ancak erken evrede teşhis edilen hastalığın daha kolay tedavi edildiğini söyledi.

Kanser Genç Yetişkinlerde Hızla Artıyor!
Sağlık

Kanser Genç Yetişkinlerde Hızla Artıyor!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2022 yılında dünyada 19 milyon 976 bin yeni kanser vakası görüldü.